12 nov 2018 | Review

Review: Omron HeatTens

Met meerdere fysio’s in mijn familie heb ik geluk dat ik altijd snel van blessures en pijntjes af ben. Toch kan ik me voorstellen dat dit niet voor iedereen zo gemakkelijk is. Toen Coolblue mij vroeg of ik de Omron HeatTens wilde testen voor mijn blog was ik meteen nieuwsgierig. Met dit apparaat kun je namelijk op een veilige manier pijn bestrijden in gewrichten en spieren. Vandaag deel ik mijn ervaringen met jullie!

De kennismaking de Omron HeatTens

Nooit eerder heb ik een soortgelijk product getest of mogen proberen. Ik was dus ook oprecht heel nieuwsgierig of het iets voor me zou kunnen zijn en hoe het zou werken. Om te beginnen besloot ik wat algemene informatie over de Omron HeatTens te lezen. Want wat is het nou precies en wat is het doel ervan?

De Omron HeatTens is een apparaat ter verlichting van pijn zonder medicatie (ook wel TENS-apparaat genoemd). Het is een veilige manier om pijn te bestrijden in gewrichten en spieren door middel van warmte en TENS-technologie. Wat? TENS-technologie! TENS staat voor transcutane elektrische zenuwstimulatie. Dat zegt me ook nog niet heel veel. Het schijnt een manier te zijn om via elektrische pulsen je eigen pijnverlichtingsmechanisme aan te zetten. Naast deze TENS-technologie zorgt ook warmte ervoor dat de spieren ontspannen en dat hierdoor de pijn wordt verlicht.

Het product wordt geleverd met een snoer met pads. Er zit een padhouder bij, gel, een laadkabel en een handleiding. Via Coolblue is de Omron HeatTens te koop en vanaf vandaag is deze ook nog eens stevig afgeprijsd van €139,90 naar €99,95!

De functies van de Omron HeatTens

Toen ik de handleiding van dit product opensloeg, schrok ik een beetje. Er stonden zoveel waarschuwingen vermeld, dat ik me afvroeg of ik het nog wel ergens voor kon gebruiken. Gelukkig wel! De waarschuwingen staan er niet voor niets, maar zijn ook allemaal wel logisch. Ik was niet van plan de Omron HeatTens in bad te gebruiken, bijvoorbeeld. Al gauw kwam ik erachter dat het gebruik van de HeatTens heel gemakkelijk is.

Met een soort afstandsbediening kun je kiezen uit drie verschillende soorten warmtebehandelingen en negen soorten massagetherapie. Deze kun je allemaal op 20 verschillende niveaus van intensiteit zetten. Een programma duurt een half uur. Je kunt deze programma’s gebruiken voor je rug, schouders, armen, benen en voeten.

Mijn ervaringen

Aangezien ik de laatste tijd wel wat last heb van mijn kuiten, maar ook van mijn rug, waren dat voor mij de twee belangrijkste plekken om deze HeatTens te gaan testen.

+ Variatie

De Omron HeatTens heeft veel verschillende programma’s waaruit je kunt kiezen. Dit maakt dat niet iedere behandeling hetzelfde aanvoelt. Ook merkte ik al gauw dat je benen een andere intensiteit aankunnen dan bijvoorbeeld je rug. Naast je benen en je rug kun je de HeatTens dus ook op je schouders, armen of voeten gebruiken.

+ Gebruiksgemak

De Omron HeatTens is heel gemakkelijk in gebruik. De meegeleverde gel plaats je gemakkelijk op de pads. Vervolgens plak je de pads op de droge en schone huid, zoals bijvoorbeeld op je rug. Het liefst plaats je de pads niet op de pijnlijke plek, maar er omheen. In de gebruiksaanwijzing wordt heel duidelijk aangegeven hoe je de pads het beste kunt plaatsen. Dit verschilt namelijk ook weer per lichaamsdeel. Ik zou dus ook aanraden deze handleiding erbij te houden. Vervolgens kun je de gewenste therapie kiezen en ook de gewenste intensiteit.

+ Oplaadbaar

Het is handig dat je deze Omron HeatTens kunt opladen. Ik houd niet zo van producten waarin je nog met losse batterijen moet werken.

+ Gevoel

De behandelingen geven een prettig gevoel. Ook wanneer je geen pijn klachten hebt, is het heel prettig om dit product even ter ontspanning te gebruiken. Iedere behandeling voelt anders. De ene voelt meer kloppend of drukkend, terwijl een andere behandeling juist prikkelend aanvoelt. Het is eigenlijk best goed te vergelijken met een massage. Sommige behandelingen hebben namelijk echt een knedende stand.

+/- Duurzaam

Ik heb gemerkt dat de Omron HeatTens meteen de pijn verlicht in mijn rug. Na afloop voelde het heel comfortabel aan. Echter vraag ik me meteen af of het effect duurzaam is. Bij mij hield het ontspannen gevoel de rest van de avond aan, maar de volgende dag merkte ik er weinig meer van. Het is in ieder geval een directe vorm van pijnbestrijding. Natuurlijk neemt de Omron HeatTens niet de oorzaak van jouw klachten weg.

– Lang

Dit is misschien meer een persoonlijk minpuntje. Ik vind namelijk een behandeling van 30 minuten vrij lang. Door de Omron HeatTens ’s avonds op de bank te gebruiken, vond ik het wel beter vol te houden. Ik moet in ieder geval even iets anders te doen hebben ondertussen.

Eindoordeel

Al met al ben ik best tevreden over deze Omron HeatTens. Momenteel heb ik naast rugklachten niet echt veel pijnklachten waarvoor ik dit product kan gebruiken. Hierdoor zou ik het product zelf niet snel gebruiken. Hoewel ook zonder pijnklachten de Omron HeatTens wel voor een fijn ontspanningsmomentje kan zorgen. Ik denk dat dit product heel geschikt is voor mensen die echt ergens pijn ervaren in spieren en/of gewrichten. Dit kan vanwege een blessure zijn en ook echt een medische reden. Daarnaast kan de Omron HeatTens ook ideaal zijn voor hardlopers. Zo is het denk ik heel prettig wanneer je spierpijn hebt van een gelopen wedstrijd. Het verlicht zeker de pijn en het geeft een aangenaam gevoel. Wanneer je echt een blessure hebt, zou ik vooral ook aanraden om advies te vragen bij een fysio en te kijken naar de oorzaken van de pijn.

*Ik kreeg de Omron HeatTens van Coolblue om te testen.