27 apr 2018 | Hardlopen

Hoe bestrijd ik de after-marathon-dip?

Het marathon avontuur is weer voorbij en de dip na de marathon doet zijn intrede. Het was zo tof en het was zo bijzonder. Nu het voorbij is, vind ik het toch wel weer moeilijk. Je traint zolang voor een doel en het vliegt in een weekendje voorbij. Wat nu? Ik vertel in dit artikel welke vijf dingen ik doe om van deze after-marathon-dip af te komen. 

Ik heb eens eerder verteld dat ik best veel moeite heb na een marathon. Zeker na mijn eerste marathon in Rotterdam viel ik een beetje in een zwart gat. Het voelt alsof er even geen doel meer is om voor te trainen. En nu dan? Nu had ik verwacht dat het iets minder zou zijn, want ik had immers al verteld dat ik best wat plannen had. Toch merk ik dat ik het moeilijk vind om te schakelen.

Ik heb al vaker verteld dat het lopen van een marathon voor mij meer is dan gewoon 42,195 kilometer. Het voelt als een hele reis, een avontuur en gewoon een hele gave ervaring. Gelukkig kan ik met een grote glimlach terugkijken op mijn London avontuur. Niet alleen de marathon was een geweldige ervaring, maar ook de belevenissen eromheen maken het waardevol. Ik heb weer bijzondere mensen mogen ontmoeten en ik heb genoten van de prachtige stad.

Thuiskomen na zo’n weekend voelt altijd raar. Het hardloopdoel is weg en mijn hardloopschoenen aantrekken is ook nog niet zo gemakkelijk. Natuurlijk schreeuwt mijn lijf ook om rust en is een paar dagen niet lopen ook wel fijn. Dat geef ik dan ook maar de tijd. Maar hoe kom ik over die after-marathon-dip heen?

1. Nagenieten

Voordat ik verder vlieg naar een volgend doel, vind ik het belangrijk om eerst even goed na te genieten van mijn prestatie. Dat nagenieten is niet zo moeilijk. Iedere keer wanneer ik mijn telefoon pak of Instagram open, zie ik de medaillefoto’s vanuit Londen en kan ik niet stoppen met glimlachen. Het was een mooi weekend en ik ben trots op mijn prestatie.

2. Nieuwe doelen stellen

Nieuwe doelen stellen helpt altijd. Wat wil ik nu gaan doen? Ga ik weer voor een volgende marathon trainen? Ga ik me juist richten op kortere afstanden?

Het liefst loop ik binnenkort ergens een halve marathon. Ook lijkt het me leuk om weer eens een snelle tien kilometer te doen. Leuke loopjes zijn dus heel erg welkom! Welk evenement raad je mij aan om een snelle halve of tien te lopen? Natuurlijk zal ik lekker blijven trainen bij de atletiekvereniging.

3. Nieuwe sportkleding

Wanneer je na een sportief doel in een dipje raakt en niet zoveel motivatie hebt om het weer op te pakken, helpt het mij altijd om lekker te struinen naar nieuwe sportkleding. Zo heb ik pas geleden de vrolijke sportkleding van Esprit ontdekt en ik ben helemaal fan van de zomerse kleurtjes. Nieuwe sportkleding is altijd een goede motivatie om weer te beginnen.

4. Fietsen

Soms helpt het om even iets compleet anders te doen. Zoals ik in dit artikel al heb aangegeven, ga ik weer lekker fietsen. De racefiets van Specialized staat klaar om binnenkort weer leuke tochtjes te gaan maken. Nu is het weer even wachten op een lekker zonnetje, want ik blijf stiekem wel een mooi-weer-fietser.

5. Reizen

Om eerst even helemaal goed tot rust te komen, reis ik deze week af naar Italië. Hopelijk kan ik daar gaan genieten van lekker weer, goed eten en rust. Natuurlijk gaan mijn hardloopschoenen mee, maar vele kilometers zullen het niet gaan worden. Naast dat het niet verstandig is zo vlak na de marathon, is het ook ontzettend heuvelachtig en kom ik vaak niet verder dan een halfuur. Voor nu is dat eigenlijk wel prima.

Naast deze vakantie in Italië staan er meerdere reisjes gepland. Zo ga ik in juni naar Sri Lanka samen met twee vriendinnetjes. We gaan daar drie weken rondreizen. Ook Sri Lanka tips zijn overigens welkom!

Op deze manier hoop ik gauw van mijn after-marathon-dip heen te komen. Lekker uitrusten en vooruitkijken naar leuke, nieuwe doelen en avonturen. Hoe kom jij over zo’n dipje heen?