11 nov 2019 | Marathon

Road to Tokyo: nog 16 weken

Gisteren was het nog precies 16 weken tot mijn volgende marathon. Het lijkt nog heel ver weg, maar tegelijkertijd weet ik dat de wintermaanden altijd voorbijvliegen. Een goede reden dus om te beginnen met mijn trainingsschema en deze ‘Road to Tokyo’ serie. Vandaag deel ik over mijn eerste trainingsweek, waarin ik meteen al heel veel kilometers maakte. Ook vertel ik welke hardloopwedstrijden ik voor Tokyo nog gepland heb.

De eerste trainingen van mijn trainingsschema zitten erop. Over het schema ga ik later meer vertellen. Ik wil hier eerst wat meer aan wennen, zodat ik er ook iets uitgebreider over kan delen. Het schema wordt in ieder geval voor mij persoonlijk gemaakt en is dus helemaal op mijn afgestemd.

Afgelopen week liep ik 90 kilometer. Dat is best veel voor een eerste trainingsweek, maar het was ook eigenlijk niet helemaal de bedoeling. Dit kwam doordat ik de week ervoor iets minder had gelopen. Maandag wilde ik heel graag een fijne langere duurloop doen, omdat ik daar heel veel zin en behoefte aan had. Dat ging zo lekker! Op dinsdag liep ik even mijn benen los in een kort rondje.

Kernsessie

Iedere woensdag staat er een kernsessie op mijn schema. Afgelopen keer was het een progressieve duurloop. Het zijn hele belangrijke trainingen in mijn schema. Zo’n progressieve duurloop vind ik heerlijk om te doen, omdat het iets minder ”saai” is dan een gewone duurloop. Je mag iets meer spelen met je snelheid en je loopt dus steeds iets harder. Dat voelt niet alleen lichamelijk heel lekker, maar ook mentaal. Afgelopen woensdag zag de progressieve duurloop er als volgt uit: 20 minuten rond 5:00 min/km, 15 minuten in 4:45, 10 minuten in 4:35, 8 minuten in 4:25, 6 minuten in 4:15 en 4 minuten in 4:05 min/km. Daarna liep ik nog een paar minuten rustig uit. Uiteindelijk tikte ik de 14 kilometer aan.

Donderdag was weer een relaxt rondje Vondelpark en ook vrijdag stond er een rustige (d)uurloop gepland. Zaterdag deed ik mijn lange duurloop. Ieder weekend staat er een langere training gepland. Soms is het een lange duurloop, maar dit keer was het een kernsessie. Na 20 minuten inlopen stonden er 20 herhalingen op mijn schema, waarin twee minuten rustig en één minuut snel. Uiteindelijk was ik na 20 kilometer weer thuis.

Op zondagochtend liep ik nog rustig acht kilometer uit, waarmee mijn weektotaal op 90 kilometer kwam. Een mooie eerste week in mijn Road to Tokyo. Iets meer dan gepland vanwege de extra duurloop op maandag, maar ik voel me er eigenlijk heel goed bij. Ik had niet verwacht dat ik dit soort afstanden zo gemakkelijk kon opvoeren. Nu hopen dat het zo goed blijft gaan natuurlijk!

Meer doelen

Ook in deze Road to Tokyo heb ik wat wedstrijden tussendoor gepland. Zo ga ik aanstaande zondag de Zevenheuvelenloop in Nijmegen lopen. Vorig jaar deed ik daar voor het eerst mee en ik vond dit zo’n leuk event! Je kunt me vinden in startvak blauw. Na de Zevenheuvelen loop ik op 21 december in Linschoten de halve marathon. Dit evenement had ik al vaker voorbij zien komen, maar ieder jaar was het een slechte timing met andere wedstrijden. Heel leuk dat ik dit jaar wel mee kan doen! Een bijkomend voordeel is dat het lekker dichtbij huis is.

Komende week ga ik dus nog wat lekkere trainingen doen, zodat ik zondag ook fit in Nijmegen kan starten bij de Zevenheuvelenloop. Wie loopt daar ook?