25 dec 2016 | Geluk

5 x tips: zó overleef je de kerstdagen!

Ik ben dol op de kerstdagen! Zoals jullie in het vorige artikel konden lezen, is dit niet altijd zo geweest. Voor de één is de Kerst leuker dan voor een ander. De één vindt het fijn en gezellig, de ander ervaart het als stressvol en eenzaam. De één eet zich lekker vol en rond en kan daar van genieten. Een ander zit erover te malen en zou het liefst twee dagen in bed blijven liggen. Ik zou het iedereen gunnen om te kunnen genieten van de feestdagen. In dit artikel deel ik daarom 5 tips om jouw Kerst ontspannen door te komen.

☆ Denk positief

De stressgedachten over alles wat je moet doen kunnen je enorm opslokken. ‘Moet de kalkoen al in de oven?’, ‘Moeten er al hapjes op tafel?’, ‘Welke kleding trek ik aan?’. Probeer positief te denken. Laat de stressgedachten los. Denk niet aan wat er allemaal mis kan gaan of wat er allemaal minder leuk is. Alles wat aandacht krijgt groeit! Dus focus je op de positieve gedachten.

☆ Ga de deur uit

Zelf vind ik het altijd verschrikkelijk om de hele dag binnen te zitten. Ik kies er zelf voor om deze twee Kerstdagen te gaan hardlopen: in totaal een marathon (twee keer een halve marathon). Zo ver hardlopen is natuurlijk ook niet nodig, maar het kan heerlijk zijn om even buiten uit te waaien. Dit jaar is dat niet zo moeilijk, vanwege de weersvoorspelling! Trek je hardloop- of wandelschoenen aan of pak de fiets. Dit kun je alleen gaan doen of je vraagt gezellig een familielid of vriend(in) mee.

☆ Samen zijn

Misschien is het niet altijd voor iedereen mogelijk, maar Kerstmis draait om samen zijn en liefde voor elkaar. Probeer dat deze kerstdagen dan ook te doen. Focus je op de contacten, de gesprekken en laat alle andere zorgen even los. Die zijn er na de kerstdagen ook nog wel en tijdens de Kerst kun je er toch niks mee.

img_0921Kerst 2015: samen zijn met mijn vriend en mijn familie

☆ Kerstfilms

Rondom de kerstdagen worden er altijd heel veel goede, en mindere goede, films op televisie uitgezonden. Dit is dé kans om even ongegeneerd overdag op de bank te liggen en heel erg veel films te gaan kijken. Ultiem ontspannen!

☆ Geniet van het eten

Een laatste en hele belangrijke tip is: ‘Je komt niet aan tussen Kerst en Oud & Nieuw, maar tussen Oud & Nieuw en Kerst!’. Vergeet deze regel nooit meer. Wanneer je het hele jaar lekker in balans bent en gezond en gevarieerd eet, kan er weinig gebeuren door die kerstetentjes. Wat je ook eet rondom Kerst: zorg dat je er van geniet! Prop jezelf niet onnodig vol, maar laat niets (maar dan ook niets!!) staan waar je zin in hebt. Dit zijn nu net die twee (of drie, of vier..) dagen in het jaar dat je er ongegeneerd van kunt genieten.

Hele fijne Kerstdagen, lieve lezers! Geniet, ontspan en doe waar je zelf zin in hebt. Kerstmis moet voor iedereen leuk zijn!