2 mrt 2018 | Persoonlijk

De meest gestelde hardloop- en fietsvragen #8

Het is weer tijd voor een artikel waarin ik vragen van volgers beantwoord. Via Instagram en per mail krijg ik regelmatig vragen binnen. In deze reeks meest gestelde vragen bundel ik daar een aantal van. Soms heb ik over een bepaald onderwerp al vaak geschreven en zal ik daar naar terugverwijzen. Hopelijk staat het antwoord op jouw vraag erbij! Zo niet? Stel jouw vraag dan opnieuw hieronder in een reactie. 

Net als in de vorige artikelen van deze reeks wil ik vooraf het volgende benoemen: ik ben geen expert! Ik heb hier niet voor gestudeerd en alles wat ik weet van het hardlopen en fietsen is door eigen ervaring. De antwoorden zijn dus niet wetenschappelijk onderbouwd, maar puur geschreven vanuit mijn ervaring, visie of mening.

Heb je twijfels over Londen door je knie?

Ik vond dit wel een hele mooie vraag, dank daarvoor Mari! Toen ik de pijn in mijn knie voelde, dacht ik meteen aan Londen. Dat klopt. Maar twijfels had ik niet meteen. Ik was steeds heel positief en dat ben ik nog steeds. Ik begon eigenlijk met heel realistisch nadenken: ‘Deze week de lange duurloop overslaan is niet erg en juist wel goed’. Het scheelt voor mij ook dat ik een klein beetje voorliep op mijn schema qua lange duurlopen. Het is prima om daar een week later mee verder te gaan. Ik ga er voor het gemak dus ook maar vanuit dat ik deze week wel weer mijn lange duurloop kan gaan doen. Mocht het deze week weer niet lukken, denk ik wel dat ik wat twijfels ga krijgen.

Ik heb het na het hardlopen altijd lang koud. Heb jij dit ook?

Ik herken dit wel en weet ook precies hoe ik dit kan voorkomen. Wat bij mij altijd helpt is zo snel mogelijk gaan douchen na het hardlopen. Hoe langer ik blijf zitten in mijn sportkleding, hoe erger het wordt.

Waar haal jij de tijd vandaan om te bloggen?

Deze vraag kreeg ik van Jermaine. Bloggen kost inderdaad ontzettend veel tijd. Ik heb dan ook nog met mezelf afgesproken dat ik vier keer per week een nieuw artikel online zet. Voor mij is het nu wel te doen, omdat ik mijn werkzaamheden als orthopedagoog aan het afbouwen ben. Daarover volgt later een uitgebreid artikel, want dat is helaas nu nog niet mogelijk. Ik heb momenteel dus vrij veel tijd ”over”. Dat is het praktische deel. Daarnaast vind ik bloggen ook echt heel erg leuk. Schrijven is iets dat ik het liefst doe (naast hardlopen en wielrennen). Het kost me weinig moeite en ik vind het heel erg leuk om mijn ervaringen met jullie te delen.

Welke sporten heb je allemaal beoefend in het verleden?

Hier heb ik eens een artikel over geschreven. Ik begon als klein meisje met turnen, schaatsen, skiën, snowboarden, surfen, kaatsen (jaja, echte Fries) en ooit probeerde ik zelfs paardrijden. Dat was echter een drama. Verder moest ik voor het schaatsen ook gaan skeeleren en wielrennen.

Op welke leeftijd ben je begonnen met hardlopen?

Ook hierover schreef ik al eens een artikel. Mijn eerste 5 kilometer wedstrijdje liep ik in 2011 en ik was toen 20. Daarna ben ik eigenlijk niet meer gestopt met lopen. In het begin was ik nog niet heel fanatiek, maar op een gegeven moment besloot ik dat ik een halve marathon wilde lopen. Toen was het hek van de dam.

Welke sport zou je graag nog eens proberen?

Deze leuke vraag kreeg ik van Tedje! In 2012 leerde ik surfen op Bali. Dat vond ik zo leuk om te doen en zou het graag nog vaker willen doen. Verder lijkt het me heel leuk om eens een vechtsport, zoals kickboksen, te leren.

Ga je de stap naar ultra afstanden maken?

Pfoe, dat denk ik niet! Zeg nooit nooit, maar voorlopig bieden de marathons mij voldoende uitdaging.

Wat voor gelletjes gebruik jij?

Tot slot een vraag over voeding tijdens het hardlopen. Ik zal in de aanloop naar Londen nog wel een uitgebreid artikel maken over voeding. Eerder schreef ik hier ook al uitgebreid over. Op dit moment zijn de gelsnoepjes van Powerbar favoriet. Verder heb ik ook goede ervaringen met de gels van SIS, 3Action en Trisport Pharma.

Dit waren een aantal vragen van de afgelopen tijd. Staat jouw vraag er niet tussen, maar zou je nog wel graag een antwoord willen? Laat het me weten! Dan kan ik dit meenemen naar een volgend artikel of ik geef je direct persoonlijk antwoord.