14 jan 2019 | Marathon

Road to Boston: nog 91 dagen

Mijn eerste echte trainingsweek voor Boston zit erop. Met een weektotaal van 77 kilometer ben ik zeer ambitieus van start gegaan. Ben je benieuwd welke trainingen ik heb gedaan en hoe ze zijn gegaan? Ik deel het vandaag uitgebreid in deze Road to Boston.

Maandag

De week begon ik met een rustig en relaxt rondje van 8 kilometer. Aan het eind heb ik drie keer een snelle 500 meter ingevoegd. Ik nam ook 500 meter rust. Deze versnellingen aan het eind van een rustige training vind ik altijd heel fijn. Soms pak ik ook 200 meter snel, 200 meter rustig mee. Je kunt echter ook voor snelle 100 meters gaan. Op deze manier krijg je toch wat spanning op je benen en voor mijn gevoel kan ik dan een volgende training net weer wat beter aan.

Dinsdag

Op dinsdag stond vervolgens mijn atletiektraining gepland. Ik probeer iedere week met Groningen Atletiek mee te trainen. Op deze dinsdag liepen we op de baan en dat zijn ook meteen de trainingen die ik eigenlijk niet wil missen. We liepen eerst onszelf in een paar minuten (circa 10 tot 15 minuten) warm en deden we wat loopscholing. Vervolgens begonnen we aan de kern van de training. Deze bestond uit een 400, een 600 en een 800 meter. Deze serie liepen we in totaal drie keer. De rust was iedere keer 200 meter, maar tussen de series namen we 400 meter rust. In de rust wandelen en dribbelen we eigenlijk altijd door. De gemiddelde snelheid was bij mij tijdens de 400 meter 3:42 min/km, tijdens de 600 meter 3:45 min/km en tijdens de 800 meter 3:48 min/km. We sloten af met een paar minuten uitlopen en hiermee kwam ik op een totaal van 11,5 kilometer.

Woensdag

Een dag later was het zo zonnig! Voor mijn gevoel had ik al in geen maanden zon gezien en ik kon het daarom ook niet laten om een lekker relaxt rondje te gaan rennen. Uiteindelijk kwam ik op 12 kilometer uit in een tempo van 4:51 min/km. Dit was misschien iets te snel voor een heel rustig rondje, maar ik zat er wel lekker in en belangrijker nog: het maakte me even heel gelukkig!

Donderdag

Op donderdag was ik laat thuis en kon ik net voor het donker werd nog een klein rondje maken. Uiteindelijk liep ik 8,5 kilometer in een tempo van 4:59 min/km. Het was niet mijn fijnste rondje van de week, maar ik vond het wel prettig om te doen na een dag stilzitten.

Vrijdag

Op vrijdagochtend stond mijn volgende intervaltraining van de week gepland. Aangezien ik dinsdag wat kortere tempo’s liep, wilde ik op vrijdag de langere tempo’s gaan doen. Ik deed 3 keer een 4000 meter in 4:25 min/km. Dit was sowieso de fijnste training van de week! Ik liep zo lekker. Ik kon het tempo echt heel gemakkelijk volhouden en het voelde helemaal niet als ”versnelling”. Uiteindelijk kwam ik op een totaal van 15 kilometer.

Zaterdag

Zaterdagochtend plande ik mijn krachttraining in. Dit blijft voor mij een moeilijk onderdeel. Meestal ben ik ook wel bijna twee uren bezig, omdat ik heel inefficiënt met mijn tijd om ga. Ik twijfel vaak over de oefeningen. Is deze wel nuttig? Voer ik het goed uit? Moet ik meer herhalingen doen? Hier zou ik misschien toch nog weleens hulp bij willen. Uiteindelijk deed ik deze keer oefeningen, zoals de squat, lunges, jump squats, plank, side plank, russian twist, hip thrust en de knipmes oefening (met bal). Gelukkig had ik de volgende dag spierpijn!

Zondag

Op deze stormachtige dag plande ik mijn lange duurloop in. Het was misschien voornamelijk een mentale training, want mijn lijf wilde wel. Het lopen ging heel gemakkelijk. Ik liep uiteindelijk 22 kilometer in 5:02 min/km. Mijn gemiddelde hartslag lag mooi tussen de 140 en 150 slagen per minuut en dat vond ik, zeker met die harde wind, best netjes.

Al met al was het een hele fijne trainingsweek. Hoewel ik al veel kilometers heb gemaakt, voelde dit niet zo. Komende week staan er soortgelijke trainingen op mijn programma, maar zal ik afsluiten met een duurloop van 24 kilometer. Zo bouw ik het langzaamaan op! So far, so good!

Hoe gingen jouw trainingen afgelopen week? En wat zou je graag willen lezen in mijn volgende Road to Boston? Laat het vooral even weten in de comments hieronder!