27 feb 2019 | Review

Mijn eerste ervaring met de Nike Vaporfly 4%

Gisteren was voor mij de dag. Toen ik wakker werd en mijn training bekeek, wist ik dat dit dé training zou zijn. De training waarvoor ik mijn Nike Vaporfly 4% wilde aantrekken. Waarom deze training? En belangrijker: hoe ging deze eerste training op de Nike Vaporfly 4%? Zijn ze echt zo snel? Zijn ze al die euro’s waard? Ik deel vandaag mijn eerste gedachten over deze schoen. 

Wat is de Nike Vaporfly 4%?

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van de Nike Vaporfly 4%. Mocht je nu denken: waar heeft ze het over? Dan zal ik eerst even kort beschrijven wat voor hardloopschoen dit precies is. Nike ontwikkelde de Vaporfly 4% voor het grote ‘Breaking2’ project. Het was de bedoeling om de magische grens van twee uur op de marathon te verbreken. Deze schoen zou daar een beetje aan bij moeten dragen. Het evenement werd gehouden op het circuit van Monza in 2017. Uiteindelijk liep Eliud Kipchoge daar een tijd van 2:00:25. Dat is natuurlijk een razendsnelle tijd, maar het telt niet als wereldrecord. Inmiddels heeft Kipchoge ook op deze schoen een officieel wereldrecord gelopen.

Terug naar de Nike Vaporfly 4%, want daar gaat dit artikel tenslotte over. Deze schoen zou dus ook razendsnel moeten zijn. Inmiddels lopen vele topatleten op de schoen en zal het dus wel serieus een goede hardloopschoen zijn. Toen de eerste versie van de schoen op de markt kwam, waren ze meteen overal uitverkocht. Mijn interesse was zeker gewekt, maar ik wist toen niet of ik er wel 250 euro voor over had.

Inmiddels is de volgende versie op de markt en ben ik er toch voor gegaan. De doos heeft bijna twee maanden in de kast gelegen, maar gisteren was het de dag voor mij om ze eindelijk aan te trekken. Waarom? De Nike Vaporfly 4% heeft een heel bijzondere zool. Er is gebruik gemaakt van een nieuw soort foam, genaamd ZoomX. Het ZoomX foam is erg licht en zorgt voor een comfortabel dempend gevoel onder je voet. Het zou zo moeten zijn dat je tot 85% energieteruggave krijgt uit het materiaal. In het foam is een carbonplaat geplaatst. Door het carbon wordt de Nike VaporFly 4% een stuk directer waardoor de schoen je vooruit lijkt te stuwen tijdens het lopen. Door de combinatie van het ZoomX foam en de carbonplaat verbetert de loop-economie gemiddeld met 4% ten opzichte van het voorgaande snelste model van Nike. Vandaar ook de naam, uiteraard.

Nu schijnt het zo te zijn dat dit voordeel vrij snel uit de schoen verdwijnt, omdat de zool niet zolang mee kan gaan. Hoe dat precies werkt weet ik niet, maar het voordelige effect kan dus na een aantal trainingen of wedstrijden al weg zijn. Hierdoor twijfelde ik ook of ik er wel vaak op zou kunnen lopen. Uiteraard wilde ik ze wel een keer testen, voordat ik er een marathon op zou lopen. Toen ik mijn inschrijving voor de CPC rond had, wist ik in ieder geval dat ik mijn halve marathon PR wilde verbreken op deze schoen. Dat is dan meteen een mooie test voor Boston.

Mijn eerste training

Naast de CPC wilde ik een training kiezen om ze te testen. Gisteren was die training. Ik was niet van plan de schoenen te testen in de regen en aangezien daar gisteren absoluut geen kans op was, vond ik het een perfecte dag. Op mijn schema stonden acht 1000 meters. Van te voren vond ik het bijna spannend. Ik had de schoen nog nooit aan mijn voet gehad, maar na het aantrekken voelde ik het meteen. Ze waren zo licht en reactief! Wow!

Tijdens het inlopen werd ik al naar een bepaald tempo getrokken. De hele training liep ik dus te hard. Ik merkte dat de 1000 meters heel gemakkelijk gingen. Je wordt echt naar voren geduwd tijdens het lopen. Het is echt anders dan een andere hardloopschoen en ik voelde meteen wat er bedoeld werd.

Via Instagram kreeg ik meerdere keren de vraag: is deze schoen al die euro’s waard? Dat kan ik natuurlijk niet voor een ander bepalen. Aangezien ik een (hardloop)blogger ben en heel graag mijn PR’s verbreek, vond ik het deze investering waard. Want nee, helaas heb ik geen samenwerking met Nike. Uiteraard is 250 euro ontzettend veel geld. Zeker voor hardloopschoenen waar je misschien maar één of twee wedstrijden op kunt lopen. Toch was ik heel nieuwsgierig en wilde ik het gewoon eens proberen. In de eerste plaats voor mezelf, maar uiteraard ook voor mijn blog.

Ik ben heel benieuwd of ik ook daadwerkelijk mijn PR’s ga verbreken tijdens de CPC en de Boston Marathon. Daar ga ik natuurlijk wel voor en uiteraard houd ik jullie op de hoogte.

Heb jij de Nike Vaporfly 4% ook? Wat zijn jouw ervaringen? Of twijfel je nog om ze aan te schaffen? Ik ben benieuwd!