7 x dingen die het hardlopen leuker maken

7 x dingen die het hardlopen leuker maken

Hardlopen vind ik één van de fijnste dingen om te doen. Natuurlijk voelt het niet altijd zo geweldig. Dan zijn er een aantal makkelijke en handige tips te bedenken, die het hardlopen leuker maken. Eigenlijk zijn het dingen die ik zelf altijd al gebruik en voor mij heel vanzelfsprekend zijn. Wie weet zitten er voor jou nieuwe dingen tussen. Dus hierbij: de 7 dingen die het hardlopen leuker maken. 

1. Het gebruik van een sporthorloge

Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst zonder sporthorloge heb hardgelopen. Een sporthorloge kan voor mij echt het hardlopen leuker maken. Ik vind het heel fijn om te zien hoe ver ik loop, hoe snel ik ga, wat voor rondje ik heb gemaakt en wat mijn hartslag is geweest. Zeker wanneer ik train voor een doel vind ik het prettig om deze dingen bij te houden. Het is leuk om achteraf terug te kijken, maar het kan ook nog eens heel nuttig zijn. Zelf loop ik al anderhalf jaar met de Forerunner 935 van Garmin. Wat mij betreft één van de beste horloges op de markt voor hardlopers.

2. Strava

Eigenlijk ligt dit in hetzelfde straatje van het sporthorloge. Door het gebruik van Strava vind ik het hardlopen nog leuker. Ik houd er namelijk echt van om mijn gegevens bij te houden. Strava laat mooi zien wat voor rondje je hebt gelopen, maar ook wat anderen voor trainingsrondjes lopen. Ik vind dat niet alleen heel motiverend, maar ook gewoon erg leuk om te zien.

3. Een trainingsgroepje

Sinds december 2017 ben ik aangesloten bij de atletiek in Groningen. Ik had nooit verwacht dat ik dit zo leuk zou vinden. In eerste instantie werd ik lid, omdat ik hierdoor meer variatie in mijn trainingen zou hebben. Dat is sowieso gelukt. Dit maakt ook het hardlopen weer leuker. Daarnaast is het lopen in een groep heel gezellig en motiverend.

4. Haalbare doelen

Doelen stellen maakt het hardlopen sowieso leuker, maar wanneer ze ook nog haalbaar zijn, is dat helemaal top. Ik heb weleens doelen gesteld, die niet haalbaar waren en dat leverde me vooral veel spanning, stress en verdriet op. Wanneer je doelen te bereiken zijn, zorgt dit alleen maar voor meer motivatie en ook dan zul je meer plezier hebben in het hardlopen.

5. Nieuwe sportkleding

Weet je echt even niet meer hoe je jezelf moet motiveren om te gaan rennen? Koop dan gewoon een setje nieuwe hardloopkleding.  Dit vind ik één van de makkelijkste manieren om het hardlopen leuk te maken voor mezelf. Als ik een setje nieuwe kleding heb liggen, vind ik het veel gemakkelijker om de deur uit te gaan.

6. Voldoende rustdagen

Rustdagen zorgen ervoor dat je lijf helemaal kan opladen en weer klaar is voor een nieuwe training. Hierdoor kun je een volgende hardlooprondje weer beter aan en zul je ook meer plezier ervaren. Want het is toch veel fijner als je trainingen goed blijven gaan? Daarnaast zorgen extra rustdagen ervoor dat je minder snel blessures oploopt. En als er één ding is dat het hardlopen minder leuk maakt, is dat een blessure.

7. Een afspeellijst met lekkere muziek

Tot slot kan ook een fijne afspeellijst met muziek het hardlopen net even wat leuker maken. Het kan je extra motiveren en zorgen voor een ontspannen moment. Ik probeer mijn afspeellijsten zo vaak mogelijk te vernieuwen en aan te passen, zodat ik de muziek niet zat raak en ik iedere keer weer zin heb om te gaan luisteren (en te rennen natuurlijk).

Hoe maak jij het hardlopen leuker voor jezelf? Herken je iets van bovenstaande dingen? Of heb je nog aanvullingen? Laat het hieronder weten in de comments!

9 Comments

 1. augustus 8, 2018 / 4:44 pm

  heel herkenbaar! vooral muziek laat mij zoveel harder rennen, echt bizar haha!

 2. Ilse
  augustus 8, 2018 / 7:13 pm

  Helemaaaal mee eens, dingen die ik de laatste tijd ook heb ontdekt die het leuk maken! Wat ik toe wil voegen, is nieuwe routes! Dat maakt je run ook zoveel leuker ;) 💜

 3. Ruben
  augustus 10, 2018 / 12:03 pm

  aanvulling op 1 en 2: af en toe je hardloophorloge en strava een keer thuislaten. Het kan soms ook wel heel lekker zijn om niet je snelheid en hartslag te weten. En niet het idee te hebben dat anderen dat achteraf kunnen zien.

  • An
   september 28, 2018 / 10:25 am

   Kan inderdaad eens fijn zijn! Je kan uiteraard ook je harloopsessie op privé zetten via Strava. Zo heb je zelf nog wel je resultaat voor later beschikbaar, maar hoef je het niet telkens met iedereen te delen.

 4. An
  september 28, 2018 / 10:23 am

  Hoi Japke,

  Ben je nog steeds tevreden over je Garmin watch?
  Ik heb momenteel een fitbit charge 2, maar ik merk dat die me met moeite nog kan volgen bij het hardlopen. (GPS moet ook altijd verbonden zijn met je telefoon wat ik zo een nadeel vind) en ik kan hem jammer genoeg ook niet dragen tijdens het zwemmen want deze versie is nog niet waterdicht.
  Ik twijfel nu tussen een Apple watch of de Garmin…. Omdat ik het wel fijn vind om enkele smartwatch zaken op mijn horloge te kunnen bekijken…
  Reviews op youtube al allemaal overlopen, moeilijk kiezen :)

 5. An
  september 28, 2018 / 10:38 am

  Hoi Japke

  Even een vraagje of je nog steeds tevreden bent over je Garmin horloge?
  Ik heb momenteel een fitbit charge. Maar jammer genoeg kan die me bij het hardlopen niet meer zo goed volgen. GPS moet ook altijd aangesloten zijn op je telefoon. En ook zwemmen kan ik met mijn versie niet oldat die niet waterdicht is.
  Ik twijfel nu over een Apple watch of een Garmin. Hou er ook wel van om wat smatwacht features op mijn horloge te kunnen zien. Heb al heel wat reviews op youtube gezien. Maar de keuze blijft moeilijk :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?