7 nov 2018 | Marathon

Waarom de Boston Marathon zo bijzonder is

Zoals je hebt kunnen lezen, wordt de Boston Marathon mijn volgende grote doel. Op maandag 15 april zal ik daar aan de start staan van mijn zevende marathon. Wow! Mijn zevende alweer! Het wordt mijn vijfde major en ik verwacht dat dit wel een hele bijzondere zal zijn. Boston is namelijk een beetje anders dan de andere marathons. Waarom? Dat lees je hier!

Kwalificatie

Ten eerste is Boston niet een stad waar je heel gemakkelijk deel kunt nemen aan de marathon. Boston hanteert namelijk een bijzonder kwalificatie systeem. De eerste marathon werd in 1897 in Boston gehouden. Destijds mochten er alleen maar mannen deelnemen. Grappig om te vermelden is dat er een vrouw stiekem drie keer heeft deelgenomen, door zich vlak voor de start in de bosjes te verschuilen. Ze liep de marathon zonder rugnummer. Gelukkig mochten de vrouwen in 1972 toch ook officieel deelnemen.

Momenteel mogen er ongeveer 20.000 lopers starten tijdens de Boston Marathon. Wanneer je mee wilt doen in Boston, moet je je kwalificeren met een tijd. Voor iedere leeftijdscategorie wordt er een andere kwalificatie eis gesteld. Hierdoor is het niet voor iedereen mogelijk om deel te nemen aan de Boston marathon. Mocht je overigens wel heel graag in Boston willen starten, maar niet aan de kwalificatie kunnen voldoen, is er een optie om via een reisorganisatie, zoals TUI, te reizen. Echter hebben zij ook een beperkt aantal ‘non-qualified’ startnummers. Dus ook via die weg heb je een kleine kans om in Boston te starten. Dit is precies wat Boston al meteen heel bijzonder maakt. Wanneer je start, is dat uniek.

Parcours

Daarnaast is het parcours in Boston ook vrij ongewoon. Het behoort tot één van de zwaarste marathons ter wereld. Waarom dit parcours zo zwaar is? Een eerste reden is Heart Break Hill bij Newton. Het schijnt een lange heuvel te zijn, die ik pas na tientallen kilometers op mag lopen. Vervolgens schijn je af te dalen richting finish. Dat klinkt beter.

Naast dat het parcours zwaar is, is het tegelijkertijd geen officieel parcours voor records. Dit komt doordat de finish 140 meter lager ligt dan de start. Verder is het een marathon waarbij je van punt A naar punt B loopt en deze punten 38 kilometer uit elkaar liggen. Wanneer je wind in de rug hebt, is dat natuurlijk niet helemaal eerlijk.

Overige bijzonderheden

De Boston Marathon start op een maandag en dat vind ik ook een beetje gek. Tot nu toe waren al mijn gelopen marathons op een zondag. En wat doen we dan met Medal Monday? Dat valt dan samen met Sunday Runday. Daar moet ik even aan wennen, hoor!

Voor mij wordt dit mijn vijfde major. Dat betekent dat ik na Boston alleen nog Tokyo op mijn lijstje heb. Ook hierdoor wordt Boston een hele bijzondere marathon voor mij. Die andere vier zijn zo snel voorbij gegaan. Ik kan gewoon niet geloven dat ik mijn grote doel al bijna heb behaald. Het is een doel wat ik begin 2017 voor mezelf stelde. Ik ben slechts anderhalf jaar verder en ik ben voor mijn gevoel al bijna aan het eind van dit mooie avontuur.

Ik heb nu al zoveel zin in deze nieuwe uitdaging. De komende weken ga ik nadenken wat ik ga doen met trainen en hoe ik me wil voorbereiden op deze Boston Marathon. Het gaat hoe dan ook weer een geweldig avontuur worden.

Zou jij de Boston Marathon willen lopen? Of heb je hem al gelopen? Dan ben ik namelijk heel erg benieuwd naar jouw ervaringen!