5 x tips voor hardlopen op vakantie

5 x tips voor hardlopen op vakantie

Veel mensen hebben in de aankomende weken vakantie. Misschien blijf je dit jaar thuis, maar het kan ook zijn dat je toch naar het buitenland gaat. Vakantie betekent voor mij echt even een pas op de plaats maken, rust nemen en genieten van een nieuwe omgeving. Echter gaan mijn hardloopschoenen altijd mee naar het buitenland. Mijn perfecte vakantiedag begint namelijk toch wel met een klein rondje hardlopen (of fietsen). In dit artikel deel ik mijn tips voor hardlopen op vakantie.

1. Begin rustig

Wanneer je op je vakantie bestemming bent aangekomen, hoef je echt niet meteen te beginnen met rennen. Het is heel belangrijk om eerst rustig te wennen aan je nieuwe omgeving. In de meeste gevallen is het een stuk warmer op je bestemming dan in Nederland. Dit betekent dat je lichaam hieraan moet wennen. Bovendien is de ondergrond vaak anders en het kan zijn dat de weggetjes waarop je loopt niet geheel vlak zijn. Aan deze factoren zul je ook moeten wennen. Start dus met een klein rondje en het liefst niet op de eerste dag. Geef jezelf een beetje de tijd om te acclimatiseren.

2. Pas je tijdstip aan

Wanneer je in een warm land vakantie viert, is het niet verstandig om in de brandende zon te gaan rennen. Let op dat het ook om 11:00 in de ochtend al 30°C+ kan zijn. Als je niet goed tegen de warmte kan, zou ik je aanraden om voor 08:00 in de ochtend te starten met je loopje. In de avond kan hardlopen ook heerlijk zijn. Persoonlijk vind ik dit veel lastiger te combineren met het diner en dergelijke.

3. Route

Wanneer ik ga hardlopen op vakantie, krijg ik heel vaak de vraag over mijn route. Hoe bepaal je een route als je de omgeving niet kent? Zelf ga ik vaak naar het vakantiehuis van mijn ouders in Italië en daar ken ik inmiddels de weg. Mocht ik op een bestemming zijn waar ik de omgeving nog niet ken, probeer ik altijd van te voren via Google Maps een beetje rond te kijken. Wanneer je bij een zee of meer op vakantie bent, is er vaak wel een pad langs het water. Dit soort routes zijn ideaal om te lopen. Om te voorkomen dat je verdwaalt, kies ik er vaak voor om de eerste keer heen en weer te lopen. Natuurlijk kun je ook via Strava mooie routes vinden in de omgeving. 

4. Veiligheid

Denk aan je eigen veiligheid! Spreek met je reisgeno(o)t(en) af waar je heen gaat lopen. Laat ook weten hoe lang je ongeveer van plan bent om weg te blijven. Neem je telefoon mee tijdens het rennen. Dit is ook handig wanneer je de weg niet meer weet. Bovendien is het verstandig om wat geld mee te nemen, een creditcard of een id-kaart. Zorg er in ieder geval voor dat je te identificeren bent en dat je altijd terug naar je verblijf kunt komen.

5. Geniet

Verwacht niet teveel van jezelf. Het is en blijft je vakantie dus probeer te genieten van de mooie omgeving of het lekkere weer. Je hoeft echt niet persoonlijke records te verbeteren of een snelle tijd neer te zetten. Geniet en beleef er plezier aan! Dat is het meest belangrijk.

Hardlopen op vakantie is vooral heel fijn. Doe jij het weleens?

2 Reacties

 1. Hanne
  juni 26, 2018 / 8:43 am

  Ik download meestal de offline kaarten van Google Maps: die vind ik het makkelijkste in gebruik. Voor ik op reis vertrek, kijk ik meestal wat de mogelijkheden zijn: wanneer ik tijd zal hebben, waar ik kan lopen, of er looproutes zijn etc.

  Ik eis niets van mezelf behalve de training doen: op reis kun je geen records lopen. Gewoon je conditie onderhouden en genieten van het landschap is het leukste en zonder stress!

 2. juli 13, 2020 / 12:23 pm

  Ik hou echt van hardlopen op vakantie! Heerlijk om de buurt te verkennen, maar ook dat het lekker warm is in de buurt!
  Bedankt voor je tips!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?