22 feb 2019 | Marathon

8 x mijn marathon musthaves

Wat heb je nodig om een marathon te lopen? Ik principe niet veel. Met een paar goede hardloopschoenen kom je al een heel eind. Toch zijn er een aantal handige items waardoor het lopen van een marathon net even wat gemakkelijker of relaxter wordt. Na het lopen van zes marathons weet ik inmiddels wat mijn ultieme marathon musthaves zijn. Vandaag deel ik ze met jullie!

1. Kleding met opbergruimte

Niet alleen voor de trainingen is dit handig, maar uiteraard ook voor de marathon zelf. Wanneer je een marathon gaat lopen, heb je voeding onderweg nodig. Je zult je gelletjes, en eventueel andere spullen, zoals een telefoon, met je mee moeten dragen. Zelf gebruik ik graag de loopbroeken van Lululemon hiervoor. Deze bevatten veel zakjes waar alles gemakkelijk in kan. Ook heb ik sinds vorig jaar een short van Nike waar alles in kan. Het is de Nike Eclipse 2-1. Naast een broek met vakjes kun je natuurlijk ook kiezen voor een band om je middel. Zelf heb ik een aantal keren de Flipbelt gedragen. Toch houd ik er niet zo van om met een band om mijn middel te lopen. Deze Flipbelt bleef echter wel goed zitten.

2. Een goed sporthorloge

Er zijn ontzettend veel verschillende sporthorloges op de markt. Sommige varianten zijn zeer uitgebreid en prijzig, maar andere horloges hebben meer basic functies. Wat een goed horloge is, is voor iedereen anders. Momenteel draag ik dit sporthorloge. Maar de komende periode mag ik deze gaan testen. Wat ik zeker weet, is dat ik geen marathon zou kunnen lopen zonder horloge. Ik vind het persoonlijk heel fijn om te weten hoe hard ik ga en waar ik ongeveer ben in mijn race. Ook dit zal voor iedereen weer anders zijn. Natuurlijk is het ook in de marathontrainingen heel nuttig om een goed sporthorloge te hebben.

3. Goede sportoordopjes

Ik houd ervan om met muziek te lopen. Aangezien ik tijdens de marathon ook muziek luister, heb ik goede oordopjes nodig. Zelf gebruik ik verschillende soorten, maar over deze oordopjes van JBL ben ik heel tevreden. Ook gebruik ik graag de AirPods op dit moment. Het nadeel daarvan is voor mij dat ze niet waterdicht zijn.

4. Gelletjes

Sportvoeding is zo persoonlijk! Zelf gebruik ik voor het lopen van de marathon deze gelletjes van Born. Dit werkt voor mij nu goed en daar houd ik het dan voorlopig ook even bij. Daarnaast gebruik ik al een aantal jaren de gelsnoepjes van Powerbar. Deze zijn ideaal voor een snelle shot aan energie. Het fijne hiervan vind ik ook dat je een iets andere substantie in je mond hebt. Het is geen gelletje, maar meer een snoepje. Je kunt even kauwen en het is snel opgenomen.

5. Herstelproducten

Niet alleen voeding voor tijdens het lopen is heel belangrijk, maar ook tussen je trainingen door moet je voeding nemen. Het is heel belangrijk om je spieren goed te laten herstellen. Hiervoor gebruik ik graag deze drankjes. Ze zijn lekker, gemakkelijk mee te nemen en niet duur! Ik houd er niet zo van om meteen na mijn training iets te moeten eten. Drinken gaat bij mij dan gemakkelijker en sneller. Er wordt namelijk aangeraden om binnen een halfuur na je training je eiwitten te nemen. Dan is zo’n drankje ideaal.

6. Bietensap

De meningen zijn erover verdeeld. Werkt het nou wel of niet? Ik gebruik in voorbereiding op mijn marathon wel graag bietensap. Eerder schreef ik hier al een artikel over. Ik vind het lekker en daarnaast is het sowieso gezond.

7. Setje oude kleding

Mijn absolute musthave voor de marathon is een setje oude kleding. Waarom? Op de dag van de marathon wil ik graag warm blijven tot de start. Het is ideaal om een oude broek en een oude trui hiervoor te bewaren en deze vlak voor de start in het startvak achter te laten. Meestal wordt de kleding opgehaald en vervolgens naar een goed doel gebracht. Ideaal!

8. Goed ingelopen hardloopschoenen

Tot slot zijn hardloopschoenen natuurlijk essentieel. Het is vaak even zoeken naar de goede schoen, maar ook dit is weer voor iedereen anders. Ik heb de laatste twee marathons op de Nike Zoom Fly gelopen. Toch ga ik in Boston voor het eerst op een andere schoen lopen. Ik heb namelijk de nieuwste Nike Vaporfly 4% gekocht. Een rib uit mijn lijf, maar ik hoop er dan ook heerlijk op te lopen in Boston. Om ze in te lopen ga ik er de CPC op lopen binnenkort!

Dit waren mijn acht marathon musthaves. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen handig wanneer je een marathon gaat lopen. En ik kan het niet vaak genoeg noemen: het is allemaal ontzettend persoonlijk. Wat de een fijn vindt, geldt niet per se voor een ander. Dit waren in ieder geval mijn persoonlijke favorieten. Wat zijn jouw marathon musthaves?