10 sep 2018 | Marathon

Road to Chicago: nog 27 dagen

Gisteren was het nog precies vier weken tot de start van de Chicago Marathon. De laatste zware trainingsweek staat voor de deur. De week waarin ik alsnog mijn duurloop van 35 kilometer zal gaan doen. Maar hoe is de afgelopen week gegaan? Welke trainingen deed ik? Hoe ging het? En heb ik nou wel of geen eindtijd in mijn hoofd? 

Yasso’s en een kletsnatte duurloop

De afgelopen week was één grote organisatorische puzzel. Ik had veel werkafspraken en in het weekend was ik weg. Hierdoor moest ik bijna al mijn trainingen in de vijf doordeweekse dagen proppen. Dit was een grote uitdaging. Het leverde me stress op, maar gelukkig is het wel gelukt. Ik plan mijn week altijd op maandag in qua trainingen. Uiteindelijk wist ik dat het ging passen en dat het wel goed moest komen, maar dat betekende wel dat ik weinig speling had.

Hierdoor kon ik mijn duurloop dus niet echt verschuiven. Deze duurloop plande ik precies op de meest natte middag van de week. Het kwam met bakken uit de lucht en in dat weer liep ik dus 32 kilometer. Gelukkig was het de eerste 10 kilometer droog en begon het daarna pas met regenen. Daarnaast was het niet koud en was die verfrissing best fijn. Ik had dus weinig last van de regen. Ik merkte wel dat ik hierdoor harder ging lopen en ik minder gemakkelijk in mijn allerlaagste zones bleef. Deze duurloop ging dus iets te snel, maar ook dit was weer een mooie training. Tijdens deze training testte ik meteen mijn marathon outfit. Zo droeg ik natuurlijk mijn TUI Sports shirtje en mijn nieuwe Nike Eclipse 2-1 broekje met superveel handige vakjes!

Natuurlijk trainde ik afgelopen week ook weer mee met Groningen Atletiek. Er stond een Yasso 800 training gepland. Dit vind ik altijd zo leuk om te doen! Het is een pittige training, maar vooral omdat het vrij lang duurt. Een Yasso 800 training houdt in dat je 10 keer 800 meter loopt met tussendoor 3 minuten rust. De tijd waarin je de 800 meters loopt, kan een voorspelling zijn voor je eindtijd op de marathon. Zo liep ik mijn 800 meters in 3 minuten en 15 tot 20 seconden. Dit betekent dat ik de marathon in 3 uur en 15 tot 20 minuten zou kunnen lopen. Dat klinkt natuurlijk als een prachtige eindtijd. Of dit gaat lukken?

Wel of geen eindtijd voor de Chicago Marathon?

Toen ik door TUI Sports werd gevraagd of ik de Chicago Marathon wilde lopen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Natuurlijk wilde ik dat! Toch was het in die periode best een lastige beslissing. Mijn lijf had behoorlijk wat signalen afgegeven en leek af en toe wel even klaar te zijn met dat gesport. Toch besloot ik te gaan. Ik zou de trainingen niet te serieus nemen en al helemaal niet voor een bepaalde eindtijd gaan. Ik zou deze marathon benaderen zoals ik de marathon van New York vorig jaar heb benaderd. Dat was namelijk zes weken na Berlijn. In Berlijn had ik de snelle tijd gelopen, New York was puur en alleen voor de fun! Dat is toen heel goed gelukt.

Toch merk ik nu dat ik de Chicago Marathon anders benader. Ik zou het graag zo willen zien, zoals New York. Toch lukt dat me niet. Zodra ik bezig ben met die trainingen, wil ik sterker en sneller worden. Gelukkig heb ik nog geen eindtijd in mijn hoofd. Dat wil ik ook niet. Het zou natuurlijk mooi zijn als het lekker gaat, maar aangezien ik nog weinig kan zeggen over de omstandigheden, zoals het weer en mijn fitheid op dat moment, wil ik ook niks zeggen over een eindtijd. Niet tegen jullie als lezers, maar ook niet tegen mezelf. Want ik ken mezelf. Als ik iets in mijn hoofd heb, dan moet dat ook. En precies dat zorgt ervoor dat ik mezelf soms in lastige situaties breng.

Daarom blijf ik lekker zo doortrainen en genieten van het lopen. Dat laatste doe ik namelijk zeker, met volle teugen. Ik vind het heerlijk om voor een doel te trainen. Het geeft me lekker veel structuur en houvast. De komende week is mijn laatste ”zware” trainingsweek. Ik zal deze week nog een paar langere trainingen doen en een 35 kilometer duurloop. Daarna probeer ik af te bouwen. Dit afbouwen begint met een paar dagen Italië en dat komt heel goed uit!

Hoe gaan jouw voorbereidingen voor jouw doel? Loop je ook een najaarsmarathon? Heb jij wel een tijd in je hoofd? Ik ben heel benieuwd!