26 sep 2018 | Review

Review: Microsoft Surface Go

Begin dit jaar heb ik mijn baan als orthopedagoog opgezegd. Mijn grote passie voor schrijven speelde daarbij een belangrijke rol. Op dit moment ziet mijn leven, en vooral een werkdag, er heel anders uit. Van een vaste werkplek met een vast bureau, naar veel vrijheid en werken waar en wanneer ik maar wil. Het enige wat ik daarvoor nodig heb, is goede wifi en een goed werkende computer, telefoon of tablet. Ik was dan ook heel benieuwd toen ik de Microsoft Surface Go mocht gaan testen. Deze laptop en tablet ineen is ideaal wanneer je veel onderweg bent. In deze review deel ik mijn ervaringen!

De kennismaking met Microsoft Surface Go

Heel eerlijk gezegd had ik nog nooit van dit product gehoord. Natuurlijk heb ik zelf een laptop en ook werk ik weleens met een tablet, maar deze variant kende ik nog niet. Want is het nou een laptop? Of is het een tablet? Al snel kwam ik erachter dat het beide in één is. Ik was benieuwd of het gemakkelijk zou werken voor mij. Ik ben best veel onderweg en ook vaak op reis. Dan is zo’n kleine laptop of tablet ideaal. Op die manier zou ik even snel een blog kunnen afmaken of wat mailtjes kunnen versturen. Natuurlijk kan het ook op mijn telefoon, maar een groter scherm vind ik zelf dan wel prettig. Ik was benieuwd of deze laptop en tablet voor mij werkzaam zou zijn. Om dit product goed te kunnen testen, heb ik het vorige week mee genomen op vakantie naar Italië.

De eerste indruk van de Microsoft Surface Go* is goed. Het design is stijlvol en strak. Het valt me op dat het scherm wel iets dikker is (0,83 cm) dan een standaard tablet. Hieraan merk je meteen dat het dus geen gewone tablet is. De behuizing is stevig en het voelt aan als degelijk materiaal. Toch is het een licht product van slechts 522 gram. De oplader en de bijgeleverde typecover is gemakkelijk magnetisch vast te klikken. Overigens heb ik begrepen dat deze typecover niet standaard bij het scherm zit. Je moet deze er dus bij kopen.

Coolblue biedt de Microsoft Surface Go aan voor een prijs van 449 euro (4 GB werkgeheugen, 64 GB opslag) of 599 euro (8 GB werkgeheugen, 128 GB opslag). Ook kun je een pakket aanschaffen, met daarin de typecover en de producten van Office. Dan betaal je nu 604,07 euro voor de 4 GB variant.

De functies Microsoft Surface Go

De Microsoft Surface Go kun je gemakkelijk op tafel neerzetten. Door het klepje van de behuizing naar achter uit te trekken, kun je aan deze laptop werken. Wanneer je het inklapt doet het meer denken aan een tablet, die je gemakkelijk op schoot neemt. Het scherm heeft een dubbelzijdige camera, die het mogelijk maakt om door middel van gezichtsherkenning in te loggen. Ik vind dit persoonlijk ontzettend handig, want het gaat snel en scheelt weer wachtwoorden intypen.

De typecover is dus magnetisch vast te maken aan de onderkant van het scherm. Deze typecover biedt tevens bescherming voor het beeldscherm, want hiermee kun je de tablet of laptop ook dichtklappen. Verder is de typecover ietsje kleiner dan ik gewend ben van mijn Macbook, maar ik kon er snel aan wennen. Ook bevat de typecover een touchpad. Deze werkt gemakkelijk en snel. Het leuke hieraan is dat je het ook kunt gebruiken om aantekeningen te maken met Windows Ink, net als op papier. Het is als het ware een digitaal kladblok, waarop je gemakkelijk kunt tekenen en schrijven.

Mijn ervaringen

Hieronder benoem ik graag wat voor mij de sterke en minder sterke kanten zijn van de Microsoft Surface Go.

+ Design

Ik vind de Microsoft Surface Go er heel mooi en strak uitzien. Het design spreekt me aan en het voelt daarnaast ook stevig aan.

+ Gebruiksgemak 

Doordat je dit product zowel als laptop, maar ook als tablet kunt gebruiken, is het multifunctioneel. Het is licht en compact en hierdoor kun je het vooral goed meenemen op reis en onderweg. Ik denk dat het ideaal is voor mensen die veel in de trein zitten.

+ Gezichtsherkenning

Wat ik heel prettig vind aan de Microsoft Surface Go is de gezichtsherkenning. Hierdoor kun je snel en gemakkelijk inloggen en meteen aan het werk (of verder met een leuke serie op Netflix natuurlijk).

+- Accu

De Microsoft Surface Go heeft een accuduur van ongeveer 9 uur. Dit is wel wat minder dan wat ik gewend ben van mijn laptop, maar ik heb gemerkt dat hij gauw weer oplaadt.

– Snelheid

Het enige nadeel van deze laptop en tablet is dat het iets minder snel werkt dan wat ik gewend ben. De laadsnelheid is lager en hierdoor duurt het langer om dingen te laden.

Eindoordeel

Al met al ben ik onder de indruk van deze Microsoft Surface Go. Het is een heel handige tablet, die je ook als laptop kunt gebruiken. Vooral voor mensen die veel onderweg zijn, is dit product aan te raden. Het is licht, gemakkelijk en ziet er mooi uit. Voor mij is alleen de laadtijd een nadeel, maar dat weegt niet op tegen de voordelen, die ik heb gehad van het gebruiksgemak.

Kende jij de Microsoft Surface Go al? Wat gebruik jij graag? Een laptop? Of toch liever een tablet? Ik ben benieuwd! Laat het hieronder weten in de comments. 

*Ik kreeg de Microsoft Surface Go van Coolblue om te testen.

Advertisement