20 dec 2017 | Hardlopen

Terugblik: mijn loopevenementen in 2017

Het einde van het jaar komt heel hard dichterbij. Wat was 2017 een geweldig hardloopjaar! Mijn laatste loopevenement zit er inmiddels op. Dit betekent dat ik kan gaan terugblikken. Waar heb ik allemaal gelopen? Welk loopje was het leukst? Welke was het zwaarst? Is er een wedstrijd die ik graag over zou willen doen? Je leest het allemaal in deze terugblik.

Maart: Nacht van Groningen (10 km)

In 2015 liep ik tijdens de Nacht van Groningen mijn allereerste halve marathon. Vorig jaar liep ik deze weer, maar dit jaar paste de halve niet zo goed in mijn schema. Omdat ik begin april in Rotterdam de marathon ging lopen, leek de 10 kilometer me een betere optie. Het parcours van de Nacht van Groningen was veranderd. De start en finish is ergens anders en sowieso is het hele evenement nu in maart in plaats van mei. Voor mij was het even wennen en ik moet eerlijk zeggen dat ik de variant in mei gezelliger vond, zowel qua parcours als het weer. In mei staat er toch net iets meer publiek langs de kant. Daarnaast vind ik een 10 kilometer lopen veel minder leuk dan een halve marathon. Uiteindelijk was ik wel redelijk tevreden met mijn tijd. Ik had net een PR (42:08), hoewel het parcours wel iets korter was dan tien kilometer. Het kan ook zijn dat ik teveel heb afgesneden in de bochten. Of ik in 2018 weer mee ga doen? Ik twijfel nog!

April: Marathon van Rotterdam (42,2 km)

In april liep ik mijn tweede marathon ooit. Het lijkt alweer zo ontzettend lang geleden! Mijn voorbereiding voelde minder goed dan de marathon ervoor, maar ik was wel veel meer ontspannen. Helaas was het wederom een ontzettend warme dag, net als in 2016. Dit leverde me extra spanning op. Het gehele raceverslag kun je hier lezen. Ik eindigde na mijn tweede marathon helaas weer in de medische tent. Ook daar riep ik, net zoals het jaar ervoor, naar mijn vriend dat ik nooit meer een marathon ging lopen. Op dat moment stond die derde marathon overigens al gepland. Ik moet heel eerlijk zeggen dat deze eerste twee marathonervaringen er behoorlijk hebben ingehakt. Ik ben heel blij dat ik in september en november twee geweldige marathons heb gelopen, waar ik wel heel veel vertrouwen van kreeg. Dat lees je verderop in dit artikel. Uiteindelijk liep ik in Rotterdam wel een persoonlijk record van 3.33.02.

Mei: Run van Gieten (25 km)

In mei besloot ik dat ik een nieuw evenement wilde ontdekken. Het liefst ergens in de buurt. Via een paar volgers op Instagram kwam ik bij de Run van Gieten uit. Dit evenement gaat door een prachtige bosrijke omgeving. Dat leek me wel wat! Daarnaast was het ook nog een leuke afstand. Ik kon namelijk deelnemen aan de 25 kilometer. Het was een heerlijke loop en ik liep heel erg fijn. Ik finishte in een snelle tijd en werd daarmee zelfs tweede vrouw!

Mei: Marikenloop (7,5 km)

Op 21 mei mocht ik samen met een vriendinnetje Iris meelopen in het Intersportteam op de 7,5 kilometer tijdens de Marikenloop. Het was een erg warme dag en ik begon veel te hard aan deze loop. Uiteindelijk was ik wel tevreden met mijn tijd van 30.28. Meer over dit loopevenement lees je hier. De Marikenloop was nieuw voor mij. Persoonlijk vond ik het iets te massaal en te druk. Wel is het heel leuk opgezet. Er was, naast het loopevenement, van alles te doen en te zien. Ik denk echter niet dat ik zelf nog een keer zou deelnemen aan dit evenement.

September: BMW Berlin Marathon (42,2 km)

Berlijn was zo’n te gekke marathonervaring. Als ik er aan terugdenk, krijg ik weer helemaal kippenvel. Het was zo gaaf! Natuurlijk is het niet te vergelijken met New York, maar ik vond het zeker één van de mooiste weekenden in 2017. Deze marathon betekende heel veel voor me. Na twee redelijk pittige marathonervaringen in Rotterdam voelde ik hier mijn eigen grenzen eindelijk wel een keer goed aan. Ik luisterde naar mijn lijf en kreeg weer heel veel vertrouwen. Ik liep ontzettend lekker en had een heel bijzonder weekend (georganiseerd door TUI Sports) samen met mijn schoonmoeder, die haar eerste marathon ooit liep. Ik finishte overigens ook nog in een nieuw PR: 3.32.18.

Oktober: 4 Mijl van Groningen (6,4 km)

De 4 Mijl van Groningen liep ik dit jaar voor de derde keer. Het is hét loopevenement van Groningen en dat kun je als hardloopfanaat uit Groningen natuurlijk niet aan je voorbij laten gaan. De 4 Mijl blijft een heel druk evenement. Een echt snelle tijd zal ik daar nooit neer gaan zetten, tenzij ik in het wedstrijdvak zou starten. Dit jaar liep overigens mijn hele voorbereiding iets anders. Een week na de marathon van Berlijn en een week voor de 4 Mijl van Groningen werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Daar moest ik twee nachten op de bewaakte neurologie afdeling liggen. Hierdoor was het voor mij nog heel onzeker of ik überhaupt wel moest gaan lopen. Uiteindelijk wilde ik toch meedoen. Ik deed wel redelijk rustig aan. Ik liep niet sneller dan vorig jaar (26.47), maar finishte alsnog best goed in een tijd van 27.01.

November: TCS New York City Marathon (42,2 km)

Oh, New York! Ik heb er al zoveel over gezegd, geschreven en gedroomd. Het was geweldig. De marathon was echt mijn mooiste tot nu toe, met dank aan Runner’s World, Vifit Sport en TUI Sports. Alles wat men over deze marathon vertelt klopt. Althans, dat vind ik. Het is meer geweest dan een droom die is uitgekomen. Maar als mensen me vragen: zou je nog eens in New York de marathon willen lopen? Eerst nog even niet. Ik wil zo graag meerdere marathons lopen. Hoewel New York geweldig was, ben ik toch bang dat dit nooit overtroffen kan worden. Ik wil eerst andere grote marathons ontdekken. Daarna wil ik nog wel eens een kijkje nemen in New York.

December: Ameland Adventurerun (21,1 km)

Het laatste wedstrijdje van 2017 liep ik, net als in 2016, op Ameland. Het hele verslag kun je hier lezen. Ik stond aan de start van de halve marathon tijdens de Ameland Adventurerun. Het werd mijn derde halve marathon op Ameland. Dit jaar vond ik de halve marathon minder zwaar dan de vorige twee jaren. Het parcours was veranderd en daar was ik stiekem heel erg blij mee. Het is iets uitdagender geworden, maar daar houd ik van. Ik liep ook veel sneller dan vorig jaar. Ik finishte in een tijd van 1.35.13. Wat een top afsluiting van dit hardloopjaar!

Dit zijn de loopevenementen waar ik ben gefinisht in 2017! In 2018 staan er alweer een paar op mijn lijstje: de halve marathon in Egmond, de Groene 4 Mijl in Groningen en misschien de halve marathon van Haren. Welke twee marathons ik wil (en hopelijk ga) lopen, zal ik binnenkort vertellen! Ik sta ook altijd open voor nieuwe loopevenementen op mooie of toffe locaties!

Heb jij nog tips voor mij in 2018? Welk loopevenement moet ik niet missen? Laat het me weten in de reacties hieronder!