20 jan 2020 | Mindfulness

Wanneer je last hebt van een dipje

Vandaag is het Blue Monday! Hoewel ik momenteel overal lees dat dit bedacht is als reclame en PR-stunt, kan ik me best voorstellen dat het een deprimerende dag zou kunnen zijn. Zelf heb ik ook vaak last van een dipje in januari en dit jaar misschien wel vaker dan voorheen. In dit artikel deel ik alles over het hebben van een dipje, maar vooral hoe ik hiermee om ga!

Januari vind ik best een lastige maand. December voelt voor mij vaak als gezellig, knus en warm. Er worden veel sociale activiteiten gepland, waardoor ik lekker druk ben met van alles. In januari moet ik dan altijd even schakelen. Iedereen gaat weer hard aan het werk. Er worden minder gezellige etentjes en uitjes gepland en dan hebben we het nog niet eens over het weer gehad. De zon lijkt letterlijk iets minder vaak te schijnen in januari.

Vraagtekens

Eerlijk gezegd heb ik ook de afgelopen weken best wat dipjes gehad. Ik ben dit jaar gestart met een coach, waar binnenkort een uitgebreid artikel over online zal komen. Ik zal dan ook uitleggen waarom ik een coach in de arm heb genomen en waar ik precies aan wil werken. Daarnaast heb ik ook op het gebied van mijn onderneming een coach. Hij helpt mij in 2020 om meer richting te geven aan mijn bedrijf en erachter te komen wat ik nou echt wil. Ik vind het schrijven over onder andere hardlopen geweldig, maar ik heb weleens dagen waarop ik even klaar ben met het delen van plaatjes op Instagram. Ik heb behoefte aan verdieping, mijn hoofd wil graag nieuwe dingen leren en ik ben op zoek naar datgene wat mij echt voldoening geeft.

Deze twee trajecten zijn natuurlijk ontzettend mooi en waardevol, maar hiervoor moet ik door een aantal onzekerheden, twijfels of nare gevoelens heen. En dat merk ik! Ook doe ik de laatste tijd veel aan meditatie, waardoor ik meer open lijk te staan. Het kan best zijn dat ik hierdoor meer gevoelens tegenkom. Tegelijkertijd ben ik natuurlijk volop aan het trainen voor Tokyo, waardoor mijn lichaam en hoofd sneller vermoeid zijn. Ik merk dat ik sinds de overtraining van vorig jaar iets minder gemakkelijk herstel. Dat is dus ook een punt van aandacht.

Al met al zijn er dus best een aantal dingen, waardoor ik af en toe wat in een dipje kan zitten. Ik voel me soms overspoeld door twijfels en vraagtekens, emotioneel of helemaal uitgeput. Maar dat is oké! Ik denk dat iedereen dit soort gevoelens herkent en dat mag er dan ook zeker zijn. Niet alleen op Blue Monday, maar ook op alle andere dagen van de week en van het jaar kun je een dipje hebben.

Toch probeer ik zoveel mogelijk positief te zijn en dat is dan ook meteen een tip wanneer je last hebt van een dipje. Focus op datgene wat je hebt, wat goed gaat of waar je dankbaar voor bent. Het helpt mij altijd om vanuit dankbaarheid te kijken naar een dag. Dit levert me altijd wel iets op! Tegelijkertijd focus ik me meer op lief voor mezelf zijn. Hoe ik dat doe? Minder moeten en meer mogen! Wat is echt belangrijk vandaag? Wat kan wachten tot morgen? Tot slot helpt hardlopen mij altijd! Lekker naar buiten, mijn hoofd leeg maken en alle gedachten loslaten. Dit kan natuurlijk ook door een andere sport te beoefenen, een rondje te wandelen of muziek te maken. Iets waardoor je even helemaal uit je hoofd raakt en niet hoeft na te denken. Dat kan heel fijn zijn als je een dipje hebt!

Tot slot kijk ik heel erg uit naar de komende weken. Het is nog iets meer dan vijf weken tot Tokyo. In deze vijf weken ga ik heel veel leuke dingen doen, waaronder weekendjes weg en mijn verjaardag vieren. Ook kijk ik heel erg uit naar de weken na de marathon. Vanuit Tokyo ga ik namelijk nog twee weken reizen door Japan en echt even vakantie vieren. En als ik terug kom uit Japan (halverwege maart) is het hier alweer bijna voorjaar, toch? Ik kan niet wachten!

Herken je dit? Heb je ook weleens last van een dipje? Hoe ga jij hiermee om?