Verslaafd aan mijn sporthorloge

Verslaafd aan mijn sporthorloge

Productief, niet productief of onttrainen. ”Je moet nog stappen zetten” of  ”je hebt je doel nog niet behaald vandaag” en allerlei andere uitspraken. Mijn sporthorloge weet vaak precies, al dan niet nog beter dan ikzelf, te vertellen wat ik met mijn lichaam moet doen. Het weet zelfs wanneer ik teveel stress heb en meer moet ontspannen. Pas toen ik hem vorige week (voor het eerst in langere tijd) afdeed, besefte ik me dat ik wel erg afhankelijk ben van dat ding. Ben ik verslaafd aan mijn sporthorloge?

Al anderhalf jaar zit er een sporthorloge om mijn pols heen geplakt. Eigenlijk zit het te strak. Als een soort corset knijpt het mijn pols af. Ik schrik er soms van als ik het horloge af doe om het op te laden. Mijn pols lijkt met de week dunner en smaller te worden. Nog niet te spreken over de kleur van de huid afgelopen zomer. Het contrast was vrij groot toen ik mijn horloge op Sri Lanka af deed.

Ik ben altijd al een controlfreak geweest en iemand die houdt van cijfertjes en statistieken. Zo is Strava al enige tijd heilig en het liefst houd ik alles bij. Met de komst van de nieuwste sporthorloges heeft dit mijn fascinatie voor de getallen alleen maar versterkt. Waar ik eerst alleen geïnteresseerd was in hoe veel ik trainde of wat mijn gemeten VO2 Max is, was ik op een gegeven moment zelfs bezig met mijn uren slaap ‘s. Ik herken de obsessie vanuit mijn eetstoornis periode. Toen wilde ik ook alles registreren. Wat at ik precies? Hoeveel calorieën waren dat? Hoeveel bewoog ik?

Hetzelfde is erin geslopen door het dagelijks dragen van een sporthorloge. Ik besefte het me des te meer toen ik op wintersportvakantie ging, maar ook al toen ik ziek was. Mijn horloge was vrij ”negatief”. Ik sportte immers niet zoveel als normaal, ik zette minder stappen en verbrandde minder calorieën. Het enige waar ik op ”vooruit” ging was het aantal uren slaap. Dat was wel weer positief. Toch kon ik het niet aanzien dat mijn horloge zo negatief was. Mijn trainingsstatus ging van productief, naar niet productief en vervolgens zat ik in de herstelfase. Uiteindelijk eindigde ik met de melding ”onttrainen” en toen kon ik het eigenlijk niet meer aanzien. Ik werd gek van dat ding! Tijdens mijn eerste vakantiedag heb ik mijn horloge afgedaan en onderin mijn rugzak gestopt.

Misschien is het geen verslaving, maar ik merkte wel hoe afhankelijk ik geworden ben van alle gegevens. Ik werd er gewoon wat ongemakkelijk van zonder sporthorloge om mijn pols. Ik wist ineens niet meer hoeveel ik had bewogen, hoe het met mijn hartslag gesteld was en of ik wel voldoende had geslapen. Niet dat het heel belangrijk is om te weten. Nu ik namelijk zo aan het opschrijven ben, weet ik dat het nergens op slaat. Toch vond ik het bijzonder interessant om te merken wat het met me deed.

Eerder schreef ik al eens waarom een activity tracker niet voor iedereen zo gezond en fijn is. Het is natuurlijk niet zo dat een sporthorloge verkeerd is, maar wel wanneer je merkt dat je er zelf last van hebt of negatieve gedachten bij krijgt over jezelf. Dit merkte ik vooral in de week dat ik ziek was. Mijn horloge was natuurlijk niet zo positief over het feit dat ik al een paar dagen niet had hardgelopen. Ik baalde er zelf al van dat ik niet kon lopen, maar door mijn horloge werd ik hier continue aan herinnerd en werd ik nog negatiever. Dat was niet handig en vooral zonde van mijn humeur.

Een week zonder sporthorloge heeft me goed gedaan. Begrijp me niet verkeerd, want het dragen van een sporthorloge levert mij ook veel op. Ik kan mijn trainingen bijhouden, zie progressie én ik vind het leuk om te weten hoe mijn lijf reageert op trainingen. Toch merkte ik dat ik er af en toe afhankelijk van was en er geobsedeerd op reageerde. Soms luisterde ik meer naar mijn horloge dan naar mijn eigen lichaam. Nu ben ik me daar weer bewust van en weet ik dat ik niet alles zo serieus met nemen. En ik weet trouwens ook niet eens of alle gegevens kloppen.

Ik ben degene die voelt hoe het met mijn lijf gaat, niet mijn horloge. Ik ben degene die weet wanneer ik bronchitis heb en niet in staat ben om te trainen en ik ben tenslotte ook degene die gewoon bepaalt. Of ik nu iets anders ga doen? Nee. Ik draag mijn sporthorloge iedere dag en ik ben blij dat het me voorziet van allerlei nuttige en minder nuttige informatie. Het is voor mij alleen een bewustwording geweest in hoe ik om ga met de informatie, die het me geeft. Wat ga ik met de informatie doen? Hoe denk ik over mezelf? Mocht het weer eens mijn humeur flink naar beneden halen of negatief laten denken over mezelf, dan laat ik het horloge gewoon een dagje aan de lader hangen.

Hoe is jouw relatie met je sporthorloge? Ben je net zo’n freak als ik op het gebied van cijfertjes en statistieken? Merk je soms ook dat het iets met je humeur doet of dat je er afhankelijk van bent? Ik ben heel benieuwd!

 

16 Reacties

 1. Sofie
  februari 20, 2019 / 10:04 am

  Ik heb de iwatch nu ongeveer een half jaar en merk ook dat ik heel erg doe wat het zegt. Natuurlijk is dit wel positief, want ik beweeg veel meer dan een half jaar geleden, aangezien ik mijn ringen elke dag wil volkrijgen. Ik heb hem ook vooral gekocht, omdat ik fanatieker ben beginnen lopen en niet elke keer mijn gsm wilde meenemen, want dat vond ik steeds meer een gedoe. Maar toch bepaalt het mijn leven in zekere zin! Ik ben ook gek op cijfertjes, maar ik hoop dat ik hier op een gezonde manier mee kan blijven omgaan! Soms een aantal dagen zonder lijkt me dus zeker geen slecht idee.

 2. Jessie
  februari 20, 2019 / 10:45 am

  Dit artikel had ik echt nodig. Ik heb de laatste tijd behoorlijk last van deze ‘verslaving’. Omdat ik coschappen moet lopen op mijn studie kan ik minder vaak en minder intensief trainen, waardoor mijn prestaties omlaag gaan. Tegelijkertijd gaat mijn rust- en hardloophartslag wel omhoog. ‘Unproductive’ ben ik nu..

  Jouw artikel laat me nu even inzien dat ik misschien iets meer schijt moet hebben aan mijn Garmin, en dat genieten van de trainingen veel belangrijker is. Dankjewel Japke!

 3. X
  februari 20, 2019 / 11:04 am

  Mijn horloge was een tijdje stuk, toen merkte ik dat ik eigenlijk echt veel beter sliep zonder het oordeel van mijn horloge. Met mijn horloge heb ik voor mijn gevoel altijd te weinig uur of te onrustig geslapen!

 4. Sofie
  februari 20, 2019 / 11:35 am

  Ik heb sinds deze zomer mijn iwatch, voornamelijk omdat ik fanatieker ben beginnen lopen en mijn gsm niet altijd wilde meenemen. Ik ben ook zot op cijfertjes, dus dit was een heel grote vooruitgang. Voorlopig ben ik heel tevreden, want ik beweeg meer dan voordien. Ik wil die ringen elke dag volkrijgen natuurlijk! Dus het is zeker positief, maar ik hoop dat het geen verslaving wordt, dus die horloge af en toe een keer niet aandoen kan denk ik zeker geen kwaad!

 5. Marlies
  februari 20, 2019 / 1:24 pm

  Benieuwd naar welk sporthorloge jou deze mogelijkheden geeft. Als gewone horlogebandje heb ik een hele collectie passend bij mijn outfit en mood. Een sporthorloge vind ik niet mooi en draag ik alleen voor mijn trainingen. Het mijne kan zelfs geen baanrondjes tracken. Tijd voor iets nieuws.

 6. Lies
  februari 20, 2019 / 5:27 pm

  Leven we dan helemaal niet meer op gevoel??? Moet alles gemeten en bijgehouden worden? Wat n obsessie… blijkbaar hebben veel mensen hier last van. Een yoga sessie “meet” je toch ook niet? Weg met die horloges. Ga genieten.

  • februari 22, 2019 / 9:18 am

   Dat is precies mijn doel met dit artikel: openheid creëren en relativeren. Het hoeft niet allemaal gemeten worden. Lekker loslaten en genieten van het bewegen! Gelukkig levert een sporthorloge me ook veel op en daarom doe ik het zeker niet weg. Genieten kan ik ook met sporthorloge om mijn pols, zonder obsessie!

  • februari 22, 2019 / 9:19 am

   Oja en ieder natuurlijk zijn eigen ding! Als jij geen horloge wilt gebruiken, moet je dat ook zeker niet doen! :) Iedereen heeft zijn eigen prioriteiten en zijn eigen manier van bewegen en sporten. Fijn dat jij dat zo los kunt laten en daarvan kunt genieten.

 7. Steffen
  februari 20, 2019 / 9:01 pm

  Hi Japke,

  I have a sport watch (Garmin Fenix 3) too :)

  Usually I use my watch to analyze the default running metrics like pace or heart rate. But since christmas I have HRM Run heart rate monitor to analyze additional running dynamics metrics like cadence or ground contact time to improve my running form.

  But at the moment I’m glad if I can run without injuries ;-) For this reason I also deactivated the functionality of fitness tracker (steps).

  In contrast to you I prefer Garmin Connect to analyze my activities. I use Strava only to share.

 8. Lisa
  februari 20, 2019 / 9:22 pm

  Precies dit heb ik ook! Heb hem nu opgestuurd omdat de trilfunctie het niet meer doet, en dit is aan de ene kant een bevrijding maar ook een groot gemis. Je hier af en toe van bewust blijven is goed! Zo hou je jezelf scherp ;) goed artikel!

 9. Julia
  februari 20, 2019 / 10:12 pm

  Ja, best herkenbaar ja. Als je je sporthorloge voelt trillen omdat je je stappendoel gehaald heb geeft gewoon een fijn gevoel. Maar s nachts doe ik hem niet aan. En nu doe ik bewust weleens een normaal horloge aan. Maar toch ben ik erg blij hoor met een sporthorloge! ;)

 10. Stephanie
  februari 21, 2019 / 10:02 am

  Worden hier alleen positieve reacties geplaatst? Vervelend al die verslavingen.. ga genieten, trailen.. tijden loslaten.. en je niet laten leven door 14878 of 15000 stappen

  • februari 22, 2019 / 9:16 am

   Met mijn artikel wil ik alleen maar openheid creëren en aangeven dat het best een obsessie kan worden. Ik weet zelf ook dat het onzinnig is om je te laten leven door die stappen, maar gek genoeg kan het soms toch een obsessie worden. Door het op te schrijven relativeert het voor mij ook weer en kan ik het loslaten. Ik geniet zeker van het heerlijke lopen en buiten zijn. :)

 11. Cathelijne
  februari 22, 2019 / 2:56 pm

  Hi Janneke,

  Welk sporthorloge draag jij op dit moment?

  Dankjewel alvast!

  Veel liefs,
  Cathelijne.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?