25 jun 2024 | Reizen

Vakantie in Zuid-Tirol: de ideale combinatie van hiken, ontspanning en gastronomie

Het zal geen verrassing zijn dat Italië mijn favoriete vakantieland is. Toen wij als gezin werden uitgenodigd om de omgeving van Zuid-Tirol, gelegen in de Italiaanse Dolomieten, te ontdekken hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Begin juni vertrokken wij naar deze noordelijk gelegen provincie van Italië om mooie hikes te maken, maar zeker ook te ontspannen in de natuur en de geweldige gastronomie van de regio te leren kennen. In dit artikel deel ik alles over onze vakantie in Zuid-Tirol.

Toen ik de uitnodiging* voor een vakantie met ons gezin in Zuid-Tirol kreeg, twijfelde ik geen moment. Deze noordelijke provincie in Italië kende ik al een beetje vanuit eerdere wintersport vakanties en trainingskampen met het langebaan schaatsen. Nooit was ik er in de zomerperiode heel bewust op vakantie geweest. Tot afgelopen maand.

Onze vakantie in Zuid-Tirol

Op de laatste dag van mei reden we ’s nachts vanuit regenachtig Haarlem richting de noordelijkste provincie van Italië. De regio van Zuid-Tirol kenmerkt zich door de prachtige bergketens van de Dolomieten, een mild klimaat met veel zonuren en een geweldige gastronomie. De omgeving leent zich uitstekend voor sportieve vakantiegangers, die naast actieve wandelingen en fietsritten, ook willen genieten van de Italiaanse keuken. Precies waar ik behoefte aan heb wanneer ik op vakantie ga.

Helaas hadden we onderweg heel veel regen gehad en ook bij aankomst in Seis am Schlern, het bergdorpje waar wij verbleven, kwam het nog met bakken uit de lucht. Dit was ook voorspeld en de contactpersoon vanuit de regio Zuid-Tirol vertelde ons dat het de afgelopen periode erg wisselvallig was geweest. Het is in ieder geval totaal niet zoals het weer normaalgesproken in deze omgeving zou moeten zijn. Zuid-Tirol, en dan met name Seiser Alm, staat bekend om het feit dat ze 300 zonnige dagen per jaar hebben. Helaas kwamen wij dus net niet op zo’n zonnige dag aan. Ondanks dat was onze eerste indruk heel positief!

Dag 1: aankomst in Seis am Schlern

We checkten in bij Hotel Schwarzer Adler. Dit fijne hotel, met uitstekende service, ligt in het centrum van Seis am Schlern en maakt deel uit van het Seiser Alm Balance programma vanwege hun heerlijke wellness. Na het uitladen van onze bagage in een ruime familiekamer, gingen we met paraplu’s in de hand op ontdekking in het dorpje. We bekeken het St. Valentin kerkje dat bovenop de heuvel staat. Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over het dorp. Ook brachten we een bezoekje aan het bezoekerscentrum Nature Park Schlern Rosengarten in Seis. Hier kun je alles leren over het ontstaan van de Dolomieten en de bijbehorende flora en fauna. Het is echt een soort mini museum en gratis toegankelijk. Aanrader dus!

Na een fijne eerste middag en een heerlijk diner in het hotel vielen we als een blok in slaap.

Dag 2: hiken vanaf Seiser Alm high plateau

Al vroeg in de ochtend genoten we van een gezond en voedzaam hotelontbijt en wandelden we daarna richting de kabelbaan, die op slechts tien minuten van het hotel ligt. Len vond de gondel omhoog al een activiteit op zich. Hij keek zijn ogen uit! Helaas was het wederom niet een heel zonnige dag, maar het was in ieder geval droog. Met Len in de rugzak maakten we een mooie wandeling vanaf het Seiser Alm plateau. Eenmaal boven krijg je keuzestress van alle wandelmogelijkheden. Er zijn zoveel leuke routes! Wij liepen een deel van de Hans en Paula Steger Trail. Aanrader en heel makkelijk te doen.

Na een lekkere lunch besloot ik nog voor een kleine hardloopronde te gaan. Naast de vele wandelmogelijkheden heb je hier namelijk ook heel veel toffe hardlooproutes. Met behulp van de Seiser Alm app zijn alle routes gemakkelijk te vinden. Toen Len wakker werd van zijn middagdutje, besloten we lekker te gaan relaxen bij de wellness van het hotel. Het was een mooie eerste volledige dag in Zuid-Tirol.

Dag 3: hike naar berghut Tschafon

Eindelijk werden we wakker met een stralend zonnetje! Extra fijn, want vandaag stond er weer een mooie hike gepland. Deze keer gingen we met Florian, vanuit Zuid-Tirol, op pad. We reden naar Tiers am Rosengarten en vanaf de parkeerplaats Weißlahnbad wandelden we in circa vier kilometer ruim 500 meter omhoog naar een prachtige berghut. Het uitzicht was geweldig! Daar lunchten we met kaiserschmarrn en ondertussen kon Len geweldig spelen in een immense speeltuin. Deze wandeling is dus ook echt ideaal om met kinderen te doen.

Dag 4: yoga in Kastelruth en een wijnproeverij

Vandaag stond er geen hike gepland, maar was het tijd voor wat meer ontspanning. Al vroeg in de ochtend reden we naar Kastelruth waar ik deel mocht nemen aan een yogales middenin de natuur. Wat een heerlijk begin van de dag! Daarna wandelden we door het dorpje. Sinds 2017 staat Kastelruth op de lijst van de mooiste dorpjes van Italië en dat begrijp ik wel. Het heeft echt hele bijzondere straatjes en (beschilderde) gebouwen.

Rond het middaguur werden we bij Zum Turm verwacht. Dit hotel, met restaurant, maakt deel uit van het Südtiroler Gasthaus. Ook doen ze als restaurant mee aan de “Schlerngenuss Dolomites”. In deze culinaire weken staat de regionale keuken centraal. Onder het motto “100% Dolomites Region Seiser Alm” worden de gerechten bereid met alleen maar ingrediënten direct uit de Seiser Alm regio. Duurzaam en lekker! Ik ging voor een geweldige maaltijd salade, Kai voor een pasta en Len genoot van zijn bord met Spätzle.

Aan het eind van de middag reden we door richting Völs am Schlern naar de Prackfol wijnboerderij. Dit familiebedrijf bestaat al sinds de 17e eeuw. De temperatuur en de enorme hoogteverschillen zorgen voor een hele hoge kwaliteit aan wijn. Ze staan bekend om de Sauvignon, Pinot Blanc, Pinot Noir, Vernatsch en Chardonnay. Meerdere wijnen van Prackfol hebben een award gewonnen.

We kregen een rondleiding door het bedrijf. Zo zagen we de enorme koele wijnkelders en de velden waar de druiven groeiden. Het was een geweldig gezicht! Daarna mochten we natuurlijk een aantal wijnen proeven. Zo ontzettend lekker!

Dag 5: hike naar de Hofer Alpl hut

Op de laatste dag in Seiser Alm stond er nog een mooie hike gepland. Deze keer wandelden we vanaf het Völser Weiher meer de berg op richting de Hofer Alpl hut. Ook deze hike was goed te doen met Len. We klommen circa 400 meters, maar stopten onderweg ook nog voor een koffie bij een andere berghut (wederom inclusief grote speeltuin). Uiteindelijk bereikten we de mooie Hofer Alpl hut waar we mochten genieten van een culinaire lunch. Ik ging wederom voor de kaiserschmarrn. Deze waren zo ontzettend goed! Ook deze hut doet mee aan de Schlerngenuss Dolomites.

In de middag deden we rustig aan en genoten we nog van het heerlijke hotel. Met Len bezocht ik nog een aantal mooie speeltuinen in het dorpje Seis. Daar kunnen ze in Nederland echt nog wat van leren! Len keek zijn ogen uit.

Na een laatste diner in het hotel en een fijn ontbijt de volgende ochtend was het helaas tijd om uit te checken.

Deze vakantie in Zuid-Tirol was echt heerlijk! De afwisseling van het wandelen met ontspanning en het heerlijke eten vind ik echt top. De bergen van de Dolomieten zijn ontzettend indrukwekkend en bieden iedere keer weer een geweldig uitzicht. Ook de dorpjes vond ik leuk om te bezoeken en met kind is het dus aan te raden. Tot slot is ook dit klimaat ideaal voor een zomervakantie. Doordat je net wat op hoogte zit is het niet te heet, maar biedt het de ideale omstandigheden voor wat leuke activiteiten. Ik kom hier zeker nog eens terug!

*Dit artikel is in samenwerking met Zuid-Tirol tot stand gekomen.