4 mrt 2019 | Marathon

Road to Boston: nog 6 weken

Nog maar zes weken tot Boston! De tijd vliegt voorbij en de trainingen gaan lekker. Afgelopen week was weer een goede trainingsweek, waarin ik eindelijk weer mijn krachttraining kon oppakken. Daarnaast deed ik een fijne duurloop en een hele snelle intervaltraining. Vandaag deel ik meer over welke trainingen ik heb gedaan én vertel ik (op verzoek) hoe ik de komende dagen richting de CPC ga aanpakken. 

De trainingsweek

Tot en met woensdag was het fantastisch voorjaarsweer! Ik heb zo genoten van het hardlopen in korte broek en een t-shirtje. Tijdens sommige trainingen had ik het al zomers warm. Op maandag begon ik met een klein en rustig herstelrondje. Dinsdag liep ik vervolgens mijn snelle intervaltraining op mijn marathonschoenen. Het was de eerste keer dat ik deze schoenen aantrok en ik vond het een hele bijzondere ervaring. Meer hierover lees je in dit artikel.

Op woensdag wilde ik nog een vaartspel training doen, omdat ik donderdag niet naar mijn atletiektraining kon gaan. Dit alles had te maken met de lange duurloop die ik op vrijdagochtend moest doen. Soms is het best puzzelen met trainingen. Op donderdagavond een zware training doen en dan op vrijdagochtend 32 kilometer lopen, leek me niet heel verstandig. Vandaar dat ik mijn hele week wat moest verschuiven. De training op woensdagmiddag was best een pittige training, omdat het ontzettend warm aanvoelde buiten. Ook was het mijn eerste training met de Polar Vantage V. Deze ga ik samen met de Polar Vantage M de komende tijd testen en daar komt een uitgebreide review van online.

Donderdag liep ik mijn benen nog even rustig los in een herstelrondje en op vrijdagochtend mocht ik vervolgens aan de bak. Een lange duurloop van 32 kilometer stond er op mijn schema. Voor het eerst in lange tijd zag ik er niet tegenop, maar tijdens het lopen kwam daar verandering in. Vooral mentaal had ik het zwaar. Mijn benen wilden wel en mijn hartslag was mooi laag. Mijn hoofd verveelde zich en daardoor ging ik negatief denken. Pas na 20 kilometer kon ik mijn gedachten verzetten en liep ik lekker! Ik dacht aan leuke, mooie en inspirerende dingen en dat hielp. Waar zou ik heen willen op vakantie deze zomer? Welke creatieve dingen kan ik voor mijn bedrijf op gaan zetten? Hoe wil ik mijn marathonavontuur vast gaan leggen? Het inspireerde me en daardoor liep ik veel fijner!

Op zaterdag kwam ik aan het eind van de dag thuis van een dagje weg met vriendinnen. Het leek me fijn om nog even te kunnen sporten en ik besloot mijn krachttraining op te pakken. Het lukt me steeds niet om dit wekelijks vol te houden, maar achteraf vond ik het weer zo fijn dat ik het had gedaan. Ik wil dit zo graag doorzetten!

Gisteren was het echt een druilerige zondag. Toch ging ik nog even de deur uit voor 9 rustige kilometers met aan het eind 5 versnellingen van 200 meter. Daarmee kwam ik deze week op een totaal van 85 kilometer! De komende week zal ik het ietsje rustiger aan gaan doen, vanwege de CPC. Daar kreeg ik veel vragen over en daarom zal ik ook met jullie delen hoe ik de komende week in ga vullen.

Mini taper voor de CPC

Aanstaande zondag sta ik in Den Haag aan de start van de CPC loop. Het wordt mijn eerste CPC, maar ik heb er zin in! Aangezien deze wedstrijd middenin mijn marathontrainingen valt, vind ik het best lastig om me op deze wedstrijd te richten. De komende dagen zal ik wel mijn trainingen voortzetten, maar uiteindelijk minder kilometers gaan lopen. Een week van 85 kilometer gaat het dus zeker niet worden.

Vandaag ga ik voor een kleine looptraining met wat krachtoefeningen aan het eind. Morgen zal ik 8 keer 1000 meter lopen met Groningen Atletiek en woensdag ga ik voor een rustdag. Op donderdag staat er een korte (rustige) duurloop gepland en op vrijdag zal ik een vaartspeltraining afwerken met 200 meters. De dag voor de CPC loop ik nog een klein en rustig rondje, zodat mijn benen op zondag goed en ontspannen aanvoelen.

Zoals je ziet is het dus nog best een volle trainingsweek, maar ik zal qua kilometers veel lager uitkomen. Wel probeer ik de tempo’s goed op snelheid te gaan lopen, zodat ik ook zondag hopelijk op het gewenste tempo mijn halve marathon kan lopen.

Voeding

Ook kreeg ik nog vragen over voeding. Wat eet je voor de wedstrijd? En wat neem je mee onderweg? Dit is allemaal zo ontzettend persoonlijk. Ik heb al vaker geschreven over wat ik eet voor, tijdens en na de (halve) marathon. Zelf ben ik nog steeds fan van (wit)brood of crackers met zoet beleg of pannenkoeken voor het lopen. Dat werkt voor mij heel goed, omdat er weinig vezels in zitten en (relatief) weinig vetten. Van vezelrijke en vette producten krijg ik vaak last wanneer ik ga hardlopen. Tijdens de (halve) marathon gebruik ik gelletjes van Born en gelsnoepjes van Powerbar. Deze producten kan ik (meestal) goed verdragen. Na afloop zorg ik ervoor dat ik binnen een halfuur minstens 20 gram eiwitten inneem, zodat ik goed kan herstellen. Het liefst gebruik ik dan deze drankjes. 

Maar zoals gezegd: voeding is heel persoonlijk! Ik raad dan ook aan om vooral te doen wat je gewend bent en geen nieuwe dingen te proberen voor je wedstrijd. Ieder lichaam is anders!

Ga jij zondag ook de CPC lopen? Wat is jouw doel daar? Ik ben benieuwd!