3 jul 2023 | Nieuws

Nieuws: alles over mijn boek

Zoals ik een tijd geleden al heb gedeeld in een post heb ik mijn allereerste boekcontract getekend bij uitgeverij Unieboek | het Spectrum en Paperlife. Vandaag kan ik hier eindelijk meer over vertellen. Op 5 september ligt namelijk ‘Run your Story’ in de winkels: een journal waarin je begeleid wordt om jouw sportieve doelen te plannen, te behalen en als herinnering te bewaren. 

Vorig jaar deelde ik voor het eerst mijn idee met Ella, mijn manager. Het leek me zo tof om een journal of planner te maken om je sportieve doelen in bij te houden. Waarom was dit er niet? De meeste planners, journals of dagboeken in de winkel richten zich vooral op dankbaarheid, mindset of geluk. Het sportieve aspect miste ik daarin. Nadat ik Ella hierover had gesproken, leek het ons leuk om hierover verder te sparren met een uitgeverij. Het eerste gesprek dat we hadden was met Paperlife, onderdeel van Uniekboek | het Spectrum, en gespecialiseerd in het uitgeven van planners en journals. Ze waren meteen net zo enthousiast als wij en al heel snel besloten we: dit gaan we doen. Ik tekende het contract en samen met een geweldige vormgeefster zijn we aan de slag gegaan.

Ik had (en heb) een aantal belangrijke redenen om dit journal te maken. Natuurlijk vind ik het allereerst heel erg leuk om zo’n proces een keer aan te gaan en te schrijven, maar er zit meer achter. Het journal is ontstaan vanuit drie pijlers. Deze benoem ik ook in het intro van het boek, maar deel ze graag hier in dit artikel alvast met jullie. 

1. Het stellen van doelen geeft motivatie, houvast en structuur 

Ten eerste heb ik ontdekt dat het stellen van een doel houvast, structuur en motivatie geeft. Het zorgt voor een stok achter de deur, maar het geeft ook richting. Waar wil je naartoe? Ik vind het zelf heel prettig om het gevoel te hebben dat ik ergens aan bouw. Hiervoor hoeft een doel overigens helemaal niet groot te zijn. Ook kleine doelen kunnen ontzettend motiverend zijn. Dit journal biedt dan ook handige planningstools voor sportieve doelen, handige overzichtspagina’s vol structuur en tijdlijnen richting de finish. Daarnaast zit het boek bomvol inspiratie en motivatie. Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd bent en blijft? Wat doe je bij een motivatiedip? 

2. Jezelf vergelijken met jezelf

Het trainen voor een doel heeft mij veel geleerd. De grootste les is misschien wel dat ik mezelf leerde te vergelijken met mezelf, en niet langer met anderen. Dit is een belangrijke reden voor mij om deze planner te maken. Dit is namelijk jouw verhaal. Het is jouw weg naar jouw doel. Het heet niet voor niks: run YOUR story. Door jouw weg vast te leggen, leer je terug te kijken naar jouw startpunt. Je hoeft jezelf niet te vergelijken met anderen, met alle sportieve mensen op sociale media, of met mij. Vergelijk jezelf enkel en alleen met waar jij een tijdje geleden stond. Daar is deze planner een mooie tool voor. Door middel van helpende vragen en habittrackers leer je focussen en reflecteren op jezelf. Je kunt terugkijken naar waar je een aantal maanden geleden stond en vooruitkijken naar jouw eigen finish. 

3. Genieten van het proces

Eigenlijk is de inhoud van jouw doel niet eens zo belangrijk. Het gaat erom wat je leert onderweg. Hoe je groeit, je jezelf uitdaagt en verbetert. Wat ik het leukste vond van al die marathons die ik heb gelopen? De weg ernaartoe. Want wat stelt een medaille bij de finish voor als je niet van de weg ernaartoe kon genieten? Ook daar is deze planner voor. Die leert je stilstaan en bewust te genieten van de weg ernaartoe. Hij geeft je naast inzichten over jezelf een heel mooie herinnering aan deze reis. Je leert stilstaan bij wat goed gaat, oefent met dankbaarheid, kunt fijne quotes vinden en handige tips. 

Op dit moment zijn we met de laatste dingetjes bezig om het boek echt helemaal af te maken. Het wordt een heel fijn journal voor iedereen met sportieve doelen. Hoewel het ‘Run your Story’ heet, betekent het zeker niet dat het alleen voor runner’s is. In tegendeel. Ik vond dit gewoon een heel mooie dubbelzinnigheid in de titel. Je kunt ook hele andere (sportieve) doelen stellen met dit boek. Binnenkort zal ik jullie wat sneak peeks geven van het binnenwerk, zodat je kunt ontdekken of het ook iets voor jou is. Mocht je het boek nu alvast willen bestellen, zodat je hem straks als eerste in huis hebt, ga dan gauw naar Bol.com en pre-order hem daar.