28 jan 2019 | Marathon

Road to Boston: nog 11 weken

Vandaag is het nog precies 11 weken tot de Boston Marathon. Afgelopen week was het best even puzzelen qua voorbereiding en, ook met het oog op deze week, vond ik het best moeilijk om te trainen. Daarnaast moest ik rekening houden met de weersvoorspellingen, want vanwege sneeuw en koude temperaturen, leek het lastig om mijn intervaltrainingen te volbrengen. Ben je benieuwd hoe mijn trainingen zijn gegaan? Ik deel het vandaag in deze Road to Boston. Ook zal ik bekend maken op welke schoenen ik mijn marathon ga lopen. Heb je al een vermoeden?

Op maandag begin ik vaak met een rustig rondje hardlopen, zo ook deze week. Ik begon met tien relaxte kilometers. Het was nog steeds heerlijk weer, net zoals vorig weekend. Dus het was zeker geen straf om te gaan lopen. Dinsdag werd het lopen een grotere uitdaging. Ik had op die dag een videoshoot met krachtoefeningen staan in Amsterdam. Het leek de hele dag te gaan duren, maar uiteindelijk waren we veel sneller klaar dan verwacht. Toen had ik nog wel tijd voor een korte intervaltraining. Aangezien het de hele dag sneeuwde, besloot ik iets later op de dag te gaan en deed ik voorzichtige intervallen, omdat ik ook niet helemaal fit was. Uiteindelijk liep ik tien kilometer met een piramide van versnellingen: 400 meter, 600 meter en 800 meter.

Woensdagochtend was het prachtig weer! Met een klein beetje zon en een vers pak sneeuw was het bijna magisch om te gaan lopen. Ik heb zo ontzettend genoten van een rondje door het bos. Uiteindelijk tikte ik wederom de tien kilometer aan. Het was de fijnste loop van de afgelopen week.

Donderdag reed ik vanaf mijn kapper in Utrecht door naar Groningen, want ik wilde heel graag met mijn groep bij Groningen Atletiek gaan trainen. Helaas was het ontzettend glad en was de baan nog helemaal wit. De geplande Yasso 800 kon dus niet door gaan. Ik baalde daar wel van, maar zag het ook niet zitten om deze training in het donker (en in -7!) alleen te gaan doen. Mijn groep ging 8 x 1000 meter op een schoon fietspad doen en dat leek me een prima alternatief. De versnellingen gingen best lekker. Vanwege de kou hadden we de rust flink ingekort en hadden we dus maar een minuut pauze tussen de 1000 meters door. We kwamen in totaal op 15 kilometer.

Vrijdagochtend wilde ik nog een klein losloop rondje gaan doen. Aangezien ik veel afspraken gepland had, liep ik al om 7:30 buiten voor een rustige zes kilometer. Toch vond ik dit heerlijk! Ik kan zo genieten van zo’n rustig en kort loopje op de vrijdagochtend. Ik luisterde ondertussen de ochtendshow van Radio 538 en genoot van iedereen die onderweg was naar werk of studie.

Zaterdag moest ik mijn lange duurloop wel gaan doen. Op zondag zou ik namelijk naar Zillertal vliegen. En de rest van de week was te druk om zolang te gaan lopen. Helaas bleek het zaterdag allemaal moeizamer te gaan dan ik had gehoopt. Op vrijdagavond brak een tandenstoker af in mijn tandvlees, tussen mijn kiezen. Best vervelend en het was ook best pijnlijk. De volgende ochtend voelde ik mijn hart in mijn kies kloppen en ik wist dat het geen goed teken was. Ik wilde per se gaan lopen, want komend week zou het hardlopen ook allemaal moeizamer worden vanwege wintersport. Uiteindelijk heb ik met moeite 25 kilometer eruit geperst. Vraag me niet hoe! Na zes kilometer wilde ik eigenlijk al stoppen. Toch probeerde ik iedere keer een stukje verder te gaan, waardoor ik toch op 25 kilometer eindigde. Het was een kilometer minder dan op mijn schema stond. Gelukkig had ik vorige week een bonuskilometer gemaakt.

Hardloopschoenen

Naast deze trainingen ben ik me ook al verder aan het verdiepen in de marathon van Boston. Zo wil ik toch weer graag nieuwe schoenen voor de marathon bestellen. Welke kun je dan beter bestellen dan de Vaporfly 4%? Het was een rib uit mijn lijf, maar ik hoop dat ze elke euro waard zijn. Ze zitten momenteel nog netjes in de doos, want ik heb geen flauw idee hoe vaak ik er op mag lopen. Ik heb namelijk gehoord dat ze heel snel hun functie verliezen en snel af zijn. Dus heb jij ervaring hiermee? Ik kan namelijk wel wat tips gebruiken. Hoe vaak kan ik er voor de marathon op trainen, zonder dat ze hun functie verliezen? En welke training is dan het beste om te doen? Een tempoloop, intervaltraining of gewoon een lange duurloop? Ik ben heel benieuwd!

Momenteel ben ik in Zillertal en deze week staat het hardlopen op een zeer laag pitje. Ik heb mijn loopschoenen wel bij me, maar ik ga veel liever skiën dan lopen. Mochten de wegen goed en schoon zijn, mocht ik tijd en zin hebben, ga ik zeker een rondje proberen. Toch wil ik er niet teveel van verwachten. Mocht het niet lukken, dan zie ik dit gewoon als een rustweek. Kan vast ook geen kwaad!

Heb jij tips voor het gebruiken van de Nike Vaporfly 4%? Ik hoor het graag!