19 mrt 2019 | Persoonlijk

Over mijn liefde voor het (Friese) water

Zoals jullie wellicht wel kunnen raden, gezien mijn naam, ben ik echt een Fries meisje. Geboren in Friesland en opgegroeid in Friesland. Als Fries meisje deed ik (graag) aan Friese  (water)sporten, zoals zeilen en schaatsen. Op dit moment ben ik tijdelijk terug in Friesland en daarom loop ik momenteel bijna iedere dag langs het water. Want als er iets is, wat ik zo mooi vind aan Friesland, zijn het wel de prachtige wateren.

Als kind stond ik al graag op bevroren water. Niet alleen op kunstijs, maar ook wanneer het buiten begon te vriezen, deed ik mijn rondjes. Op de Friese wateren heb ik heel wat mooie schaatstochtjes gemaakt. Naast dat ik in de winter genoot van het water, deed ik dit ook in de zomer. Ik leerde als kind op jonge leeftijd zeilen, mijn ouders hadden een zeilboot en iedere zomervakantie verbleven we, naast de vakanties in het buitenland, in Terherne. Daar konden we iedere dag zwemmen in het meer en varen met bootjes. Dat was altijd heel fijn!

Nog steeds vind ik het heerlijk om op of nabij het water te zijn. Vorig jaar kochten mijn ouders een sloepje en ik had nooit verwacht dat ik dit zo rustgevend zou vinden. Lekker een dagje dobberen op de Friese meren. Wat heerlijk!

Naast het zwemmen, zeilen en schaatsen ben ik ook fan van hardlopen of wielrennen langs de wateren. Het liefst sport ik namelijk in de natuur. Hardlopen door de stad heb ik ook veel gedaan, maar het liefst zoek ik toch de mooie paadjes langs het water op. Zo loop ik in Friesland graag langs het Sneekermeer of langs de Swette. In Groningen maak ik graag mijn rondje om het Paterswoldsemeer.

Vanwege mijn connectie met Friesland en het water werd ik afgelopen week uitgenodigd door Waterschap Friesland om een kijkje te nemen bij het Woudagemaal in Lemmer. Dit gemaal zorgt ervoor dat de Friese wateren op het juiste waterpeil worden gehouden. Echter komt het gemaal niet heel vaak meer in actie. Tegenwoordig gebeurt dit alleen bij een extreem hoge waterstand. Het was dan ook erg bijzonder dat ik precies aanwezig was, toen het gemaal aan stond! Vanwege de regen en harde wind van de afgelopen dagen was het nodig om het gemaal in werking te zetten. Hierdoor houden wij in Friesland droge voeten!

Naast dat het gemaal heel nuttig is, vond ik het ook heel mooi en uniek om te zien. Het Woudagemaal is namelijk het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld en staat daarom ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Waarom stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen?

Naast het Waterschap Friesland telt Nederland nog 20 waterschappen. Een waterschap is een overheidsorganisatie, net als bijvoorbeeld de provincie of de gemeenteraad. Zij zorgen voor het waterbeheer van een bepaalde regio. Het waterschap houdt onder andere de waterstand nauwlettend in de gaten. Ze zorgen ervoor dat het water goed wordt gezuiverd en schoon is, de dijken worden beheerd, maar ook de natuur in en rondom het water.

Het waterschap moet belangrijke beslissingen nemen, zeker met de huidige klimaatveranderingen en het stijgen van de zeespiegel. Omdat het waterschap deze beslissingen moet nemen en wij hiervoor bijvoorbeeld belastinggeld betalen, is het ook goed om zelf bewust na te denken over wat je belangrijk vind. De Dijkgraaf van Waterschap Friesland wist me bijvoorbeeld te vertellen dat we in Nederland door circa 100 euro per persoon aan belasting te betalen ervoor kunnen zorgen dat ons land niet overstroomt. In ander laaggelegen landen, zoals Bangladesh, is die optie er niet. Met de waterschapsverkiezingen kun je, eens in de vier jaar, jouw stem uitbrengen.

Zelf had ik nog nooit eerder heel bewust over deze waterschapsverkiezingen* nagedacht, maar nadat ik met de Dijkgraaf van Waterschap Friesland sprak, weet ik dat het echt nuttig is om je stem uit te brengen. Dat is dan ook de reden waarom ik op woensdag 20 maart ga stemmen. Via deze website kun je meer informatie vinden over de waterschapsverkiezingen en ook de stemhulp invullen. Dit heb ik zelf ook gedaan om beter zicht te krijgen op wat ik belangrijk vind en waarop ik dan zou kunnen stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen.

Ga jij stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen? Ik ben benieuwd!

*Dit artikel is in samenwerking met de waterschapsverkiezingen tot stand gekomen.