Mijn Road to Berlin: nog een week

Nog een week en drie maanden en dan sta ik aan de start van de BMW Berlin Marathon. Zondag 24 september loop ik 42,2 kilometer door de mooie stad Berlijn. Ik kan me nog niet helemaal voorstellen hoe het zal zijn. Ook kan ik me nog niet voorstellen dat ik weer duurlopen van 30 kilometer of meer zal gaan lopen. Toch begin ik volgende week met mijn Road to Berlin!

De voor- en nadelen

Of ik klaar ben om een nieuw avontuur aan te gaan? De trainingsperiode voor een marathon geeft voor- en nadelen. Aan de ene kant geeft het mij een doel. Ik vind het fijn dat ik gericht en concreet kan trainen. Momenteel ben ik het behoorlijk zat om maar wat te freewheelen. Mijn trainingen inplannen geeft structuur, rust en houvast en daar houd ik van. Aan de andere kant geeft het me ook stress. Deze zomer wordt namelijk behoorlijk onrustig. Precies op het moment dat mijn trainingen voor Berlijn gaan beginnen, krijgen wij de sleutel van ons eerste koophuis. Tot half juli hebben wij dan de tijd om het huis naar wens te maken en dan gaan we echt verhuizen. Die drie weken gaan druk worden: werken, bloggen en ’s avonds klussen in ons huis. Wanneer ik dan ga sporten? Ik heb nog geen idee. En dat maakt me wel wat gestrest. Hopelijk vind ik de rust en de ruimte om alsnog wat loopjes te gaan doen.

Verder ga ik deze zomer twee keer weg. De eerste keer valt precies binnen de klusperiode van ons huis. Dat stond al gepland en daardoor kon ik het niet meer verzetten. Ik ga met twee vriendinnen naar het huisje van mijn ouders aan het Gardameer. Hoe ik de trainingen voor Berlijn daar ga invullen, is nog even de vraag. Ik denk dat ik me ga beperken tot een paar kleine loopjes in die week. Het zal behoorlijk warm zijn en er is veel hoogteverschil. Hierdoor is het onmogelijk om lange trainingen te gaan doen. De tweede vakantie is eind augustus. Dat is ongeveer drie Ć  vier weken voor Berlijn en hierdoor ben ik waarschijnlijk vlak voor mijn langste duurloop (de 35 kilometer) weg. Bij thuiskomst zal ik er een 35 kilometer duurloop proberen uit te persen.

De opbouw en het schema

In dit artikel schreef ik al dat mijn opbouw en het schema vergelijkbaar zal zijn met Rotterdam. Toch zal ik binnenkort meer vertellen over mijn schema. Het is namelijk de bedoeling dat ik wel een gepersonaliseerd en aangepast schema krijg. Waarom dat zo is en wie mijn schema zal schrijven, vertel ik later. Daar komt namelijk nog een apart artikel over. Ik kan alvast verklappen dat ik meer zal gaan trainen op hartslag en op mijn uiteindelijke doel. Want hoewel ik in Rotterdam allang blij was met een persoonlijk record, heb ik nu toch wel een tijd in mijn hoofd waar ik heel graag naar wil streven.

Wel ben ik blij dat het schema lekker opbouwend van aard is. Voor mij is 15 kilometer momenteel namelijk al ver. Afgelopen week probeerde ik een duurloop van deze afstand te maken en dat was nog niet zo gemakkelijk. Het is echt weer even wennen na zoveel weken rustig aan doen.

Wedstrijdjes in de zomer

Tot slot heb ik jullie hulp nog even nodig. Om me te kunnen focussen op mijn einddoel in Berlijn wil ik tussendoor nog een paar wedstrijdjes gaan lopen om mezelf te testen en uit te dagen qua snelheid. Nu ben ik nooit zo’n ‘zomer’loper geweest en heb ik dus ook nog nooit echt wedstrijden in de zomermaanden gelopen. Ik ben op zoek naar een halve marathon in juli en een leuke 10 kilometer eind augustus (niet tussen 25 augustus en 2 september). Wie kan me hiermee helpen? Deel hieronder, of op Instagram, jouw tips voor leuke loopjes. Het liefst niet in de Randstad, want die steden heb ik nu wel wat gezien. Mijn voorkeur gaat uit naar een loopje in de natuur in Noord of Oost Nederland.

Heb jij tips voor mij? Laat het me hieronder weten in de comments. En voor welk doel ga jij trainen de komende tijd?

De foto is gemaakt door Anouk Mos.

Volg:

7 Reacties

 1. Pascal
  juni 16, 2017 / 12:17 pm

  Misschien vind je de runnersworldloop (apeldoorn) wel leuk? Die is 19 augustus

 2. Sybren
  juni 16, 2017 / 5:11 pm

  Leuk dat je weer gaat trainen voor de volgende marathon! De stress kun je misschien verminderen door de lat niet te hoog te leggen voor jezelf. Begin dit jaar stelde je als doel om je marathon PR te verbeteren, en dat heb je gedaan, dus als je deze marathon ietsje rustiger aan doet dan is dat toch okay? Dan kun je ook een iets minder veeleisend trainingsprogramma volgen en heb je meer tijd voor andere dingen.

  Op 29 juli is er een halve marathon van Lauwersoog naar Ulrum. Een prachtig parcours maar pas op, het kan erg warm zijn. Op de 15e kun je ’s avonds in Diever 20 of 30 lopen (of 42). Zie loopjeloopje.nl voor meer opties.

  Heel veel succes met trainen alvast! Zelf loop ik volgende week zaterdag de 42 om het Sneekermeer.

  • Japke Janneke
   juni 17, 2017 / 9:03 am

   Hi Sybren,
   Je hebt gelijk, hoor. Een PR is sowieso mooi. En in principe hoeft het niet nog sneller. We zien het wel! Eerst maar eens lekker gaan trainen. Die halve van Lauwersoog naar Ulrum klinkt ideaal! Ik ga kijken of ik me daarvoor kan inschrijven.
   Bedankt voor je tips!

 3. Ilse
  juni 16, 2017 / 5:46 pm

  Hey, superleuk! Ik vroeg me eigenlijk nog af of je de ladiesrun Rotterdam nog had gelopen? Heb er niks meer van gezien!

  • Japke Janneke
   juni 17, 2017 / 9:01 am

   Hee Ilse,

   Nee, helaas. Ik ben de hele week wat aan het kwakkelen. Vorig weekend niet fit en gisteren alweer niet. Dus leek me verstandiger om niet te gaan. Wel heel jammer! Ik was er heel graag bij geweest.

 4. juni 16, 2017 / 8:01 pm

  Heel gaaf dat je weer voor een marathon gaat trainen! ik ga je zeker volgen. leuke loopjes geen idee, zou gewoon hardloopkalender.nl erbij pakken en opzoek gaan naar de kleinere loopjes. Heel veel succes in ieder geval! Een marathon staat bij mij ook nog altijd op het lijstje, maar durf het nog niet goed aanšŸ˜… eerst in oktober mijn 3e halve marathon lopenšŸ˜Š

  • Japke Janneke
   juni 17, 2017 / 9:02 am

   Hi Jacqueline,
   Dankjewel! Ik ga er eens naar kijken. Marathon is wel een kwestie van gewoon inplannen en gaan. Als je al drie halve hebt gelopen, is er straks een mooi moment om een hele te gaan doen. Je kunt het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *