12 feb 2024 | Marathon

Marathon Maandag: taperen en mijn marathonschoen

Het is weer Marathon Maandag, maar het einde van deze Road to Tokyo is bijna in zicht. Over iets minder dan drie weken sta ik aan de start van mijn laatste Major Marathon in Tokyo. Vandaag geef ik een update van mijn voorbereidingen. Hoe zijn de laatste trainingen gegaan? En heb ik mijn marathonschoen inmiddels gevonden? Ook deel ik een aantal last minute tips voor het lopen van een marathon!

Klaar om te taperen

De laatste grote omvangsweek zit erop. De langste duurlopen zijn gedaan en dat betekent dat ik rustig ga beginnen met de taperfase. Taperen betekent dat je gaat afbouwen in omvang zodat je steeds fitter, scherper en meer uitgerust raakt. Op deze manier probeer je zo fit mogelijk aan de start van de marathon te staan. De meeste mensen beginnen hier circa drie weken voor de marathon mee. Dit betekent overigens niet dat ik de komende weken niks meer ga doen. Nog steeds ga ik een lange duurloop doen, maar die zal nu niet meer 35 kilometer zijn.

Verder richt ik me de komende weken vooral nog op kwaliteit in de trainingen. Het marathontempo wordt steeds belangrijker en moet comfortabeler gaan voelen. Dus eigenlijk zal ik nog net zo vaak lopen, maar in totaal wel minder kilometers maken.

De marathonschoen

De afgelopen weken heb ik natuurlijk veel verschillende trainingen gedaan. Hierbij heb ik gewisseld tussen verschillende hardloopschoenen. De meeste kilometers heb ik gelopen op de nieuwe NOVABLAST 4 van ASICS. Ten opzichte van de vorige NOVABLAST heeft deze schoen een verbeterd schuim, design en materiaal. Zo is de hardloopschoen voorzien van FF BLAST™ PLUS ECO-schuim, dat zorgt voor extra demping tijdens het lopen. Hierdoor voelt de vierde editie nog lichter en veerkrachtiger aan. Perfect voor langere duurlopen of om lekker tempo te maken dus. Het mooie aan de schoen vind ik ook dat het extra grip op verschillende ondergronden geeft, wat zorgt voor een langere levensduur. Wel zo fijn als je aan het trainen bent voor een marathon en je heel veel kilometers gaat maken. 

De afgelopen tijd heb ik veel en fijn op de NOVABLAST 4 gelopen, en heb daarnaast ook andere hardloopschoenen van ASICS uitgeprobeerd om de juiste keuze te kunnen maken. Doordat er meerdere schoenen zijn waarop ik heel fijn loop, ben ik afgelopen donderdag voor een laatste sanity-check nog naar de ASICS store in Amsterdam geweest voor een loopanalyse. Het fijne vind ik dat er daar op een loopband heel goed gekeken wordt naar jouw persoonlijke loopstijl en techniek. Er wordt gekeken naar hoe jouw voet zich afwikkelt en wat voor soort schoen hierbij past. Natuurlijk komen daarin ook je ambities ter sprake. Wil je echt snelheid maken? Hoge tempo’s behalen? Of is een comfortabele schoen veel belangrijker voor je?

Uiteindelijk kwam er bij mij uit de analyse dat de ASICS Metaspeed Sky + het beste past bij mijn looptechniek en ambities, maar het was ook de schoen die vooral heel comfortabel zat. Ik vond het nog best lastig om een keuze te maken, want zowel op de NOVABLAST 4 als op de Metaspeed Sky + loop ik fijn en ze zijn eigenlijk allebei heel geschikt om een marathon op te lopen. Uiteindelijk heb ik toch de Metaspeed Sky + gekozen.

Tips voor de laatste trainingsweken voor een marathon

Tot slot deel ik graag nog een aantal tips met je. Want hoe pak je die laatste weken nou aan? Wat moet je wel en juist niet doen?

1. De laatste weken kun je eigenlijk meer kapot maken dan dat je nog kunt trainen. Probeer dus in de laatste week vooral te vertrouwen op al het werk dat al verricht is. Blijf lekker lopen, maar zorg ervoor dat je je lichaam niet teveel belast met onnodig lange duurlopen of teveel intensieve trainingen. Af en toe een prikkel is natuurlijk wel goed, maar houd hierbij de hersteltijd goed in de gaten.

2. Eet voldoende, maar overdrijf het niet! Koolhydraat stapelen is niet voor niets een begrip, maar overdrijf dit zeker niet. Ga niet ineens de dagen voor de marathon borden pasta naar binnen schuiven. De kans dat je daar last van krijgt is eigenlijk groter dan dat je er veel profijt van gaat hebben. Zorg dat je voldoende eet, misschien een extra keer opscheppen, maar houd het daar dan bij.

3. Doe wat je altijd doet. Het is zo verleidelijk om in de laatste weken of dagen voor de marathon ineens dingen anders te gaan doen. Probeer juist alles zo constant mogelijk te houden. Probeer niet ineens een ander ontbijt uit en houd lekker je vertrouwde ritme aan. Je lichaam kent dat en reageert daar het beste op!