1 jul 2020 | Reizen

Vakantie in Italië tijdens corona

Vakantie in Italië tijdens corona: kan dat eigenlijk wel? Op dit moment verblijf ik een week aan het Gardameer. Hoe is onze reis hierheen verlopen? Hoe is het op dit moment in Italië*? Wat merk je van corona? Aan welke regels moet je je houden? Ik kreeg ontzettend veel vragen de afgelopen dagen en het lijkt me goed om hier uitgebreid op te antwoorden in dit artikel.

Het is goed om vooraf in ieder geval te vermelden dat mijn ouders een vakantiehuis hebben aan het Gardameer. Dat betekent dat het qua verblijf voor mij gemakkelijk en veilig is. We hebben ons eigen plek, we komen hier al ruim vijftien jaar en hierdoor is eigenlijk alles ook bekend. Dit maakt het reizen naar Italië misschien iets makkelijker en de drempel voor mij lager om te gaan.

We vertrokken met de auto en kozen voor de route die we eigenlijk altijd nemen. Dit is via Duitsland, Zwitserland (Gotthardtunnel) en Milaan naar het Gardameer. Onderweg was het rustig. Er waren geen grenscontroles en we konden overal zo doorrijden. Wat dat betreft was het reizen dus heel fijn! Ook waren onderweg alle toiletvoorzieningen open. In Duitsland was het wel verplicht om een mondkapje te dragen als je ergens binnen wilde gaan. In Zwitserland bleek dit niet nodig.

Gardameer

Italië, maar vooral het Gardameer en de dorpjes daaromheen, draaien volledig op toerisme. Het is hier dan ook zeer rustig voor de tijd van het jaar. Normaalgesproken zitten alle terrassen vol en nu zijn niet eens alle terrassen open. Hier en daar zijn er enkele Duitse toeristen en de huisjes hier om ons heen zijn bezet met wat Nederlandse gasten. Dit zijn veelal de eigenaren van de huisjes.

Italië is natuurlijk heel zwaar getroffen door corona. Doordat de besmettingen verspreid zijn over het land, gelden er in iedere regio weer andere regels. Heb je dus een vakantie in Italië tijdens corona gepland? Check vooraf even welke regels er op de plaats van bestemming gelden. Op dit moment is er bijvoorbeeld aan de oostkant van het Gardameer geen mondkapjes plicht wanneer je buiten bent, maar binnen nog wel. Aan de westkant (Lombardije), de kant waar ik verblijf, ben je verplicht om een mondkapje te dragen als je het huis verlaat. Dit betekent dat je op straat een mondkapje moet dragen, maar zodra je aan een tafeltje in een restaurant of op een terras plaatsneemt, deze af mag. Op het strand mag je mondkapje ook af bij je handdoek en wanneer je gaat zwemmen.

Het valt me wel op dat veel Italianen de plicht niet zo nauw nemen. De meeste mensen dragen het mondkapje enkel over de mond (niet over de neus), om de nek of houden het enkel vast in hun hand of het bungelt aan de arm. Ze gaan er heel soepel mee om. Op deze manier werkt het natuurlijk sowieso niet, maar het helpt mij in ieder geval wel bewust te blijven van corona.

Naast de verplichting om een mondkapje te dragen, moet je in Italië een meter afstand houden (in plaats van de anderhalve meter in Nederland). Op het terras staan de tafels dan ook niet verder uitelkaar dan voorheen. Ook geldt er een andere regels rondom huishoudens. Zo hoef je geen afstand te houden van mensen waarmee je een emotionele band hebt. Dit heeft dus niks te maken met of je wel of niet samenwoont. Heb je geen emotionele band met iemand? Dan houd je een meter afstand.

Reserveren bij restaurants vooraf is niet per se nodig. Mocht je zeker willen zijn van een plekje, is reserveren bij een restaurant natuurlijk altijd verstandig. Tot nu toe is het hier ook zo rustig, dat er altijd wel plek is. Dit kan mogelijk over een tijdje weer anders zijn. Verder is tot nu toe een aantal keren onze temperatuur opgemeten, voordat we wilden gaan eten in een restaurant en moet je bij de ingang je handen desinfecteren. Dit is dus niet heel erg anders dan in Nederland.

Al met al vallen de regels hier dus mee. Ik vind het niet heel anders dan in Nederland. Het valt me op dat Italianen sowieso iets minder afstand van elkaar houden en wat losser zijn met dingen. Dit zou ook een cultuurdingetje kunnen zijn.

Schrijnend

Wel vind ik het heel schrijnend om te zien hoe stil het hier is. Aangezien ik hier al ruim vijftien jaar kom, zijn er toch wat mensen van restaurants en winkels bekend voor ons geworden. We spraken met ”ons” wijnboertje. Hij heeft veel vrienden en familie verloren aan corona. Daarnaast zit zijn (familie)bedrijf ook in zwaar weer. Er is natuurlijk geen restaurant meer dat wijn bij hem heeft ingekocht.

Ook in Limone, een mega toeristisch stadje aan het Gardameer, is het uitgestorven. Sommige terrasjes en winkeltjes zijn open, maar er loopt een handjevol toeristen over de boulevard. In een tassenwinkeltje vertelde de de eigenaar dat wij de eerste klanten zijn sinds de lockdown. Ook wist hij ons te vertellen dat er maar één besmetting was geweest in het stadje. Zo ook in het dorpje bij ons huisje. Daar is geen enkele besmetting geweest, maar toch lijden ze enorm aan de gevolgen van dit virus. Net als de rest van de wereld overigens.

Ik merk dan ook aan de Italianen dat ze dolblij zijn met de toeristen die wel komen. Ze hebben het heel hard nodig om op te krabbelen. Natuurlijk ga ik met veel liefde naar deze fijne plek. Ik hoop ook dat anderen zich niet laten afschrikken om op vakantie te gaan. Wanneer je je aan de regels houdt, zelf goed en verstandig blijft nadenken en voldoende afstand houdt, is een vakantie echt wel mogelijk. Het is misschien niet helemaal zoals voorheen, maar vakantie in Italië tijdens corona is echt mogelijk. Italië is er in ieder geval klaar voor om toeristen te ontvangen!

Heb jij een vakantie gepland deze zomer? Waar ga je heen? Of twijfel je nog?

*Dit artikel schrijf ik natuurlijk vanuit mijn ervaringen met Italië, maar ik weet zeker dan andere landen in Europa (zoals Frankrijk, Spanje of Griekenland) ook heel veel behoefte hebben aan toeristen. Ook zij zullen er mogelijk alles aan doen om weer toeristen te kunnen ontvangen. Verder ben ik me er ook van bewust dat ik, door het huisje van mijn ouders, in een luxe positie zit en dit zo kan ervaren. Dit zal niet voor iedereen mogelijk zijn.