3 dec 2018 | Marathon

7 x goede redenen om een voorjaarsmarathon te lopen

Misschien heb je je al ingeschreven voor een marathon dit voorjaar, misschien twijfel je nog of misschien denk je dat het niks voor je is. Toch is het lopen van een voorjaarsmarathon niet zo’n slecht idee. Daarom geef ik 7 goede redenen om je vandaag nog in te schrijven voor een voorjaarsmarathon. 

1. Trainen in de winter

Trainen in de winter is ideaal. Natuurlijk zijn de dagen korter en is het misschien lastiger in te plannen, maar hardlopen in de Nederlandse winter kan heel fijn zijn. Vooral wanneer de temperatuur zo tussen de 5 en de 10 graden ligt, is het perfect loopweer. Ook zorgt het trainen in de winter voor een goede basis in de zomer. Daarnaast zul je de langste duurlopen doen, wanneer de dagen alweer een stuk langer zijn geworden. Tot slot helpt het trainen in de winter mij altijd een beetje tegen een winterdip. Je hebt een reden om naar buiten te gaan en daar zul je je echt beter door voelen.

2. Goede voornemens

Als je je nu nog inschrijft voor een voorjaarsmarathon, heb je meteen een goed voornemen voor het nieuwe jaar te pakken. Het geeft een doel, een motivatie en een reden om lekker te blijven trainen.

3. Motivatie

Het is misschien wel de beste motivatie om te blijven lopen wanneer de dagen donker, koud en nat zijn. Denk aan dat prachtige doel in het voorjaar! Niets is een betere motivatie dan het plannen van een doel. Door te denken aan die medaille zul je genoeg motivatie hebben om de wintermaanden rennend door te komen.

4. Weekendje weg

Een voorjaarsmarathon is meteen een goede reden voor een weekendje weg. Kies een leuke stad om een voorjaarsmarathon te lopen. Zo kun je natuurlijk in Nederland gaan voor Rotterdam, maar ook over de grens zijn er veel leuke marathons te lopen. Een aantal opties in Europa komend voorjaar: Barcelona, Milaan, Rome, Wenen, Parijs, Antwerpen, Hamburg, Londen, Madrid of Praag.

5. Mogelijkheid om samen te trainen

Vaak worden vanuit verschillende loopverenigingen gezamenlijke duurlopen gepland als voorbereiding op voorjaarsmarathons. Zo wordt er vanuit Groningen Atletiek ieder jaar de ‘Road to Rotterdam’ georganiseerd. Dit zijn vier lange duurlopen op een zaterdagochtend (20, 25, 30 en 35 kilometer). Ook in andere steden en via andere verenigingen kun je dergelijke initiatieven vinden. Dit kan een extra motivatie en stok achter de deur zijn voor de duurlopen. Samen lopen is gezellig en motiverend!

6. All you can eat

Iedereen eet (en drinkt) in december toch iets meer dan hij of zij zou willen? Wanneer je lekker blijft trainen en lopen, zal dat minder erg zijn. Hoewel ik geen marathons loop om te kunnen eten, is het wel lekker dat ik er nooit over na hoef te denken. Ik loop immers genoeg kilometers wanneer ik train voor een marathon.

7. Goede opwarmer voor het najaar

Wil je in het najaar een PR lopen? Dan is het verstandig om ook in het voorjaar al een marathon te lopen. Op deze manier doe je weer extra ervaring op en kun je oefenen met trainingen en voeding.

Welke voorjaarsmarathon ga jij lopen? Wat is jouw reden om in het voorjaar een marathon te lopen? Ik ben benieuwd! Laat het hieronder weten in een reactie.