Mijn eerste ervaring met de Nike Vaporfly 4%

Mijn eerste ervaring met de Nike Vaporfly 4%

Gisteren was voor mij de dag. Toen ik wakker werd en mijn training bekeek, wist ik dat dit dé training zou zijn. De training waarvoor ik mijn Nike Vaporfly 4% wilde aantrekken. Waarom deze training? En belangrijker: hoe ging deze eerste training op de Nike Vaporfly 4%? Zijn ze echt zo snel? Zijn ze al die euro’s waard? Ik deel vandaag mijn eerste gedachten over deze schoen. 

Wat is de Nike Vaporfly 4%?

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van de Nike Vaporfly 4%. Mocht je nu denken: waar heeft ze het over? Dan zal ik eerst even kort beschrijven wat voor hardloopschoen dit precies is. Nike ontwikkelde de Vaporfly 4% voor het grote ‘Breaking2’ project. Het was de bedoeling om de magische grens van twee uur op de marathon te verbreken. Deze schoen zou daar een beetje aan bij moeten dragen. Het evenement werd gehouden op het circuit van Monza in 2017. Uiteindelijk liep Eliud Kipchoge daar een tijd van 2:00:25. Dat is natuurlijk een razendsnelle tijd, maar het telt niet als wereldrecord. Inmiddels heeft Kipchoge ook op deze schoen een officieel wereldrecord gelopen.

Terug naar de Nike Vaporfly 4%, want daar gaat dit artikel tenslotte over. Deze schoen zou dus ook razendsnel moeten zijn. Inmiddels lopen vele topatleten op de schoen en zal het dus wel serieus een goede hardloopschoen zijn. Toen de eerste versie van de schoen op de markt kwam, waren ze meteen overal uitverkocht. Mijn interesse was zeker gewekt, maar ik wist toen niet of ik er wel 250 euro voor over had.

Inmiddels is de volgende versie op de markt en ben ik er toch voor gegaan. De doos heeft bijna twee maanden in de kast gelegen, maar gisteren was het de dag voor mij om ze eindelijk aan te trekken. Waarom? De Nike Vaporfly 4% heeft een heel bijzondere zool. Er is gebruik gemaakt van een nieuw soort foam, genaamd ZoomX. Het ZoomX foam is erg licht en zorgt voor een comfortabel dempend gevoel onder je voet. Het zou zo moeten zijn dat je tot 85% energieteruggave krijgt uit het materiaal. In het foam is een carbonplaat geplaatst. Door het carbon wordt de Nike VaporFly 4% een stuk directer waardoor de schoen je vooruit lijkt te stuwen tijdens het lopen. Door de combinatie van het ZoomX foam en de carbonplaat verbetert de loop-economie gemiddeld met 4% ten opzichte van het voorgaande snelste model van Nike. Vandaar ook de naam, uiteraard.

Nu schijnt het zo te zijn dat dit voordeel vrij snel uit de schoen verdwijnt, omdat de zool niet zolang mee kan gaan. Hoe dat precies werkt weet ik niet, maar het voordelige effect kan dus na een aantal trainingen of wedstrijden al weg zijn. Hierdoor twijfelde ik ook of ik er wel vaak op zou kunnen lopen. Uiteraard wilde ik ze wel een keer testen, voordat ik er een marathon op zou lopen. Toen ik mijn inschrijving voor de CPC rond had, wist ik in ieder geval dat ik mijn halve marathon PR wilde verbreken op deze schoen. Dat is dan meteen een mooie test voor Boston.

Mijn eerste training

Naast de CPC wilde ik een training kiezen om ze te testen. Gisteren was die training. Ik was niet van plan de schoenen te testen in de regen en aangezien daar gisteren absoluut geen kans op was, vond ik het een perfecte dag. Op mijn schema stonden acht 1000 meters. Van te voren vond ik het bijna spannend. Ik had de schoen nog nooit aan mijn voet gehad, maar na het aantrekken voelde ik het meteen. Ze waren zo licht en reactief! Wow!

Tijdens het inlopen werd ik al naar een bepaald tempo getrokken. De hele training liep ik dus te hard. Ik merkte dat de 1000 meters heel gemakkelijk gingen. Je wordt echt naar voren geduwd tijdens het lopen. Het is echt anders dan een andere hardloopschoen en ik voelde meteen wat er bedoeld werd.

Via Instagram kreeg ik meerdere keren de vraag: is deze schoen al die euro’s waard? Dat kan ik natuurlijk niet voor een ander bepalen. Aangezien ik een (hardloop)blogger ben en heel graag mijn PR’s verbreek, vond ik het deze investering waard. Want nee, helaas heb ik geen samenwerking met Nike. Uiteraard is 250 euro ontzettend veel geld. Zeker voor hardloopschoenen waar je misschien maar één of twee wedstrijden op kunt lopen. Toch was ik heel nieuwsgierig en wilde ik het gewoon eens proberen. In de eerste plaats voor mezelf, maar uiteraard ook voor mijn blog.

Ik ben heel benieuwd of ik ook daadwerkelijk mijn PR’s ga verbreken tijdens de CPC en de Boston Marathon. Daar ga ik natuurlijk wel voor en uiteraard houd ik jullie op de hoogte.

Heb jij de Nike Vaporfly 4% ook? Wat zijn jouw ervaringen? Of twijfel je nog om ze aan te schaffen? Ik ben benieuwd!

17 Reacties

 1. februari 27, 2019 / 8:15 am

  Nice! Zou leuk zijn om nog eens een review van je te lezen als ze op zijn. Succes in Den Haag!

  • februari 27, 2019 / 8:24 am

   Ja, ga er zeker na afloop ook nog eens over schrijven! Dankjewel :)

   • Lies
    februari 27, 2019 / 8:40 am

    Eigenlijk “ koop” je dus een dure snelle tijd…met deze schoen

    • februari 27, 2019 / 9:24 am

     Haha, was het maar zo gemakkelijk! Je moet er nog wel iets voor doen, maar aan de schoen zal het dus niet liggen. Echter zal ook niet iedereen er prettig op lopen.

    • Fabian
     februari 27, 2019 / 11:22 am

     Dat is wel dat cynisch. Kiezen om 32 i.p.v. 40 uur te werken zodat je maar kan sporten en zo die ene ultieme tijd te lopen zou dan ook het kopen van een goede tijd zijn. Een pr lopen op een lange afstand is altijd een kwestie van kiezen en dat kost dan ook altijd wat. Of het nou tijd, geld of iets anders is.

     • februari 27, 2019 / 11:23 am

      Is ook waar, ja!

     • Lies
      februari 27, 2019 / 2:28 pm

      Ja fabian sorry daar heb je gelijk in… alleen deze prijzige schoen is wel heel specifiek.. vooral omdat de schoen maar weinig belastbaar is..

 2. roadrynner
  februari 27, 2019 / 3:53 pm

  veel geld als je er geen 800km op kunt lopen..geef me dan mijn new balance maar

  • februari 27, 2019 / 4:17 pm

   Dat is het zeker. Het is dat ik dit een keer wilde proberen, maar snap dat het niet voor iedereen een optie is.

 3. Cristiaen
  februari 27, 2019 / 5:51 pm

  In mijn ervaring werkt het effect waarvoor je de schoen koopt (de plaat dus) voor zo’n 160 kilometer maar daarna is het nog steeds een superfijne schoen! Ik doe met mijn ‘oudere’ model nog steeds tempo lopen en duurlopen. Ze zitten dan heerlijk en lopen nog steeds heel soepel. Dus je kan er prima 800-1000 kilometer op rennen – dat maakt het alweer wat goedkoper ;)

  • februari 28, 2019 / 7:51 am

   Ah, goed om te horen! Daar hoopte ik ook op. Het lijkt me inderdaad gewoon een fijne lichte schoen voor mooie duurlopen. Dank voor je reactie!

   • Marten Bolt
    oktober 16, 2019 / 1:26 pm

    ik vroeg het mij ook af, of het klopt dat zoals je schreef in je review deze schoen geschikt is voor maar een paar wedstrijden. ( geldt dat niet voor wereldtoppers?, deze lopers lopen op ieder ander merk ook maar 1 keer en voor de volgende topwedstrijd weer een nieuw paar). Chritiaen dank voor je antwoord!, alhoewel ik nergens lees dat het effekt naar zo’n 160 km verdwenen is, ik vraag het mij dus nog steeds af hoeveel km blijft deze schoen doen waar hij als hij nieuw is toe in staat is. voor de zekerheid maar de nike zoom fly 3 gekocht om mijn 36e marathon op te gaan lopen;), ik loop niet zo hard als mijn hardloopneefje Usain maar wel langer.

 4. Wally
  februari 28, 2019 / 11:33 pm

  Ook ik loop nog veel trainingen op mijn eerste paar Vaporfly 4%’s. Deze hebben bijna 700km op de teller staan: het reactieve effect is veel minder, maar toch blijven het lichte en zacht lopende schoenen voor langere trainingen met als resultaat snel herstel en minder spierpijn. En mijn nieuwste paren bewaar ik inderdaad voor de grote wedstrijden, Rotterdam Marathon komt er al snel aan.

 5. Thijs
  april 8, 2019 / 12:20 pm

  Inmiddels heb ik ze ook na lang getwijfeld te hebben en inderdaad wow, wat een demping zit er in de schoenen. Gisteravond een testronde gemaakt en het ging zo lekker dat ik de laatste kilometer nog flink kon versnellen. Uiteindelijk met een paar keer licht oponthoud net onder mijn 4 mijl PR geëindigd. Ik denk dat ik wel overtuigd ben dat ze behoorlijk sneller zijn dan andere schoenen. :-)

 6. Jan de Groot
  maart 10, 2020 / 11:41 am

  Je schrijft “Door het carbon wordt de Nike VaporFly 4% een stuk directer waardoor de schoen je vooruit lijkt te stuwen tijdens het lopen”.
  Maar ook schrijf je: “Nu schijnt het zo te zijn dat dit voordeel vrij snel uit de schoen verdwijnt, omdat de zool niet zolang mee kan gaan. Hoe dat precies werkt weet ik niet, maar het voordelige effect kan dus na een aantal trainingen of wedstrijden al weg zijn”.
  Nu is die snelheid voor mij als 64-jarige niet zo belangrijk meer, maar de demping wel.
  Graag lees ik t.z.t. of die demping wél behouden blijft.
  Ik besluit met complimenten voor jouw verhalen; niet zo technisch en (daardoor) begrijpelijk !

 7. Aart Janssen
  juni 4, 2020 / 3:10 pm

  Hallo Japke Janneke,

  Gezien de kortere (effectieve) levensduur van deze schoen lijkt het me van belang deze slechts te gebruiken tijdens wedstrijdlopen. Trainen doe je dan op andere schoenen om het maximale effect van de speciale zool te sparen. Uiteraard zullen de schoenen ingelopen moeten worden, hoeveel tijd/km stel jij daar voor?
  Alvast bedankt, Aart

  • juni 4, 2020 / 4:19 pm

   Ja, klopt. Ik train op andere schoenen. Voor het gebruik heb ik een tempo training op de schoenen gedaan van circa 15-20 kilometer. Ook voordat ik een marathon ging lopen, heb ik er een halve marathon opgelopen om te wennen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?