22 okt 2021 | Zwanger

Over mijn zwangerschapsverlof

Morgen ben ik 36 weken zwanger. Dat betekent dat die kleine man over een weekje veilig ter wereld mag komen. Wat een fijn idee! Met nog vier weken tot mijn uitgerekende datum ben ik dan ook met zwangerschapsverlof gegaan. In deze blog geef ik jullie een update. Hoe ziet mijn zwangerschapsverlof eruit als ondernemer? Wat ga ik doen met mijn Instagram en blog en hoe zie ik het werken voor me na mijn verlof?

Zwangerschapsverlof

Als je ondernemer bent, kun je eigenlijk zelf bepalen of en wanneer je met zwangerschapsverlof gaat. Zelf had ik meteen in het begin van mijn zwangerschap al die behoefte. Het afgelopen jaar (en ook alles ervoor trouwens) was behoorlijk druk met samenwerkingen en campagnes. Het leek me heel fijn om aan het eind van mijn zwangerschap dan ook even een pas op de plaats te doen. Zeker omdat ik het heel lastig vind om mezelf dit te ‘gunnen’. Zelfs op vakantie werk ik het liefst door en Instagram stopt nooit. Wat dat betreft staat mijn werk eigenlijk nooit stil. Nu wilde ik in ieder geval geen deadlines meer dichtbij mijn uitgerekende datum en dat is gelukt. De afgelopen weken heb ik veel vooruit gewerkt, zodat ik nu geen campagnes meer hoef te schieten.

Wel kies ik er zelf heel bewust voor om mijn leven de komende tijd te blijven delen op Instagram. Enerzijds omdat ik dit gewoon heel erg leuk vind om te doen, maar anderzijds voelt het ook gek om ineens een paar weken offline te zijn. Dat zou ik zelf helemaal niet passend vinden. Ik deel dus gewoon waar ik zin in heb. Sommige dagen zal dit meer zijn dan andere dagen en dat is oké. Datzelfde geldt voor mijn blog. Al sinds 2016 schrijf ik wekelijks drie artikelen. Soms zijn het inhoudelijke artikelen met veel tips en tricks rondom hardlopen of wielrennen, maar voornamelijk deel ik persoonlijke verhalen en ervaringen. Dit laatste vind ik eerlijk gezegd ook het allerleukst!

Nu kost het schrijven op mijn blog me vaak weinig moeite. Echter als ik geen inspiratie heb, voelt het soms wel als moeten. Dit laatste wil ik niet in deze laatste weken voor mijn bevalling. Ik kies er dan nu ook voor om mijn blog niet helemaal stil te leggen, maar ook hierin te delen wat ik leuk vind en wat goed voelt. Op dit moment zijn dat dus nog drie artikelen per week (waarvan één een video is), maar het kan zijn dat ik straks toch ineens stop. Dat houd ik zoveel mogelijk open. Wanneer ik ga bevallen, ligt het sowieso ineens stil.

Na de bevalling

Sowieso weet ik niet zo goed hoe het na de bevalling gaat zijn. Ik bereid me voor op heel intense (en soms heftig), maar hopelijk vooral bijzondere weken. Daarnaast kan ik niet inschatten hoe de bevalling gaat zijn, wat het met me zal doen en hoe het met de baby gaat. Ook dit laat ik dus voor nu allemaal los. Als de baby komt rond de uitgerekende datum, hoop ik in de loop van 2022 weer rustig wat werkzaamheden op te gaan pakken. Dat lijkt misschien al heel snel, maar ik koppel er dan ook geen datum aan. Misschien is het in januari, maar misschien wordt het pas maart. We gaan het meemaken! Dat is dan wel weer een voordeel van ondernemer zijn. Hoewel ik, mezelf kennende, eerder te vroeg zal beginnen dan te laat.

Ook qua werk gaat het natuurlijk anders zijn met een kleintje straks. Ik krijg dan ook veel vragen over hoe wij het gaan doen en verdelen. In het begin probeer ik mijn werkzaamheden toch een beetje tussendoor te doen. Dit zal weinig voorstellen, maar af en toe een belletje met mijn manager of het openen van mijn mail verwacht ik wel te kunnen. Wanneer ik echt weer begin met werken, zal de kleine twee dagen naar de opvang gaan en gaat Kai een dag minder werken. Op die manier heb ik drie werkdagen en dat lijkt me in het begin meer dan voldoende. Uiteindelijk kan ik ook altijd iets in de weekenden doen, omdat mijn werk zo flexibel is! Mocht ik echt oppas nodig hebben, staan mijn ouders klaar om een dagje op te passen in het hoge Noorden. Ook dit is een heel fijn idee.

Loslaten

Al met al is er dus wel een soort plan, maar ik heb natuurlijk geen idee hoe het daadwerkelijk gaat lopen. De bevalling kan morgen al beginnen, maar natuurlijk ook pas begin december. Ook dit zal weer invloed hebben om mijn zwangerschapsverlof. Ook hierin is loslaten de grootste en belangrijkste les. Volgens mij wordt dat dan ook mijn nieuwe mantra als moeder.

Hoe zag jouw zwangerschapsverlof eruit? Ben je ook ondernemer? En hoe vond je dat? Laat het hieronder weten in een reactie!