11 mrt 2019 | Marathon

Road to Boston: nog 5 weken

Over precies vijf weken sta ik in Boston aan de start van de marathon. Vijf weken klinkt best al snel en het voelt eerlijk gezegd nog niet of ik er klaar voor ben. De afgelopen week liep iets anders dan ik van te voren had gedacht. Harde wind gooide vooral mijn zondag overhoop, maar of ik daar nou zo van baalde? Je leest het in deze nieuwe Road to Boston! 

Ik begon de week met een relaxte 11 kilometer in weer en wind. Deze maandag was niet echt mijn dag. Ik was niet vooruit te branden en het hardlopen stelde ik ook iedere keer uit. Uiteindelijk ben ik wel gegaan en heb ik vervolgens maar toegegeven aan de vermoeidheid onder het motto ”morgen weer een nieuwe dag”.

Dinsdag trainde ik mee met Groningen Atletiek. We liepen acht keer een 1000 meter op snelheid. Ik ging in het snelste groepje, maar vroeg me af of ik me niet moest inhouden voor de CPC. Echter ging het lopen zo gemakkelijk dat ik daar achteraf helemaal niet meer aan dacht. Het was een hele fijne training en deze vloog voorbij!

Woensdag stond er een rustig herstelrondje gepland. Ik liep in een halfuurtje mijn benen los en deed verder weinig. Het was een actieve rustdag voor mij. Donderdag zou ik namelijk weer wat langer gaan lopen. Een rustige duurloop stond er op mijn schema, van maximaal 75 minuten. Uiteindelijk liep ik 14 kilometer om en rond het Maximapark in Utrecht. Wat een heerlijke plek om te lopen is dat! Ook vrijdagochtend deed ik hier mijn training. Op het lint begon ik met 35 minuten rustig inlopen. Vervolgens liep ik 10 keer een 200 meter op snelheid. Uiteindelijk was het een fijne training en voelde ik me fit voor de CPC van zondag. Zaterdagochtend deed ik nog een klein rondje van 7 kilometer en daarna wilde ik vooral wat uitrusten.

In de avond werd al gemeld dat er twijfel was of het programma van de CPC wel door kon gaan. De organisatie gaf aan dat er op zondagochtend om 7:00 beslist ging worden. En toen ik de volgende ochtend wakker werd, zag ik al snel het nieuws. De CPC was afgelast. Of ik dat heel erg vond? Nee, eerlijk gezegd niet. Ik voelde me goed genoeg om te lopen, maar ik was behoorlijk moe van de hele week onderweg zijn. Ik zag er best tegenop om een hele dag in Den Haag me voor te bereiden op de halve. Daarnaast was het weer inderdaad niet best. De voorspellingen waren zo slecht dat ik ook al twijfels had of ik wel een PR zou kunnen lopen.

Omdat ik wel wilde gaan lopen op zondag, besloot ik een duurloop te gaan doen. Uiteindelijk liep ik 26 kilometer (met wind mee) in een pace van 4:50 min/km en met een gemiddelde hartslag van 144. Dat was een fijne training en een goed alternatief voor de CPC.

En nu verder met mijn Road to Boston

Alsnog kwam ik hiermee op een weektotaal van 90 kilometer. Enerzijds een prima trainingsweek, maar aan de andere kant deed ik toch veel trainingen gericht op een snelle halve marathon. De komende week staat er weer een hele lange duurloop gepland en weer een aantal fijne intervaltrainingen. Nog tot drie weken voor Boston bouw ik mijn kilometers uit en zal ik veel gaan lopen. Daarna begin ik rustig met taperen en zal ik me wat moeten gaan inhouden.

Inmiddels heb ik mijn belangrijke sportvoeding ook weer aangevuld. De gelletjes voor de marathon zijn besteld, ik heb voldoende herstelproducten in huis en mijn outfit voor de marathon is uitgezocht. Wat dat betreft ben ik al helemaal klaar voor Boston. Toch vind ik het jammer dat ik mijn schoenen niet in een wedstrijd heb kunnen testen. De Vaporfly’s wilde ik graag dragen tijdens de CPC. Nu ga ik een ander moment zoeken waarop ik ze nog iets langer kan gaan dragen. Weet iemand nog een leuk wedstrijdje in het Noorden binnenkort? Een snelle 10 kilometer of een mooie halve marathon? Misschien past er toch nog één in mijn schema voor Boston. Dat zou ideaal zijn.

Voor nu ga ik in ieder geval nog even lekker door met mijn trainingen in deze Road to Boston. Hoe gaan jouw marathonvoorbereidingen? Ben je op schema? Ik ben benieuwd!