7 x hardloop musthaves voor de winter

7 x hardloop musthaves voor de winter

Hardlopen in de winter is prima te doen, mits je de juiste kleding en accessoires hiervoor in huis hebt. Vandaag deel ik mijn 7 hardloop musthaves voor de winter. 

1. Haarband

Ik vind het heel fijn om in de winter iets over mijn oren te hebben wanneer ik naar buiten ga. Echter is het voor mij en mijn grote bos haar onmogelijk om een muts te dragen. Ik ga dus eigenlijk altijd voor een hoofdband. Zelf heb ik verschillende in mijn kast liggen: een van Lorini, een van H&M en een van Decathlon.

2. Handschoenen

Misschien is dit wel een van de belangrijkste hardloop musthaves voor de winter. Voor mij zijn handschoenen al nodig wanneer de temperatuur onder de 10 graden zakt. Ik heb heel gauw koude vingers en handen tijdens het hardlopen. Handschoenen zijn er gelukkig in verschillende soorten en maten. Zelf heb ik gewoon dunne handschoentjes, maar ook deze nieuwe nieuwe variant. Deze vind ik ideaal, omdat ik een want van mijn handschoen kan maken door een flapje over mijn vingers heen te halen. Beetje lastig uit te leggen, maar voor mij ontzettend handig.

3. Bodywarmer

Dit vind ik echt onmisbaar in de koudere maanden. Een bodywarmer zorgt ervoor dat je op een eenvoudige manier snel een warm  lijf hebt en houdt. Je hebt ook bodywarmers van heel veel merken. Zo heeft Nike een aantal mooie opties, maar ze zijn er ook in een minder prijzige variant. Momenteel gebruik ik deze bodywarmer.

4. Verlichting

Verlichting is echt heel belangrijk wanneer je gaat lopen in de winter. Er zijn natuurlijk meerdere manieren om zichtbaar te zijn in het donker. Zo kun je kiezen voor kleding met reflectie, maar ook verlichting is heel belangrijk. Wanneer ik met de atletiekgroep loop, heb ik altijd een armband met licht. Dit is niet zo fel, maar het valt wel voldoende op. Als ik alleen ga lopen in het donker, wil ik graag nog meer zichtbaar zijn. Dan kies ik het liefst voor een feller lampje. Met deze hardloop verlichting van Decathlon ben ik heel tevreden. Je kunt hiermee namelijk ook voor je op de weg schijnen, waardoor jij niet alleen zichtbaar bent voor anderen, maar je zelf ook goed kunt zien waar je loopt.

5. Thermokleding

Wanneer je gaat lopen in de winter is het handig om thermokleding te gebruiken. Zeker als de temperatuur flink gedaald is, heeft je lichaam baat bij een goede laag die het warm kan houden. Zelf heb ik heel veel verschillende thermokleding in mijn kast. Zo heb ik heel veel items van Craft en Falke liggen, maar ook dit kun je weer voor een vriendelijke prijs elders aanschaffen.

6. Regenjasje

De afgelopen week ben ik al een aantal keren flink natgeregend. Nu is regen niet altijd erg tijdens het hardlopen, maar wel wanneer het ook nog fris is. Je lichaam koelt dan snel af. Het zou fijn zijn als je lijf relatief droog kan blijven tijdens het lopen. Een goed regenjasje aanschaffen, vind ik persoonlijk echt de moeite waard. Zelf heb ik geluk dat ik ooit een goede heb gekregen van Gore-Tex. Ook zijn er voldoende alternatieven. Wat ik belangrijk vind bij een regenjasje, is dat het je droog houdt, maar dat het wel ademt. Je wilt niet zo’n vuilniszak effect. Het moet comfortabel aanvoelen en lekker lopen.

7. Kol of buff

Tot slot vind ik een kolletje in de winter altijd heel prettig. Wanneer mijn nek warm is, voelt dit voor mij heel prettig. Ik weet dat dit per persoon verschilt en niet iedereen zal hier blij van worden. Mocht ik halverwege mijn training mijn kolletje toch zat zijn, kan ik hem gemakkelijk meenemen in een vakje van mijn jas of loopbroek.

Wat zijn jouw hardloop musthaves voor de winter? Ik ben benieuwd!

7 Reacties

 1. Marije
  december 12, 2018 / 11:39 am

  De Action heeft momenteel hele fijne thermolongsleeves voor het hardlopen van het merk Kaytan. Echt super fijn, dus mocht je nog eentje zoeken. ;)

  • Allissa
   december 12, 2018 / 6:38 pm

   Thanks voor de tip !

 2. Rene
  december 12, 2018 / 1:42 pm

  Topper ben jij 💪💪💪💪heen veel succes

 3. Allissa
  december 12, 2018 / 6:40 pm

  Hoe doe jij dat precies met inschatten wanneer je begint met thermokleding ed? Hou jij je vast aan de regel +15graden ofzo? Ik heb nu een paar keer ‘s avonds gerend en vooral een paar weken geleden toen het circa -1 graad was en een koude wind vond ik het lastig inschatten. Wil niet te warm en niet te koud zijn!

  • december 12, 2018 / 6:45 pm

   Ik probeer altijd rond het vriespunt zeker twee lagen met lange mouwen te doen en soms nog een bodywarmer. Als het boven de vijf graden is kan ik vaak met een korte mouwen thermoshirt en daarover een lange mouwen shirtje. Het is een kwestie van uitproberen. Het kan helpen om in je telefoon even een lijstje te maken wanneer je goed gekleed was en hoeveel graden het toen was. Dit helpt in de toekomst met de kledingkeuze! Ook is een tip: kijk naar de gevoelstemperatuur en niet naar de werkelijke temperatuur. Met een harde wind kan het veel kouder aanvoelen dan wanneer het windstil is. Ook heeft zon natuurlijk grote invloed op hoe ”warm” het aanvoelt tijdens het rennen. Succes!

 4. Jonas
  december 13, 2018 / 7:15 am

  Je noemt het een haarband, maar voor mij is het eerder een oorverwarmer. Ik vind dat een heel belangrijk item in de winter aangezien ik snel koude oren heb tijdens het lopen in de winter. En dit kan soms wel eens pijnlijk aanvoelen als het echt heel koud is of gaat vriezen.

 5. december 15, 2018 / 1:43 pm

  4 & 7 had ik al.
  1, 2 & 3 net aangeschaft
  Bedankt voor de tips!

  Lopen in de winter vraagt een extra duwtje in de rug!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Zoek je iets?