20 apr 2018 | Marathon

10 x last minute marathontips

Vandaag stap ik in het vliegtuig richting Londen met TUI Sports. Deze eerste dag zal in het teken staan van de marathonexpo, waar ik mijn startnummer zal halen. Overmorgen sta ik vervolgens aan de start van mijn vijfde marathon. Al eerder schreef ik een artikel met 10 marathontips. Als reminder voor mezelf heb ik ze erbij gepakt en deel ik ze hieronder met jullie!

1. Verander niet van plan

Vaak krijg je rondom het lopen van een marathon veel adviezen. Altijd goed bedoeld, maar soms is dat best lastig. Ik vind het altijd belangrijk dat je bij je eigen plan blijft. Eet en drink waar jij je goed bij voelt. Draag de kleding waar je in getraind hebt en loop op schoenen waar je vertrouwen in hebt. Het is niet heel verstandig om last minute ineens af te wijken van je plan.

2. Wees op tijd

Bij iedere marathon is het verstandig om op tijd aanwezig te zijn. Dat is bij een marathon vaak anders dan bij een vijf kilometer loopje van de plaatselijke atletiekvereniging. Bij een marathon is het wel gebruikelijk dat je er een paar uur van te voren bent. De startterreinen zijn vaak groot en het is er druk. Zo sta je meestal lang te wachten voor het afgeven van je tasje met kleding. Ook kun je circa een uur tot drie kwartier van te voren al je startvak in. Houd er dus rekening mee dat je op tijd vertrekt.

3. Begin rustig

Een marathon is echt anders dan twee keer een halve marathon. Een marathon kun je beter rustig beginnen. Indien je na 30 kilometer merkt dat je over hebt, kun je dan nog best 12 kilometer versnellen. Indien je te snel begint, zul je dit aan het eind weer in moeten leveren.

4. Begin vroeg met eten en drinken

In het begin van een marathon ben je vaak nog fris. Eten en drinken kost dan nog niet zoveel moeite. Zorg dus ook dat je daar gebruik van maakt. Natuurlijk moet je tot het eind toe blijven eten en drinken, maar in het begin lijkt het vaak nog niet nodig. Dat is het wel!

5. Vergeet niet te koelen

Indien het warm is, kan het geen kwaad om jezelf te gaan koelen. Dit kun je doen door onderweg wat water over jezelf heen te gooien of gebruik te maken van een sponsenpost.

6. Denk positief

Positief denken helpt. Wanneer je negatief gaat denken, zul je mentaal al gaan opgeven. Probeer jezelf positief te houden. Kijk niet te ver vooruit en deel je marathon in.

7. Zoek een haas

Het is natuurlijk belangrijk om je eigen tempo te lopen. Als je een marathon loopt samen met nog 40.000 anderen is er altijd wel iemand met ongeveer eenzelfde tempo. Het is dan best prettig om je daaraan op te trekken. Soms is het heel fijn om achter iemand te blijven, die lekker constant blijft lopen. Het is soms even zoeken, maar het is vaak een mooi focus punt.

8. Kies je lijn

In Berlijn lag er zo’n mooie blauwe lijn over het parcours. Dat is handig, maar dit heeft niet iedere marathon. Ik vind het zelf altijd wel prettig om een lijn aan te houden. Ik heb zelf de neiging om te gaan slingeren en hierdoor maak je onbedoeld nog veel extra meters. Het is echter wel verstandig om de linker- en rechterkant van het wegdek af te wisselen. Hierdoor blijven je benen gelijk belast.

9. Kijk om je heen

Als het goed is, loop je over een prachtig parcours en staat er rijendik publiek langs de kant. Laat het publiek je vooruit schreeuwen en kijk naar al het moois om je heen. Je loopt waarschijnlijk door een bijzondere stad waar je misschien niet zo snel weer op deze manier naar zult kijken.

10. Geniet

Dit is de belangrijkste van alle marathontips die ik kan geven. Als het goed is heb je maandenlang getraind voor dit ene doel. Je leeft er naar toe. Een marathon is niet iets wat je heel gemakkelijk een week later weer doet. Het is ontzettend bijzonder. En waarschijnlijk heb je er ook een behoorlijke klap geld aan uitgegeven. Allemaal redenen om hier gewoon gigantisch van te gaan genieten. Die medaille bij de finish wacht op je. Go for it!

Hopelijk heb je wat aan deze marathontips! Ga je binnenkort een marathon lopen? Laat hieronder weten in de comments welke dat is. En als je nog marathontips voor mij hebt, zijn die natuurlijk ook heel erg welkom!