1 okt 2018 | Marathon

Road to Chicago: nog 6 dagen

De marathonweek is aangebroken! Deze week ga ik naar Chicago om daar aanstaande zondag, in samenwerking met TUI Sports, de marathon te gaan lopen. De afgelopen trainingsweek was een goede taperweek, waarin ik mezelf echt moest inhouden. Ik vertel je in dit artikel wat ik precies deed en hoe mijn laatste voorbereidingen eruit zien. Ook deel ik wat voor weer het gaat worden tijdens de marathon, of ik al zenuwen heb en hoe je me kunt volgen in Chicago!

Afgelopen week liep ik in totaal ”slechts” 47 kilometer. Voor mij is dat weinig, vooral omdat ik in de piekweken voor deze marathon 80 kilometer liep. Toch heb ik vier fijne looptrainingen gedaan. Daarnaast heb ik nog een keer een uur gefietst, veel oefeningen gedaan en de foamroller iets vaker gepakt. Alles om zo soepel en uitgerust mogelijk aan de start te staan van 42,195 km in Chicago.

Op dinsdag deed ik een lichte intervaltraining van 13 kilometer. Ik wisselde mijn tempo af door af en toe een snelle 1000 meter in te voegen. Hierdoor pak ik wel het goede tempo mee, maar doordat de training relatief kort is, herstel ik er sneller van. Op woensdag fietste ik een uur in een rustig tempo en op donderdag plande ik mijn laatste duurloop. Ik liep 16 kilometer in het prachtige herfstweer. Deze duurloop ging zo goed! Als de marathon op deze donderdag was geweest, had ik het geen probleem gevonden. Mijn benen wilden nog veel langer en sneller door.

Op vrijdag liep ik nog 10 kilometer met wederom een paar snellere kilometers tussendoor. Ook dit rondje ging eigenlijk heel gemakkelijk. Op zaterdag had ik een rustdag en op zondag stond er nog een rondje van acht kilometer gepland. Al met al was het een prima weekje. Ik heb heel lekker kunnen lopen! Mijn lijf voelt uitgerust en ik heb zin om aan die 42 kilometer door Chicago te gaan beginnen. Wat ik komende dagen nog ga doen? Vandaag mag ik nog een keer lopen en woensdag ga ik voor mijn laatste training op Nederlandse bodem. Ten slotte ga ik vrijdag samen met de groep van TUI Sports de laatste paar kilometer van het parcours verkennen in Chicago.

Inpakken en wegwezen

Vanaf vandaag zal ik ook beginnen met het inpakken van mijn koffer. Wat moet er allemaal mee? Wat moet er vooral niet mee? Ik vind het altijd maar een lastig klusje. Gelukkig heb ik nog mijn lijstje voor Londen in mijn telefoon staan, waardoor dit proces hopelijk iets sneller gaat. Iets waar ik bij het inpakken natuurlijk ook rekening mee moet houden is het weer.

Ik houd al een paar dagen de weersverwachting nauwlettend in de gaten. Vorige week was het weer nog lastig te voorspellen in de marathonweek. Zoals het nu lijkt zal het op de marathondag vrij nat worden. De temperatuur ligt dan tussen de 10 en 20 graden. Dat is nog een vrij breed begrip, maar aangezien ik in de ochtend zal lopen, verwacht ik dat het sowieso niet warm gaat worden. Dit is voor mij goed nieuws!

Wel is het jammer dat het ook de andere dagen niet echt mooi weer gaat worden in Chicago. Los van de aankomstdag wordt er iedere dag regen voorspeld. De zomerkleding kan ik dus thuislaten. Misschien een extra poncho mee?

Zenuwen?

Ik heb zo ontzettend veel zin om die marathon in Chicago te gaan lopen. Zenuwen heb ik eigenlijk niet. Wel merk ik dat de marathonkriebels beginnen te komen. Ik vergelijk deze marathon een beetje met hoe ik tegen die van New York aankeek. Ik zie het als een cadeautje. In Londen wilde ik heel graag een PR lopen, maar hier in Chicago hoeft dat niet. Ik wil gewoon die medaille met een grote glimlach in ontvangst nemen en 42 kilometer lang genieten. Wat voor tijd daar dan bij hoort, weet ik nu niet. Dat hangt geheel van de dag en van het moment af. Ga je me volgen in Chicago? Dat kan door de Chicago Marathon app te downloaden. Je kunt me dan gemakkelijk vinden door te zoeken op Japke. Mijn nummer is 4817.

Natuurlijk deel ik alles via mijn eigen Instagram en van zaterdag tot en met maandag neem ik het Instagramaccount van TUI over. Verder komt er na afloop een raceverslag en een marathonvlog online! Ga je mijn avontuur volgen?