Mijn bijgeloof tijdens hardloopwedstrijden

Mijn bijgeloof tijdens hardloopwedstrijden

Onder een ladder doorlopen, een zwarte kat die je pad kruist en het getal nummer 13. Het zou allemaal ongeluk moeten brengen. Dit zijn bekende voorbeelden van bijgeloof. Heel eerlijk gezegd heb ik daar niet zoveel mee. In de sport komt bijgeloof veel voor. We hebben allemaal wel iets waarvan we het liever niet anders zouden doen, omdat dit wellicht ongeluk zou kunnen brengen. Herkenbaar? In dit artikel vertel ik over mijn bijgeloof tijdens hardloopwedstrijden.

Wat is bijgeloof?

Allereerst ben ik op zoek gegaan naar wat bijgeloof precies is en waarom dit zoveel voorkomt. Bijgeloof is het geloof in bovennatuurlijke machten en krachten. Het gaat over het aantrekken van geluk en het afweren van ongeluk door bepaalde handelingen of overtuigingen. Vroeger zorgde het bijgeloof ervoor dat bepaalde toevalligheden konden worden verklaard. Net als het geloof geeft bijgeloof ook een vorm van houvast en controle.

Eén van de meest bekende vormen van bijgeloof is het getal 13. Dit getal zou ongeluk brengen. Er zijn zelfs hotels en ziekenhuizen die geen 13e verdieping hebben. Ook zijn er vliegtuigen waar de dertiende rij ontbreekt. Er is zelfs een speciale naam voor de angst of weerzin tegen dit getal: triskaidekafobie. Persoonlijk heb ik deze angst gelukkig niet. Ik kan me wel goed voorstellen dat wanneer je iets overkomt, in combinatie met het getal 13, dat je hierdoor dit bijgeloof zult hebben.

Bijgeloof in (top)sport

Bijgeloof komt veel voor in de (top)sport. Zo deed ik, toen ik nog wedstrijden schaatste, altijd eerst mijn rechter schaats aan en daarna pas de linker. Hier hield ik heel strikt aan vast. Dit zie je ook veel bij andere sporters. Volgens sportpsychologen heeft bijgeloof in de sport alles te maken met onzekerheid. Deze vaste handelingen en rituelen zorgen voor houvast en controle. Een opmerkelijk voorbeeld van bijgeloof in de topsport is van voetballer Eder Loko. Hij plast voor elke wedstrijd in zijn voetbalbroekje. Dit is ontstaan nadat hij een keer zo nodig moest voor een wedstrijd, dat hij het heeft laten lopen. Nog geen dertig seconden later scoorde hij een doelpunt. Sindsdien plast hij iedere keer voor de wedstrijd in zijn broek.

Al van jongs af aan ben ik gewend om mee te doen aan wedstrijden. Tijdens het schaatsen had ik al veel kleine vormen van bijgeloof. Naast dat ik een vast ritueel had omtrent het aantrekken van mijn schaatsen, had ik ook bijgeloof rondom eten. Ik presteerde erg goed op broodjes hagelslag. Sindsdien bleef dat voor mij één van de beste maaltijden voor een wedstrijd. Ook had ik bepaalde rekoefeningen, die ik in een vaste volgorde wilde uitvoeren en speciale muziek, die ik voor een wedstrijd wilde luisteren. Alles deed ik voor een goede wedstrijd!

Nu schaats ik niet meer, maar mijn bijgeloof tijdens wedstrijden blijft. Ik merk dat ik ook kleine vormen van bijgeloof heb bij het hardlopen. Zo drink ik altijd bietensap in aanloop naar een wedstrijd. Of dit nu echt effect heeft? Ik heb geen flauw idee, maar ik houd er liever wel aan vast. Ook wil ik speciale sokken aan. Momenteel heb ik dit met sokken, die ik tijdens goede trainingen in aanloop naar de marathon van aanstaande zondag ook gedragen heb. Deze sokken moeten en zullen gedragen worden zondag.

Ik moet ook altijd nog een laatste keer, vlak voor de start, naar het toilet. Zelfs als ik niet hoef, moet ik toch gaan van mezelf. Anders kan ik niet met een goed gevoel in het startvak gaan staan. In het startvak check ik altijd mijn veters. Ik trek ze dan extra strak, zodat ze niet los zullen gaan. Ook moet ik altijd mijn rug nog even kraken voor het startschot.

Qua voeding houd ik heel erg vast aan bepaalde producten, maar ik vraag me af of dit echt bijgeloof is. Ik denk dat dit met het hardlopen ook vooral heel veilig is. Tijdens het hardlopen kun je gauw klachten krijgen rondom je maag en darmen. Het is dus ook echt belangrijk om bekende en veilige voedingsproducten te kiezen. Je weet dan precies hoe je lijf daarop reageert.

Eigenlijk is bijgeloof zo gek nog niet. Het is juist heel veilig en kan je houvast en controle geven. Het zorgt ervoor dat je minder last hebt van onzekerheden. Ook geeft het een vertrouwd gevoel. Of het echt werkt? Dat weet niemand. Als je je hierdoor sterker voelt, dan werkt het sowieso!

Ben jij bijgelovig? Aan welke rituelen en handelingen houd jij je vast? Laat het me hieronder weten in de comments! Ik ben benieuwd.

Volg:

3 Reacties

 1. R
  april 7, 2017 / 2:57 pm

  Leuk artikel! Ik herken het wel een beetje allemaal haha. Zo loop ik altijd 5 min in + doe dan nog wat korte rekoefeningen. Tijdens een wedstrijd zou ik inderdaad ook wel een bekende outfit/ bekende schoenen etc aan doen. Succes zondag!! :)

  • april 7, 2017 / 3:36 pm

   Bedankt voor je leuke reactie! Grappig dat het herkenbaar is. Dankjewel!!

 2. Freya
  april 8, 2017 / 10:24 am

  Heel herkenbaar. En ik ben geobsedeerd door loopsokken: sommige zijn te warm, andere te lelijk, die van Nike zijn te snel kapot, die goeie van h&m verkopen ze niet meer. Aaaaaargh! Dus ik ben zoekende naar goeie loopsokken! Welke gebruik jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *