13 jan 2020 | Marathon

Road to Tokyo: nog 7 weken

Over iets meer dan zes weken zit ik in het vliegtuig naar Japan om daar op zondag 1 maart mijn laatste Major Marathon te gaan lopen. Stop de tijd! Het gaat zo ontzettend snel. Gelukkig krijg ik steeds meer vertrouwen in die marathon. Of heb ik toch last van pijntjes? Vandaag deel ik het met jullie!

Afgelopen week liep ik precies 100 kilometer. Het is lang geleden dat ik zulke trainingsweken heb gemaakt, maar desalniettemin ging het heel erg goed. Ik begon met een rustig hardlooprondje op maandag. In 45 minuten liep ik mijn benen lekker los. Op dinsdag stond er namelijk een pittige training gepland.

Langste intervaltraining ooit

Het was een lange intervaltraining, waarin ik drie keer een 4000 meter liep. Deze 4 kilometer liep ik in 4:15 minuut per kilometer en het voelde verrassend gemakkelijk! Uiteindelijk kwam ik op 22 kilometer uit. Nog nooit deed ik zo’n lange intervaltraining, maar het ging heel goed. Wel had ik na afloop een pijntje aan mijn linkervoet. Misschien een pees? Iets om in de gaten te houden!

Woensdag had ik een aantal werkafspraken in Amsterdam. Tussendoor had ik tijd voor mijn training. Er stond 60 minuten rustig lopen op mijn schema. Ik had totaal geen zin en de training voelde zwaar. Dit kan wellicht komen door de pittige training op de dag ervoor. Uiteindelijk was ik blij dat ik klaar was. Ook mentaal had ik trouwens een zware dag. Waarschijnlijk heeft dit ook meegespeeld in de beleving van mijn training.

Pijntjes?

Donderdag liep ik 70 minuten. Dit ging weer veel beter! Nog steeds voelde ik mijn linkervoet een beetje. Het is iets dat blijft zeuren, maar niet heel pijnlijk is. Ik twijfel ook wat ik ermee aan moet. Op dit moment helpen een aantal zalfjes mij goed, waaronder die van Kwakzalver en Weleda. Daarnaast draag ik soms de sokken van STOX. Dat geeft ook verlichting. Tot slot zorg ik ervoor dat ik af en toe mijn foamroller gebruik of mijn onderbeen los masseer.

Vrijdag had ik een lange dag, maar in de ochtend kon ik nog net mijn training doen. Eigenlijk stond er een lange duurloop gepland, maar die schoof ik door naar zaterdagochtend. Toen had ik namelijk veel meer tijd en het was ook nog eens veel beter weer. Op zaterdagochtend werd ik wakker in Amsterdam en maakte ik op Strava mijn route. Omdat ik Amsterdam nog niet heel goed ken, vind ik dit de meest fijne manier om mijn duurloop uit te stippelen. Ik besloot om langs de Amstel te lopen tot Ouderkerk aan de Amstel en weer terug. Uiteindelijk liep ik precies 28 kilometer, maar ik had zo nog even door kunnen gaan. Die duurloop gaf weer lekker veel vertrouwen!

Zondagochtend voelde ik me iets minder goed. Mijn linkervoet was heel pijnlijk en stijf geworden na de duurloop. Met wat zalf en oefeningen werd het allemaal losser en kon ik er gelukkig wel een klein rondje mee hardlopen. Na een halfuurtje was ik weer thuis. De rest van de dag gaf ik mijn voet voldoende rust en vanmorgen was de pijn gelukkig weg. Hopelijk blijft dat zo, want ik voel me verder sterker dan ooit!

Komende week ga ik in ieder geval weer lekker aan de slag met mijn trainingen. Er staat morgen een intervaltraining gepland en later deze week ga ik voor een progressieve, lange duurloop. Mocht de pijn in mijn voet erger worden, ga ik zeker even langs de fysio uit voorzorg.

Hoe was jouw trainingsweek?