7 okt 2020 | Persoonlijk

Meer bewegingsvrijheid: over het combineren van een bril en lenzen

Sinds een aantal jaren draag ik een bril. Voornamelijk wanneer ik aan het werk ben, ga lezen of een film kijk. Dit geeft me net wat meer rust en het kost minder energie. Maar sporten met een bril? Dat leek me niet echt ideaal. Ik liet mijn bril dus altijd thuis. Onlangs werd ik benaderd door Pearle* om lenzen te proberen. Op deze manier kan ik mijn bril en lenzen afwisselen, zodat ik mijn bewegingsvrijheid behoud en toch goed zicht heb tijdens het sporten. Heel fijn! In dit artikel deel ik hier meer over.

Een tijdje geleden heb ik via de website van Pearle een afspraak gemaakt bij een opticien bij mij in de buurt. Naast een oogmeting, kreeg ik allerlei informatie over de verschillende soorten lenzen. Natuurlijk is het belangrijk om te weten welke sterkte nodig is voor de lenzen, maar wat veel mensen niet weten, is dat je daarnaast ontzettend veel keuze hebt tussen verschillende typen lenzen. Bij Pearle is er een heel uitgebreid aanbod van iWear lenzen. Zo zijn er bijvoorbeeld lenzen die geschikt zijn voor gevoelige ogen, voor mensen die veel buiten zijn, achter een scherm zitten of voor mensen die veel in droge ruimtes (met bijvoorbeeld airco) zitten. 

Aangezien ik een beginner ben op het gebied van lenzen, werd mij de iWear Fit lenzen aangeraden. Deze lenzen zijn speciaal voor beginnende lenzendragers. Het zijn dunne lenzen, die vooral geschikt zijn voor gemiddelde draagtijden (tot ongeveer 12 uur per dag). Als ik straks langer lenzen draag, dan zou ik kunnen overstappen op iWear Activ lenzen. Dit type is namelijk voor mensen die, zoals de naam al doet vermoeden, actief zijn en veel sporten. De lenzen zijn erg comfortabel, laten veel zuurstof door, zijn geschikt voor lange draagtijden en bevatten een UV-filter voor bescherming tegen de zon. Handig! Als je al lenzen draagt en wil weten welk type lenzen bij jou past, dan kun je hier een kort testje doen. 

Omdat ik voor het eerst lenzen ga dragen, kreeg ik na de oogmeting direct instructies over hoe ik mijn lenzen makkelijk in en uit kan doen. Het is heel fijn om dit een aantal keer te proberen. Je moet er even een handigheid in krijgen, maar uiteindelijk is het gelukkig helemaal niet moeilijk! Na het oefenen met de lenzen, mocht ik ook nog op zoek naar een passende bril. Dit blijft een lastige beslissing, want er is zoveel keuze! Uiteindelijk ben ik gegaan voor een mooi en licht model van Ray-Ban. 

Ervaren

De komende tijd ga ik dus ervaren hoe het is om een bril en lenzen af te wisselen. Mijn eerste bevindingen zijn in ieder geval al positief, want het afwisselen went erg snel. Tijdens het werken of wanneer ik een avondje op de bank hang, gebruik ik mijn bril. De lenzen vind ik ideaal wan neer ik naar buiten ga om te sporten, maar ook wanneer ik even geen zin heb om een bril te dragen. Ik vind een bril namelijk leuk staan, maar zie mezelf wel liever zonder. Ook dat is nu mogelijk. Ik ben heel benieuwd hoe ik het ga ervaren!

Ik ben wel benieuwd: draag jij een bril en/of lenzen? En sport je dan ook met bril of lenzen? Wat zijn jouw ervaringen? En mocht je twijfelen of lenzen bij je passen: doe dan deze mini-quiz!

*Dit artikel is in samenwerking met Pearle tot stand gekomen.