19 nov 2018 | Raceverslag

Raceverslag: NN Zevenheuvelenloop 2018

Gisteren stond ik aan de start van mijn allereerste NN Zevenheuvelenloop. Meteen na de finish vroeg ik me af waarom ik deze nooit eerder had gelopen. Wat een prachtig evenement is dit! Het parcours is bijzonder mooi, de sfeer was fijn en alles is goed georganiseerd. Daarnaast liep ik ook nog eens sneller dan ik van te voren had gedacht. Ben je benieuwd hoe ik deze dag heb ervaren? Lees dan gauw verder!

Onderweg naar de start

Mijn reis begon op zondagochtend vanuit Utrecht. Ik sliep daar, omdat mijn reis dan ook aanzienlijk korter zou zijn naar Nijmegen. Helaas waren er storingen op het traject Utrecht – Nijmegen, waardoor ik via Den Bosch moest reizen. Gelukkig was ik op tijd vertrokken en kwam ik alsnog ruim op tijd aan in Nijmegen. Vanaf het station was alles gemakkelijk te vinden. Via de Zevenheuvelen Expo kwam ik al snel bij de plek waar ik had afgesproken. Daar had ik rustig de tijd om me voor te bereiden.

Ik mocht lopen in een heel gaaf Nike shirt van het NN team. Aangezien het buiten best wel fris was, leek het me verstandig om in lange mouwen te gaan lopen. Ook liep ik in een lange broek en koos ik ervoor om handschoenen te dragen. Voor de meeste mensen zal dit veel te warm zijn, maar eigenlijk heb ik er geen spijt van gehad.

Vlak voordat ik mijn startvak in wilde gaan, zag ik Martin van mijn atletiekvereniging staan. Al snel volgden ook de andere jongens. Ze wilden allemaal gaan voor een tijd rond de 1:05. Dat was top! Ik had die tijd ook in mijn hoofd en ik besloot met ze mee te lopen. Nadat het startschot voor de toppers had geklonken, mocht ik zeven minuten later de startlijn passeren. Mijn eerste Zevenheuvelenloop was begonnen!

Mijn race

De eerste kilometer ging gevoelsmatig vooral naar beneden. Daarnaast stond er best veel enthousiast publiek langs de kant. We begonnen dus goed met een mooi tempo. Vervolgens kwamen de eerste klimmetjes al voorbij. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me daar zo op had ingesteld, dat het me heel erg mee viel. Ik liep met kleine, lichte pasjes omhoog en vond het nauwelijks een heuvel te noemen. Die eerste kilometers moest ik me dus eigenlijk heel erg inhouden. Ik voelde me zo goed!

Na de vijf kilometer doorkomst, trapte mijn haas het gaspedaal flink in en verhoogden we het tempo. De kilometers gingen van 4:32 naar 4:17 en we trokken dit door. Mijn benen voelden zo goed aan! Ik was blij dat ik wat mocht versnellen, want ik wilde er wel alles uithalen vandaag. Tussen kilometer 7 en 10 liepen we de Vlierenberg en, het hoogste punt, de Engelenberg over. Uit de verhalen, die ik had gehoord, moest dit het zwaarste stukje van het parcours zijn. Ik zorgde ervoor dat ik in de ”afdalingen” mijn snelheid flink kon opvoeren, zodat ik ook de stukken omhoog minder tijd zou verliezen. Dit was een perfecte strategie. Ik liep heel gemakkelijk. Na de 10 kilometer zou het vooral naar beneden gaan. Daar stelde ik me dus ook op in.

Hierdoor was er toch nog een punt in deze Zevenheuvelenloop waar ik het zwaar begon te krijgen. Het was de Meerberg, op kilometer 11 of 12 ongeveer, waar ik niet heel erg blij van werd. Ik stelde me voor dat het daarna echt alleen maar zou aflopen naar beneden. Het hielp me om die laatste heuvels ook over te komen. Na de Meerberg liep het inderdaad vooral naar beneden. Mijn haas daalde zo snel af, dat ik zijn ritme niet meer kon volgen. Dat was niet erg. Op mijn horloge zag ik op kilometer 13 dat ik misschien wel op de 1:03 zou kunnen uitkomen. Dan moest ik wel mijn laatste kilometers binnen de 4:00 minuut per kilometer lopen.

Op dat moment liep ik nog zo lekker en ontspannen dat ik daarvoor wilde gaan. De laatste kilometer was zo leuk! We kwamen door een high five zone, waar ik mijn laatste energie oppakte voor de finish. Ik sprintte vol door tot de eindstreep! Wat een publiek stond er langs de kant. Heel even voelde het aan alsof dit een grote (buitenlandse) marathon was.

Ik finishte in een tijd van 1:03.40. Ik kon het zelf niet helemaal beseffen. Mijn Runner’s High is lang niet zo hoog geweest. Ik heb zo lekker kunnen lopen, maar ook volop genoten van de prachtige omgeving in alle herfstkleuren en het enthousiaste publiek langs de kant. Ik heb zelfs het gevoel dat er nog wel meer in had gezeten. Grappig dat ik tijdens deze 15 kilometer ook mijn tijd op de 10 kilometer verbeterde naar 41 minuten. Daar zit dus ook ruimte voor verbetering!

Na afloop van mijn Zevenheuvelen hoorde ik pas dat er een nieuw wereldrecord is gelopen. Wauw! Later op de middag mocht ik een kijkje nemen bij het Runner’s Home van NN. Daar kwam de nieuwe wereldrecordhouder Joshua Cheptegei langs. Zo tof om hem te ontmoeten en met hem op de foto te kunnen. Dit maakte mijn eerste Zevenheuvelenloop helemaal compleet.

Een bijzondere medaille: de Smart Medal

Ik vond dit echt een prachtig loopevenement en ik kijk met heel veel plezier terug op deze mooie dag. Iets wat het terugkijken op zo’n geweldige hardloopdag nog leuker maakt, is de nieuwe Smart Medal* app. Gisteren werd deze app gelanceerd en de Zevenheuvelen medaille is de eerste medaille die scanbaar is voor deze app. Het idee vind ik zo tof! Je kunt hierdoor namelijk jouw hele race opnieuw beleven.

Je scant je medaille, voert je startnummer in en vanaf dat moment is jouw race gekoppeld en terug te kijken. Vervolgens ontvang je negen Running Stories met foto’s van het event en met alle gegevens van jouw race: van je starttijd, parcoursinformatie, tussentijden tot eindtijden. Zeven van deze stories kun je aanpassen en personaliseren. Je kunt dan bijvoorbeeld zelfgemaakte foto’s toevoegen van je start, je race of van de finish. Hier kun je mijn gepersonaliseerde Running Story bekijken!

Het is dus als het ware een online prijzenkast, maar ook een prachtige verzameling met herinneringen van jouw hardloopwedstrijden. Mocht je over een aantal weken, maanden of jaren deze medaille terugvinden, dan kun je hem gewoon even scannen en beleef je jouw NN Zevenheuvelenloop* opnieuw. Het volgende evenement waarbij je zo’n scanbare medaille kunt behalen is tijdens de NN Egmond Halve Marathon op 13 januari. Deze wil ik ook zeker weer gaan lopen!

Heb jij de NN Zevenheuvelenloop ook gelopen? Hoe ging het bij jou? Heb jij de Smart Medal app al en heb je jouw medaille kunnen scannen? Ik ben heel benieuwd wat jij hiervan vindt! 

*Dit verslag is tot stand gekomen in samenwerking met NN.