11 apr 2018 | Hardlopen, Review

Review: Nike Zoom Fly

Een paar maanden geleden begon ik te twijfelen over mijn hardloopschoenen. Mijn kast ligt namelijk vol, maar nog steeds wist ik niet op welke schoen ik nou de marathon van Londen moest gaan lopen. Een paar weken geleden mocht ik bij Run2Day mijn marathonschoen komen uitzoeken. Wat een goede timing! Op dat moment had ik nog een paar lange duurlopen op mijn schema staan, maar ook nog twee halve marathons en flinke tempotrainingen. Genoeg om deze marathonschoen te gaan testen. In dit artikel lees je mijn eerste ervaringen met de Nike Zoom Fly.

Vooraf wil ik graag even benoemen dat hardloopschoenen heel persoonlijk zijn. Dat deze schoen voor mij wel of niet prettig is, betekent niet dat dit voor jou ook zo is. In dit artikel deel ik enkel mijn persoonlijke ervaringen met deze hardloopschoen. Daarnaast geef ik ook wat meer algemene informatie over de schoen, waardoor jij zou kunnen kijken of de schoen eventueel wel of niet bij je zou passen.

Loopanalyse

Mijn zoektocht naar de marathonschoen begon bij de Run2Day in Utrecht. Mijn oude, favoriete loopschoen had ik meegebracht: de Nike LunarTempo. Tijdens de loopanalyse bleek al snel dat ik een beetje naar binnen zak met mijn enkels, maar dat het niet erg was. Mede doordat ik licht ben en ook lichtvoetig loop, heb ik er weinig last van. Een neutrale schoen, maar vooral ook een lichte schoen past goed bij mijn looptechniek. Al gauw bleven er twee hardloopschoenen voor mij over: de Adidas Boston en de Nike Zoom Fly. Ik twijfelde heel erg tussen beide schoenen. De Adidas schoen was erg licht en liep heerlijk. Alsof ik vloog! De Nike schoen was heel anders dan ik gewend ben. Toch liep ik ook heel fijn op de schoen. Na filmbeelden te hebben bekeken, bleek ik op de Nike schoen ook veel stabieler te lopen. Bij het dragen van de Adidas zakte ik best ver naar binnen. Eigenlijk nog verder dan dat ik deed op de Nike LunarTempo. Dat was voor mij doorslaggevend. Ik koos de Nike Zoom Fly.

Nike Zoom Fly

Allereerst heb ik een vrij opvallend kleurtje gekozen. Eigenlijk heb ik die kleur niet echt gekozen, want dit was de enige kleur in de winkel op dat moment. Ik ben wel fan van blauw dus wat mij betreft prima! Echter heb ik al vernomen dat de meningen hierover verdeeld zijn. Anyway, ik vind de schoen er tof uitzien. Het oog wil ook wat, toch?

Verder lijkt de Nike Zoom Fly qua uiterlijk op de snelle Vapor Fly 4% van Nike waarmee Kipchoge bijna de magische grens van twee uur had doorbroken. Echter is de Nike Zoom Fly een andere schoen. Nike zelf heeft de schoen bestempeld tot de snelste ‘everyday trainer’.

Wat meteen opvalt, is dat de Nike Zoom Fly een behoorlijk dikke tussenzool heeft. Daardoor lijkt het op het eerste gezicht geen lichte schoen te zijn. Ik heb me laten vertellen dat deze tussenzool gemaakt is van Lunarlon en dit zorgt voor een duurzame en veerkrachtige demping. Verder is het bovenwerk van de schoen is heel licht en gemaakt van zeer stevig materiaal. Het voelt in ieder geval heel anders aan dan mijn andere Nike schoenen.

De schoen ziet er dus niet zo licht en snel uit, maar zo voelt het wel wanneer je de schoen aantrekt. Ik kon niet wachten om de schoen thuis te gaan testen tijdens lange duurlopen, maar ook vooral tijdens pittige intervaltrainingen.

Mijn eerste indruk

Ik heb de Nike Zoom Fly nu tijdens redelijk wat trainingen kunnen testen. Wat mij betreft zeker lang genoeg om mijn eerste indruk met jullie te delen. Heel eerlijk gezegd moest ik enorm wennen aan deze schoen. Meteen na het aantrekken voel ik dat de schoen licht is en lekker zit. Dat is natuurlijk een goed begin. De schoen sluit mooi om mijn voet heen. Hoewel de schoen vrij lomp lijkt, voelt het niet zo aan.

Tijdens verschillende loopjes heb ik de schoen kunnen testen. Dit doe ik altijd bewust, omdat ik op deze manier een zo goed mogelijk beeld krijg van een schoen. Sommige schoenen zijn namelijk meer geschikt voor lange en rustige duurlopen. Andere schoenen passen beter bij korte intensieve trainingen. Aangezien deze Nike Zoom Fly echt een snelle trainingsschoen is, verwachtte ik er vooral veel van tijdens tempoloopjes en trainingen op de baan.

Na een paar korte rondjes en een duurloop van 15 kilometer durfde ik het aan om de schoen te dragen tijdens de halve marathon van Zandvoort. Dat was dus een lange loop, maar meteen ook een loop op pittig tempo. Tijdens die halve marathon voelde ik echt de demping en het zetje voorwaarts. De schoen heeft een bijzondere afwikkeling, waardoor je als het ware naar voren wordt geduwd. Ik denk dat ik vooral daar heel erg aan moest wennen. Ik werd bijna gedwongen om mijn looptechniek iets aan te passen aan deze schoen. Zo ben ik automatisch iets meer op mijn voorvoet gaan lopen en hierdoor maak ik nog meer gebruik van dit zetje naar voren.

Wel had ik tijdens de echte lange duurloop, van 35 kilometer, last van kramp in mijn voeten. Het kan zijn dat ik mijn veters gewoon iets te strak had aangetrokken, maar ik vond het wel vervelend. Ik dacht echt dat het aan de schoen zelf lag op dat moment. Gelukkig heb ik het na die duurloop ook niet weer gehad.

Verder heb ik gemerkt dat deze schoen mij stabiliteit biedt. Ik loop er echt recht op en ik zak niet door mijn enkels. Daarnaast heb ik ook het gevoel dat ik door deze schoen minder snel last van mijn knie heb. Dat kan ik natuurlijk niet goed onderzoeken, maar het idee alleen al vind ik wel prettig.

Tijdens de snelle tempotrainingen merk je pas echt wat deze schoen doet. Wanneer je flink tempo gaat maken, krijg je nog meer het gevoel dat je naar voren wordt geduwd. Het tempo maken en houden vind ik dus ideaal op deze schoen. Eigenlijk is het vooral moeilijk om echt rustig te lopen op deze schoen en zou je hele langzame duurlopen misschien toch beter op een ander soort schoen kunnen doen. Ik merk zelf namelijk dat ik een beetje ga sloffen als ik rustig probeer te lopen op de Nike Zoom Fly.

Tot zo ver mijn eerste indruk van mijn marathonschoen, de Nike Zoom Fly. Zou ik de schoen aanraden? Ja, zeker! Het is een hele snelle en lichte trainingsschoen. Wel denk ik dat je echt even de tijd moet nemen om deze schoen in te lopen. Het is niet een standaard schoen. Ik vind het prettig dat de schoen licht en snel is en het daarnaast ook echt veel stabiliteit biedt. Ik loop veel stabieler met deze schoen en ik denk dat het mede hierdoor ook een geschikte schoen is voor mijn marathon.

Op wat voor merk hardloopschoen loop jij het liefst? Wat zijn jouw ervaringen met Nike hardloopschoenen? Ik ben benieuwd!

Bedankt Run2Day bij het ondersteunen van mijn de zoektocht naar mijn marathonschoen.