8 okt 2017 | Hardlopen

10 x last minute tips voor tijdens de 4 Mijl van Groningen

Geef jij je ieder jaar weer op voor de 4 Mijl van Groningen? Of word je gedwongen mee te lopen bij het bedrijf waar je werkt? Begin je altijd te laat met trainen of ben je gewoon heel erg zenuwachtig? In dit artikel geef ik 10 last minute tips voor iedereen die vandaag weer aan de start staat van de 4 Mijl van Groningen. Maar eigenlijk zijn de tips ook handig voor iedere andere wedstrijd. 

1. Check het weerbericht

Kijk goed hoe warm of koud het wordt vandaag. Tijdens de 4 Mijl duurt het vaak best lang voordat je aan de start staat. Althans: je kunt heel gemakkelijk met een bus vanaf het hoofdstation afreizen naar de start in Haren. Dat betekent dat je al een langere tijd van te voren onderweg bent. Hier moet je rekening mee houden. Daarnaast krijg je het tijdens het hardlopen eigenlijk altijd warm. Zorg er dus voor dat je niet teveel kleding draagt tijdens het rennen. Een gemakkelijke vuistregel bij het hardlopen is: temperatuur + 10 graden. Dit betekent dat je gevoelstemperatuur eigenlijk tien graden hoger ligt wanneer je gaat hardlopen. Zoals het nu lijkt wordt het tijdens de 4 Mijl 13 of 14 graden. Je gevoelstemperatuur zal dan 23 of 24 graden zijn tijdens het hardlopen. Houd daar dus rekening mee!

2. Neem oude kleding mee

Draag voor de start oude kleding, die je toch al weg zou doen. Deze kleding houdt je tot vijf minuten voor het startschot warm. Daarna kun je de kleding in het startvak achterlaten. De kleding wordt opgehaald en naar een goed doel gebracht. Ideaal! Dat ruimt meteen je kast weer wat op.

3. Doe een vuilniszak aan

Knip drie gaten onder in een vuilniszak en trek deze eventueel over je oude kleding heen aan. Zelf vind ik dit altijd wel prettig, omdat het je een stuk warmer houdt. Zoals het nu lijkt wordt het niet regenachtig, maar ook zonder regen is het ideaal.

4. Korte warming-up

Zelf ben ik helemaal niet zo’n fanatieke warming-upper. Toch is het voor de 4 Mijl handig om te doen. Deze afstand is namelijk vrij kort en dat betekent dat je veel sneller op een hoger tempo loopt dan je gewend bent. Het is wel prettig dat je spieren hierop ingesteld zijn. Zorg dat ze warm zijn. Dat voorkomt blessures én (teveel) spierpijn achteraf.

5. Begin niet te snel

Ook al is het ”maar” 6,4 kilometer, probeer niet te snel te beginnen. Je kunt jezelf in een paar kilometer helemaal opblazen. Zorg er altijd voor dat je in de laatste kilometer nog wat overhebt om een eindsprint te trekken.

6. Houd rekening met elkaar

De 4 Mijl is altijd druk. Vooral de eerste kilometer loop je vaak in een grote mensenmenigte. Houd hierbij altijd rekening met elkaar. Zoek een positie en lijn waarin je goed kunt lopen en waarin jij eventueel mensen in kunt halen. Lukt het even niet meer? Moet je een stukje wandelen? Helemaal niet erg, maar doe dit even helemaal aan de rechterkant parcours. Sommige mensen komen met behoorlijk hoge snelheden aangelopen en wanneer je dan ineens uit het niets stil gaat staan, levert dit gevaarlijke situaties op.

7. Kies je eigen tempo

Laat je niet opjagen door collega’s of vrienden. Iedereen heeft z’n eigen tempo en eigen doelen. Probeer je niet gek te laten maken door anderen. Loop je eigen 4 Mijl!

8. Focus je op de omgeving

Begint het zwaar te worden? Focus dan iets meer op de omgeving en minder op het lopen. Het helpt mij vaak wanneer ik mijn focus verleg naar de mensen langs de kant. Ik krijg daar extra energie van. Kijk ook naar waar je heen gaat. De Vismarkt is in zicht!

9. Pijn is tijdelijk

Heb je echt de neiging om stil te gaan staan of te wandelen? Bedenk dan dat pijn maar tijdelijk is. Na de finish ben je vaak binnen een paar minuten tot een half uur wel weer bijgetrokken en voel je geen pijn meer. Dus nu die laatste energie inzetten kan best toch? Kom op!

10. Vier je prestatie

Het belangrijkste is natuurlijk dat je geniet van de 4 Mijl. Daarom is mijn laatste tip ook: vier je prestatie! Het maakt niet uit hoe groot of klein je doel was. Iedere prestatie is even uniek en bijzonder. Maak er een mooi feestje van en geniet van de hele sfeer. Je hebt het maar weer geflikt! Op naar volgend jaar.

Doe jij ook mee met de 4 Mijl in Groningen vandaag? Of loop je ergens anders een wedstrijdje? Heel veel succes én plezier!

De foto is gemaakt door Andy Astfalck.