28 mrt 2018 | Hardlopen, Marathon

Road to London: nog 25 dagen

Over drie en een halve week loop ik de marathon van Londen in samenwerking met TUI Sports. Het taperen kan bijna gaan beginnen. In deze geschreven versie van de Road to London deel ik mijn voorbereidingen. Ik praat je bij over m’n laatste marathontrainingen, zoals de Yasso 800, en kijk vooruit naar mijn taperweken. 

Mijn marathontrainingen lopen bijna ten einde en het taperen staat voor de deur. De afgelopen week liep ik minder kilometers dan de vorige twee weken. De reden hiervoor was eigenlijk de halve marathon die ik liep tijdens de Zandvoort Circuit Run.

Maandag begon ik mijn week weer met een rustdag. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat soms best lastig vind. Maandag vind ik namelijk echt zo’n trainingsdag. Gelukkig heb ik nu genoeg andere dingen te doen op maandag en vorige week maandag had ik sowieso een offday. Gauw door naar de dinsdag dus!

Dinsdagavond is mijn atletiekavond. Ook vorige week liep ik weer mee op de baan. Er stond deze keer Yasso 800 op het programma. Het idee van de Yasso 800 is dat het je eindtijd op een marathon zou kunnen voorspellen. Het is eigenlijk een eenvoudig concept. Ik wil de marathon binnen de 3.30 uur lopen. Dan moet ik tijdens een Yasso 800 training iedere 800 meter in 3 minuten en 30 seconden lopen. Stel je wilt 4 uur doen over de marathon dan loop je iedere 800 meter in 4 minuten. Wij liepen 10 keer een 800 meter op deze avond. Ben je nog niet zo ervaren? Begin dan met minder herhalingen wanneer je de Yasso 800 gaat doen.

Op woensdag vervolgde ik mijn schema met een herstelrondje en op donderdagmiddag deed ik de volgende training. Dat was een duurloop met daarin 3 keer 8 minuten op marathontempo. Ik koos ervoor om een marathontempo van 4:50 min/km aan te houden. Toch vind ik het best lastig om dat vol te houden. Ik ga steeds iets harder. Uiteindelijk heb ik wel heel lekker gelopen.

Op vrijdag had ik een rustdag en op zaterdag liep ik mijn benen los voor zondag. Toen heb ik immers de halve marathon van Zandvoort gelopen. Hoe dat is gegaan, heb ik al uitgebreid beschreven in dit raceverslag.

Helaas kon je ook lezen dat mijn knie na afloop weer wat begon te zeuren. Afgelopen maandag heb ik dus veel op de foamroller gelegen en oefeningen gedaan. Dinsdagochtend wilde ik graag weer lopen, maar ik was benieuwd of mijn knie het aan zou kunnen. Na het opstaan voelde ik geen pijn en ook na het foamen, bleef het goed voelen. Dit betekende dat ik een rondje kon gaan lopen. In de eerste instantie dacht ik dat het een klein rondje ging worden, maar toen bleek dat ik echt geen pijn had, kon ik gewoon mijn training uitvoeren. Zo fijn!

De rest van deze week staan er nog een aantal pittige trainingen gepland met als hoogtepunt de lange duurloop van 35 kilometer in m’n uppie. Ik zie er wel een beetje tegenop, maar als ik eenmaal bezig ben, komt het vast goed. Daarna mag ik gaan afbouwen. De taperweken gaan dan beginnen en hoewel het enerzijds altijd heerlijk is en wat extra rust geeft, vind ik het ook altijd moeilijk. Je krijgt namelijk steeds meer energie, maar je mag steeds minder gaan doen. Als iemand nog goede tips heeft voor die weken hoor ik ze graag!

Verder ga ik die laatste weken vooral focussen op de laatste voorbereidingen. Wat doe ik aan? Welke voeding ga ik meenemen en wat gaat het weer doen in Londen? Ik kan in ieder geval niet wachten om in Londen die marathon te gaan knallen! Nog maar 25 dagen!

Heb jij weleens een Yasso 800 training gedaan? En hoe vindt jij taperweken? Heb je nog handige tips? Laat het vooral hieronder weten in de comments.