27 aug 2018 | Marathon

Road to Chicago: nog 41 dagen

Gisteren was het nog precies zes weken tot ik, in samenwerking met TUI Sports, de Chicago Marathon ga lopen. Aan de ene kant vind ik het heel snel gaan, maar tegelijkertijd kan ik niet wachten om aan de start te staan. Kom maar op met die marathon! Welke trainingen heb ik de afgelopen week gedaan? Voel ik me iets beter dan vorige week? En hoe zit het met voeding en kleding in Chicago? Ik schrijf erover in deze nieuwe Road to Chicago!

Aangepast trainen?

Vorige week was ik moe. Mijn lijf voelde uitgeput en ik merkte dat ik de lat iets minder hoog moest leggen. Maar hoe doe je dat wanneer je traint voor een marathon? Op maandag besloot ik in ieder geval een rustig rondje te gaan fietsen. Dit was een goede keuze. Het was een heerlijk en rustig rondje door het mooie Groningen.

Op dinsdag nam ik een extra rustdag. Dit kwam goed uit, want ik was een dagje in Amsterdam. De training met mijn atletiekvereniging liet ik dus even schieten deze week. Ik besloot op woensdag een training te doen, die vergelijkbaar was met de training die ik had gemist. Het was een viaduct training. Vanwege het warme weer op woensdag heb ik de training ingekort en aangepast. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het zo warm zou zijn! Daardoor liep ik niet heel lekker helaas.

Op donderdag liep ik een klein rondje rustig uit. Op vrijdag wilde ik nog even wat intervallen gaan doen. Door de lat wederom wat lager voor mezelf te leggen, ging deze training bijzonder lekker. Ik liep vanaf mijn huis naar de atletiekbaan en deed daar een aantal 1000 meters. Het werden er slechts vier, maar deze vier gingen allemaal zo ontzettend lekker! Dat gaf een goed gevoel.

Zaterdag deed ik een heel klein herstelrondje van zes kilometer, want ik wilde op zondag mijn lange duurloop gaan doen. Er stond 28 kilometer op mijn schema. Na de duurloop van vorige week keek ik er toch een beetje tegenop. Zou ik het weer zo zwaar gaan krijgen mentaal? Ik besloot het bij voorbaat al ”makkelijker” te maken voor mezelf. Ik liet me namelijk afzetten in Assen om vanaf daar in een rechte lijn naar huis te lopen. Dat bleek een goede keuze te zijn. Ik liep heerlijk! Het tempo was fijn, mijn hartslag was goed en even kwam er zelfs een stem in mijn hoofd vertellen dat ik er dan ook wel 30 kilometer van kon maken. Dit idee liet ik al vrij snel vallen, want ik zou de lat immers lager gaan leggen in plaats van hoger.

Uiteindelijk kwam ik deze week wederom op 70 trainingskilometers. Daar ben ik eigenlijk wel heel erg tevreden mee, want ik had zelf juist het gevoel dat ik veel minder heb gedaan dan vorige week. Ik voel mee een stuk beter uitgerust en fitter. Die lat houd ik dus lekker laag de komende weken. Dat bevalt me eigenlijk wel.

Voeding en kleding

Naast de trainingen ben ik ook bezig met andere voorbereidingen. Zo denk ik al na over mijn voeding tijdens de Chicago Marathon. Tijdens de marathon zelf worden er producten van Gatorade aangeboden. Ik ben niet van plan om hiermee te gaan trainen deze laatste weken. Gisteren probeerde ik de gels van Torq. Hoewel de smaak goed was, vond ik ze veel te zoet. Mijn slokdarm en maag lijken daar erg gevoelig voor te zijn. De reepjes van Torq vind ik wel altijd fijn tijdens het lopen. Ze zijn namelijk erg zacht, waardoor je amper hoeft te kauwen. Ik vind dat voor de afwisseling met gelletjes wel prettig.

Met de eerste gedachten rondom voeding begint voor mij ook automatisch de kledingkeuze stress. Ik kan namelijk niet in alle kleding ook alle voeding kwijt. Ik moet daar dus altijd goed over nadenken. Wat ik zo jammer vind, is dat Lululemon geen kort broekje heeft met van die handige zakken aan de zijkant. Dan kan ik zowel mijn telefoon (lees: muziek) en mijn voeding meenemen, zonder dat ik met een vervelende band of iets anders hoef te lopen. Ik zat zelfs al na te denken hoe ik mijn driekwart tight van Lululemon kon vermaken, zodat het een korte variant wordt. Als iemand enig idee heeft of er bij een bepaald merk zo’n kort broekje op de markt is, hoor ik dat heel graag! Ik zal jullie in ieder geval op de hoogte houden. Wordt vervolgd dus.

Waar train jij voor? En hoeveel kilometer liep jij de afgelopen week? Laat het hieronder weten in de reacties.