8 jul 2018 | Reizen

10 x dingen die je zeker moet doen op Sri Lanka

Sri Lanka is een heel veelzijdig eiland. Toen ik er was, zag ik dat meteen al aan het landschap. Je hebt er stranden, bergen, maar het is er ook heel erg groen. Dit maakt dat je ontzettend veel verschillende dingen kunt ondernemen. Vandaag deel ik 10 dingen die je zeker moet doen op Sri Lanka. 

1. Surfen in Arugam Bay

Het was voor mij niet de eerste keer dat ik ging surfen. Ook in Indonesië had ik een aantal lessen gehad. Echter ging het me op Sri Lanka toch weer beter af. Via Dylan’s Surf Company boekten wij met z’n drieën een les. Uiteindelijk sloot er nog een meisje uit Australië aan en hadden we met z’n vieren twee surf instructeurs.

Zoals eerder aangegeven is het handig om goed te checken waar je surfles gaat nemen. In Arugam Bay zijn heel veel locaties waar ze surflessen aanbieden. Echter zijn ze niet allemaal een officiële surfschool. Er gaan verhalen rond dat sommige ‘instructeurs’ niet eens kunnen zwemmen. Aangezien de zee best wild kan zijn, lijkt me dat niet verantwoord. Bij onze surfschool was alles top geregeld. Dan betaal je misschien wel iets meer, maar krijg je ook heel goed en verantwoord les!

2. Safari

Wij hebben op Sri Lanka twee safari’s gedaan. Dit was met een reden. Het grootste en mooiste National Park is Wilpattu. Het is tegelijkertijd een rustig park en in dit park heb je kans om luipaarden en beren te spotten. In de andere parken op het eiland heb je deze kans niet. Wij vonden het dus zeker de moeite waard om hier een kijkje te gaan nemen. Dit deden we vanuit Anuradhapura. En jawel: wij zagen drie luipaarden, de zwarte beer, heel veel waterbuffels, herten, krokodillen en bijzondere vogels.

Aangezien in Wilpattu nauwelijks olifanten leven, wilden we deze eigenlijk ook nog ergens zien. We kozen ervoor om dit vanuit Habarana te gaan doen in Minneriya. Daar leven circa 300 olifanten en de kans dat je ze ziet is eigenlijk 100%. Wij vonden het een hele bijzondere ervaring om zoveel olifanten bij elkaar te zien.

3. Snorkelen bij Pingeon Island

Duiken en snorkelen moet je zeker doen als je in Trincomalee bent. Dit is de duik- en snorkelplek op Sri Lanka. Aangezien ik geen PADI heb, ging ik snorkelen. Mijn twee vriendinnen hebben wel een PADI en kozen er dus voor om twee mooie duiken te doen. Ook dit duiken was zeker de moeite waard.

Het snorkelen wordt vooral aangeraden bij Pingeon Island. Daar heb je de mooiste onderwaterwereld, met veel vissen en prachtig koraal. Heel bijzonder is ook dat je er een haaienbaai hebt met Black Tip Sharks. Deze haaien leven daar in het ondiepe water en zijn circa 1,5 meter lang! Het is best wel eng om daar tussen te snorkelen, maar gelukkig waren ze heel erg schuw. Zeker een aanrader om eens te doen!

Wij hebben onze snorkel- en duiktrip geboekt bij Poseidon. Want net als de surfscholen in Arugam Bay vind je overal rondom Trincomalee verschillende soorten duikscholen. Ook hier zitten helaas onverantwoorde scholen tussen. Wij hebben hele goede ervaringen met Poseidon en dit was zeker niet de duurste in de omgeving.

4. Yoga en/of meditatie in Arugam Bay

Aangezien Sri Lanka een boeddhistisch land is, leek het ons gaaf om eens een yogales of meditatieles te volgen. We kozen ervoor om dit in Arugam Bay te doen. De eerste yogales was geen succes. Dit was bij het Bay Vista hotel, maar ik zou dit afraden. De dag voor vertrek vonden we een andere aanbieder van yoga en meditatie in het Stardust Hotel. Wave Flow Yoga biedt daar meditatie op zondagavond en iedere dag yogalessen aan. Beide hebben we geprobeerd en het was mijn beste yoga ervaring tot nu toe en ik heb best al wat verschillende lessen gehad in mijn leven. Echt een dikke vette aanrader dus!

5.  Hiken in Ella

Wanneer je in Ella bent, moet je sowieso gaan hiken (of wandelen). Je hebt er meerdere mooie rotsen of bergen, maar de mooiste zijn toch wel Little Adam’s Peak en de Ella Rock. Vanaf beide heb je een prachtig uitzicht over het dal. Little Adam’s Peak is een vrij gemakkelijke hike. Vanaf het centrum van Ella loop je circa een uur heen en een uur terug.

De route naar de Ella Rock is iets langer. Vanaf het centrum is het ongeveer twee uur heen en twee uur terug. De ingang van de route is ook lastig te vinden. Onze beste beschrijving voor deze ingang zou zijn: loop over het treinspoor net zolang tot dat je langs een klein stationnetje, genaamd Kital, komt. Loop dan nog een stukje verder en zoek aan je linkerhand een hele scherpe bocht naar links (bijna weer parallel aan het spoor). Er staan geen bordjes. Als je een groot hostel voorbijloopt op het spoor ben je te ver. Dit overkwam ons ook en toen we terugliepen zagen we de ingang iets eerder. Dat moet je allemaal maar net weten.

6. De treinreis van Kandy naar Ella

Deze treinreis is absoluut een aanrader. Het is misschien wel het bekendste beeld van Sri Lanka: een lange trein door de theevelden. Het is heel mooi om zo de omgeving te bekijken. Wij kozen ervoor om rechtstreeks van Kandy naar Ella te reizen, zonder uitstap in Nuwara Eliya. Dit werd bij ons vooral bepaald door de weersvoorspellingen.

De treinreis duurde ongeveer 5 uur en we reisden eerste klas. Hiervoor betaalden we omgerekend iets van 5 euro per persoon voor. Je hebt voldoende zicht aan beide kanten van de trein en er zijn ook genoeg deuren waar je even uit kunt hangen.

7. Lion Rock bekijken vanaf Pidurangala

Wanneer je in Habarana of Sigiriya bent, moet je zeker langs de Lion Rock. De Lion Rock zelf kun je op gaan, maar wat veel mooier, goedkoper én rustiger is, is Pidurangala. Dat is een rots naast de leeuwenrots. Vanaf Pidurangala heb je een geweldig uitzicht op de Lion Rock. Daarnaast is het veel gemakkelijker te beklimmen, omdat het rustig is en het scheelt je zeker 20 dollar.

8. Eén van de vele dagoba’s bezoeken

Wij bezochten meerdere dagoba’s en dan voornamelijk in Anuradhapura. Dit zou ik dan ook zeker aanraden. Wij waren bij de Ruwanwelisaya Dagoba tijdens zonsondergang en het was heel bijzonder. Overal waren mensen aan het mediteren of luisteren naar mantra’s. Iedereen is in het wit gekleed. Het is goed om je aan de kledingvoorschriften te houden. Bedek je benen tot over je knie en bedek je schouders. Verder mag je niet op schoenen of slippers naar binnen, maar wel op blote voeten of op sokken. Indien het heel warm is, zou ik sokken aanraden, want de stenen kunnen gloeiend heet worden.

9. Theefabriek Ella

In Ella hebben wij een bezoek gebracht aan een theefabriek. Wij kozen voor de grootste in de omgeving: Uva Halpewatte Tea Factory. Voor een paar rupees kun je er een rondleiding krijgen. Er wordt vanalles verteld over het productieproces. Dit vonden we erg interessant en het is gaaf om eens te zien hoe thee wordt geproduceerd.

10. Scooter huren in Arugam Bay

Dit laatste was eigenlijk een redelijk impulsieve actie. Toen we in Arugam Bay waren, lazen we in de Lonely Planet dat dit best een leuke activiteit kon zijn. Dat we het zo leuk zouden vinden, had ik niet verwacht. Rondom Arugam Bay zijn voldoende leuke hotspots, maar niet allemaal op loopafstand. Je kunt dit natuurlijk met een tuktuk bezoeken, maar waarom zou je geen scootertje huren en het zelf ontdekken? Het heeft ons slechts 5 euro gekost voor een hele dag en we hebben enorm veel plezier gehad.

Dit waren 10 dingen die je, wat mij betreft, zeker moet doen op Sri Lanka. Natuurlijk maakt iedereen een andere reis en heeft iedereen weer andere interesses. Dit vonden wij in ieder geval echte aanraders! Hopelijk zitten er nuttige tips bij.

Ga jij binnenkort naar Sri Lanka? Laat het hieronder even weten! Ik ben benieuwd.